Αχυράνθρωποι των ναζιστών: Τα συγκοινωνούντα δοχεία και οι υπόγειες σχέσεις Χρυσής Αυγής και «Σπαρτιατών»

Ούτε τα προσχήματα δεν φαίνονται διατεθειμένα να τηρήσουν τα μέλη των «Σπαρτιατών». Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της συγκέντρωσης ποσοστού που τους εξασφαλίζει κοινοβουλευτικές έδρες, έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τη ναζιστική τους προέλευση, τις σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή και με τον καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη.

Η είσοδός τους στη Βουλή, έχοντας πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία διάρκειας μόλις τριών εβδομάδων, αποδόθηκε από τους ίδιους στον Κασιδιάρη, ο οποίος προεκλογικά έδωσε τον τόνο στους οπαδούς του, λέγοντας ότι θα ψηφίσει και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το κόμμα «Σπαρτιάτες».

Δεν ήταν έκπληξη, επομένως, ότι τόσο ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, όσο και ο εκπρόσωπος του κόμματος και νεοεκλεγείς βουλευτής, Χάρης Κατσιβαρδάς, μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων, ευχαρίστησαν τον Κασιδιάρη, σημειώνοντας ότι «η στήριξή του ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση».

Ψηφοδέλτια

Οι «Σπαρτιάτες» κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, καθώς στις εκλογές της 25ης Ιουνίου κατέβασαν ψηφοδέλτια τα οποία απαρτίστηκαν από ανθρώπους με λευκό ποινικό μητρώο και οι οποίοι δεν είχαν κατηγορηθεί ποτέ για συμμετοχή στις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι ήταν καθ’ όλα ενεργοί κατά την περίοδο που το ναζιστικό κόμμα είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Για την ακρίβεια, αρκετοί από τους υποψηφίους των «Σπαρτιατών» ήταν ενταγμένοι στις τοπικές οργανώσεις που είχαν δημιουργήσει ανά την Ελλάδα οι χρυσαυγίτες. Επίσης, ονόματα άλλων υποψηφίων είχαν εμφανιστεί στα κατά τόπους ψηφοδέλτια της Ελληνικής Αυγής, του σχήματος με το οποίο η Χρυσή Αυγή κατήλθε σε εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, στο δυναμικό των «Σπαρτιατών» περιλαμβάνονται και άνθρωποι που ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε εγκρίνει ώστε να τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής. Είναι ενδεικτικό ότι το γραφείο στο οποίο έγιναν οι επίσημες -μετά την εκλογή- δηλώσεις της ηγεσίας του κόμματος ανήκει στον δικηγόρο Σωτήρη Μεταξά, που είχε ανακοινωθεί ότι θα κατέβαινε ως υποψήφιος βουλευτής με τους «Ελληνες». Ομως, ο Μεταξάς υπήρξε υποψήφιος και με τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 2015, καθώς και δημοτικός σύμβουλος της ναζιστικής οργάνωσης στο Παλαιό Φάληρο.

Ακόμα πιο φανεροί είναι οι δεσμοί τους με το πολιτικό μόρφωμα του Κασιδιάρη, «Ελληνες». Ο εκπρόσωπος Τύπου των «Σπαρτιατών», Χ. Κατσιβαρδάς, είναι ένας από τους δικηγόρους του Κασιδιάρη. Αντίστοιχες καταβολές και συνδέσεις έχουν και άλλοι βουλευτές των «Σπαρτιατών», από τους 12 στο σύνολο. Ενας από αυτούς, ο Διονύσης Βαλτογιάννης, που εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι κουμπάρος του χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή Ηλία Μπαρμπαρούση. Αλλά και ο «Σπαρτιάτης» βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κόντης, είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με τους «Ελληνες» στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Ενώ, ο Γιώργος Μανούσος, που εξελέγη στον δυτικό τομέα Αθήνας, είχε δηλώσει ότι ανήκει στο κόμμα «Ελληνες».

Παράλληλα, στις λίστες υποψηφίων των «Σπαρτιατών» εμφανίστηκαν και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τον Κασιδιάρη, όπως ο δικηγόρος Πέτρος Δημητριάδης στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2021 υπέγραφε κείμενο ως νομικός σύμβουλος των καταδικασθέντων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και ο Αλέξανδρος Ζερβέας, στη Β’ Πειραιά, που κατά καιρούς έχει κάνει δηλώσεις ως στέλεχος των «Ελλήνων».

Τα θύματα

Πώς, όμως, αισθάνονται τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης με το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης κατάφερε και πέρασε κάτω από τα «ραντάρ» του Αρείου Πάγου και πανηγυρίζει για τους «Σπαρτιάτες»; «Αισθάνονται απροστάτευτοι», δηλώνει ο Κώστας Παπαδάκης, που παρίσταται νομικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Η παράκαμψη της εκλογικής νομοθεσίας μέσω “Σπαρτιατών” επαναφέρει στην πολιτική ζωή τον Κασιδιάρη και περιφρονεί την καταδικαστική απόφαση.

Η αίσθηση ότι ένας κατάδικος και κρατούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μπορεί να περιπαίζει τους θεσμούς χρησιμοποιώντας αλλεπάλληλα εκλογικά κόλπα και τελικά να πετυχαίνει τον στόχο του δείχνει για άλλη μία φορά ότι μόνο η μαζική και ενωτική αντιφασιστική δράση μπορεί να σταματήσει τον ναζισμό στο πεδίο της κοινωνίας. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανό να νομιμοποιήσει την κακουργηματική εγκληματική δράση, ούτε να επηρεάσει την κρίση του δικαστηρίου σχετικά με την ενοχή του κατηγορουμένου. Ο αγώνας μέσα και έξω από τα δικαστήρια συνεχίζεται», τονίζει ο δικηγόρος.

Την ίδια στιγμή, η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Στις 15 Ιουνίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό, με το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής μόνο 44 συνεδριάσεις! Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο χρειάστηκαν 467 συνεδριάσεις μέχρι την ετυμηγορία, ακόμη και οι μισές να απαιτηθούν έως ότου εκδώσει την απόφασή του το Εφετείο, η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ακουστεί η τελική ετυμηγορία, από τους 57 αρχικώς καταδικασθέντες, που δεν τους χορηγήθηκε ανασταλτικό στην έφεση, μπορεί να μην έχει μείνει σχεδόν κανείς στη φυλακή.

Εκτός από τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο και τον καταδικασμένο ως μέλος αυτής Αναστάσιο Πανταζή (που συμμετείχε στις επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ), οι οποίοι μπορούν να αιτηθούν υφ’ όρων απόλυση τον Φεβρουάριο του 2025, οι υπόλοιποι έως σήμερα έγκλειστοι θεμελιώνουν αυτό το δικαίωμα το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Πρόκειται για 10 συνολικά άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και οι καταδικασμένοι ως «διευθυντήριο» της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος, Γιώργος Γερμενής, Γιάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Νίκος Παππάς, καθώς και ο Ηλ. Κασιδιάρης, που μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα τον Φεβρουάριο του 2024.

Το αίτημά τους, δε, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, είναι εξαιρετικά πιθανόν να ικανοποιηθεί από τη στιγμή που η δίκη τους δεν θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ αυτοί θα έχουν σχεδόν εκτίσει την ποινή που τους επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ετσι, ο μόνος που θα απομείνει στη φυλακή θα είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη συν 14 έτη και δεν μπορεί να αιτηθεί υφ’ όρων απόλυση πριν από το 2037. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κ. Παπαδάκη, η μεγάλη διάρκεια της δίκης οφείλεται κυρίως στον μεγάλο όγκο των συνεξεταζόμενων υποθέσεων.

«Η συνεξέταση όμως είναι απόλυτα αναγκαία για τη συναγωγή κοινών συνδετικών στοιχείων και ενιαίας κρίσης για τον χαρακτήρα και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δίνουμε με συνέπεια τη μάχη της επιτάχυνσης από τον πρώτο βαθμό και συνεχίζουμε. Η δίκη στον δεύτερο βαθμό πάει πολύ πιο γρήγορα και αυτό θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Οι αποφυλακίσεις δείχνουν αναπόφευκτες λόγω των ποινών που επιβλήθηκαν και των διατάξεων που εφαρμόζονται για τους όρους έκτισης, αλλά είναι στην κρίση των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων όταν έρθει η ώρα για τον καθένα», σημειώνει.

Το σχέδιο για κοινοβουλευτική απομόνωση

Η εβδομάδα αυτή θα καθορίσει εν πολλοίς και το πολιτικό μέλλον των «Σπαρτιατών». Στο τέλος της εκπνέει η προθεσμία των 15 ημερών από τις εκλογές που δίνει ο νόμος για την υποβολή ένστασης στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) κατά του κύρους των εκλογών λόγω εκλογής των «Σπαρτιατών», με επιχείρημα την υποκρυπτόμενη πραγματική ηγεσία του Ηλία Κασιδιάρη.

Η αρχική σκέψη που υπήρχε στην κυβέρνηση για ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας όσο περνούν οι ημέρες αποδυναμώνεται, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί το ότι σχετική προσφυγή μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε θεωρεί εαυτόν θιγόμενο. Οι θιασώτες αυτής της άποψης υποστηρίζουν ότι το άρθρο 58 του Συντάγματος προσφέρει τη νομική βάση και τη θωράκιση για υποβολή της σχετικής προσφυγής. Η αναφορά του άρθρου σε δικαστικό έλεγχο του κύρους των εκλογών έπειτα από ένσταση, η οποία αναφέρεται και σε έλλειψη νομίμων προσόντων, μπορεί να ερμηνευθεί και ως δυνατότητα του Εκλογοδικείου να ασκήσει αναδρομικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός των «Σπαρτιατών» έλαβε έγκριση συμμετοχής στις εκλογές από τον Αρειο Πάγο.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα μπορούσε να εξετάσει νέα στοιχεία τα οποία θα εισφέρονταν εντός 15νθημέρου από τις εκλογές και, αν μέσω αυτών αποδεικνυόταν η πραγματική καθοδήγηση του κόμματος από τον Κασιδιάρη, να λάμβανε ακόμα και απόφαση ακύρωσης της εκλογής των «Σπαρτιατών». Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να επαναπροκηρυχθούν εκλογές στις 12 περιφέρειες στις οποίες κέρδισαν έδρα οι «Σπαρτιάτες». Με δεδομένο, όμως, ότι κέρδισαν έδρα σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στην Αιτωλοακαρνανία, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα και στην Αχαΐα, αυτό θα ισοδυναμούσε με νέες εθνικές εκλογές.

Η αντίθετη άποψη όμως είναι ισχυρή και δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για την τύχη μιας τέτοιας ένστασης. Εδράζεται στο επιχείρημα ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να ελέγξει δικαστικά το κύρος των εκλογών, όχι όμως και την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των συνδυασμών, καθώς ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι προληπτικός και όχι αναδρομικός. Ενα ακόμη επιχείρημα που βρίσκει απήχηση και στους κυβερνητικούς κόλπους είναι ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κληθεί επί της ουσίας να ελέγξει δικαστικά τη δεδομένη λαϊκή ετυμηγορία των 241.000 ψήφων υπέρ των «Σπαρτιατών», εξέλιξη η οποία μόνο εύκολη δεν θεωρείται. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν αποδοχή μιας τέτοιας ένστασης ενδεχομένως να μην προκαλούσε εκλογές μόνο στις 12 περιφέρειες στις οποίες εξέλεξαν βουλευτή οι «Σπαρτιάτες», αλλά γενικές εκλογές και για τις 300 έδρες, εξέλιξη την οποία προφανώς και δεν θέλει κανένα κόμμα.

Μιλώντας πάντως στην εκπομπή «ΑΡΕΝΑ» της Μαρίας Αναστασοπούλου στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, λίγες μόνο ημέρες μετά τα δημόσια ευχαριστήρια στον Κασιδιάρη, δεν είχε καμία αναστολή να δηλώσει ότι το κόμμα του έχει πολλά κοινά με τους «Ελληνες» του Κασιδιάρη, τη στήριξη του οποίου χαρακτήρισε ως «κηροζίνη» που εκτόξευσε τους «Σπαρτιάτες». Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς, καθώς η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας είχε κατέλθει ως υποψήφια με τους «Ελληνες». Απέφυγε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει και άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, είναι αυτή της πολιτικής και κοινοβουλευτικής απομόνωσης των «Σπαρτιατών». Σε μια πρώτη κίνηση υψηλού συμβολισμού, η Ν.Δ. δεν πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητα που θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» για τη θέση αντιπροέδρου της Βουλής που της αναλογεί. Αν τα υπόλοιπα κόμματα ακολουθήσουν, δεν θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 75 ψήφων που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής, με αποτέλεσμα η θέση να μην πληρωθεί.

Σε πολιτικό επίπεδο, όλα τα κόμματα με κοινοβουλευτική προϊστορία φαίνεται πως έχουν λάβει την απόφαση να μην κάνουν το λάθος που έκαναν με τη Χρυσή Αυγή. Να έρθουν, δηλαδή, σε αντιπαράθεση και να δημιουργηθούν εντάσεις με τους βουλευτές των «Σπαρτιατών», εξέλιξη που μόνο καλό θα έκανε στο νεοεισελθέν κόμμα. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναμένουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο οι «Σπαρτιάτες», πρόθεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου είναι να επιδειχθεί αδιαφορία και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει διάλογος.

Ρώτησαν για μπροστινά έδρανα

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι «Σπαρτιάτες» έκαναν την πρώτη κοινοβουλευτική τους εμφάνιση. Αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Β. Στίγκα, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι η ηγεσία των «Σπαρτιατών» -άγνωστο αν αυτό έγινε λόγω άγνοιας ή λόγω διάθεσης να μπουν επιθετικά στη Βουλή- ρώτησε αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μπορεί να καθίσει σε ένα από τα πέντε μπροστινά τμήματα των εδράνων, κάτω ακριβώς από τα υπουργικά.

Το επιχείρημα ήταν ότι ως πέμπτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα είναι αυτονόητο πως θα έπρεπε να καθίσει μπροστά, αφού υπάρχουν πέντε τμήματα. Ο πρόεδρος της Βουλής, όμως, προσπέρασε γρήγορα το ερώτημα, εξηγώντας στους «Σπαρτιάτες» ότι, με βάση την κοινοβουλευτική παράδοση, τα έδρανα έχουν διανεμηθεί σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και η συζήτηση έληξε εκεί.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ