Γαλλία: Πέθανε η πολεμική φωτορεπόρτερ Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ

Η Γαλλίδα πολεμική φωτορεπόρτερ Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ πέθανε σήμερα στην Τουλούζη, στην Γαλλία, σε ηλικία 75 ετών, όπως έγινε γνωστό από την οικογένειά της.  Η ντε Ντεκέρ άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της πόλης, μετά από μακρά ασθένεια.

Είχε γεννηθεί στην Μπον (Άναμπα, Αλγερία) και ξεκίνησε την καριέρα της ως μανεκέν. Ωστόσο, πολύ γρήγορα πέρασε πίσω από την κάμερα και απαθανάτισε, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, καλλιτέχνες όπως οι Μαν Ρέι, Μαρσέλ Ντισάμπ και Φιλίπ Σουπό.

Το πάθος της για τα ταξίδια την οδήγησε στο Βιετνάμ, όπου αποφάσισε να καλύψει φωτογραφικά τον πόλεμο. Αν και είχε ελάχιστη εμπειρία, κέρδισε τον πόλεμο. «Σκεφτόμουν: ο κόσμος θα δει ότι δεν είμαι πραγματική φωτορεπόρτερ, ότι δεν έχω δική μου μηχανή, ότι έχω μονάχα αυτήν την παλιά Λάικα. Στην πραγματικότητα, και αυτό το έμαθα μετά, αυτή η παλιά Λάικα ήταν ένα θαύμα», αφηγήθηκε η ίδια στα απομνημονεύματά της το 1985.

Η ντε Ντεκέρ πίστευε ότι δεν ήταν εύκολο για μια γυναίκα να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια: «δεν τις παίρνουν ποτέ στα σοβαρά», έλεγε. Όμως, από την άλλη, οι γυναίκες είχαν και πλεονεκτήματα, όπως το βίωσε στη Νότια Αφρική: «Δεν τις σκοτώνουν αμέσως, τους δίνουν μια ευκαιρία».

Εργάστηκε για το πρακτορείο Gamma από το 1971 μέχρι τη διάλυσή του το 2009. Για την ίδια, το τέλος ήταν άσχημο: όταν ζήτησε τις φωτογραφίες της, της έδωσαν μόνο τις ασπρόμαυρες, όχι όμως και τις έγχρωμες. Στη συνέχεια έχασε τη δίκη με την οποία ζητούσε να της αναγνωριστούν πνευματικά δικαιώματα στις ψηφιοποιημένες φωτογραφίες.

Η Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ είναι επίσης γνωστή για τις φωτογραφίες διασημοτήτων όπως της Καρολίνας του Μονακό και του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν τη στιγμή που βλέπει τον εαυτό του στην τηλεόραση και μαθαίνει ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1974. Είχε αποκτήσει δύο γιους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο δικηγόρος Τιερί Λεβί.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ