Αποστολή στην Γαλλία: Το enikos.gr στα Ναυπηγεία που χτίζονται οι ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra – ΦΩΤΟ

Χθες, Τετάρτη ήταν μια ιστορική ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό με την κοπή του ελάσματος – του πρώτου μετάλλου της τρίτης φρεγάτας FDI Belharra του Πολεμικού Ναυτικού. Για το Πολεμικό Ναυτικό ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Από τα τέλη του 2024 θα αρχίσει να παραλαμβάνει για πρώτη φορά μετά το 1996 τις καινούργιες φρεγάτες, που θα ενισχύουν σημαντικά το στόλο. Το enikos.gr βρέθηκε στο Λοριάν της Γαλλίας. Εκεί όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες FDI Belharra.

Tου Χρήστου Μαζανίτη

Ήδη στο νερό έχει πέσει η πρώτη Φρεγάτα της κλάσης, η FS Amiral Ronarc’h και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να βρεθεί δίπλα της και πρώτη ελληνική Φρεγάτα FDI που φέρει το όνομα ΚΙΜΩΝ.

Ταυτόχρονα στην ξενάγηση που είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μέσα στο ναυπηγείο, διαπιστώσαμε ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες ναυπήγησης της δεύτερης φρεγάτας με το όνομα Νέαρχος.

 

Η Φορμίων είναι η τρίτη FDI Belharra που χθες ξεκίνησε να κατασκευάζεται και φέρει μια σημαντική ιδιαιτερότητα εν σχέσει με τις άλλες δυο, αφού είναι στην διαμόρφωση που θέλει το ΠΝ με περισσότερα οπλικά συστήματα κι εκτοξευτές πυραύλων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από το Λοριάν της Γαλλίας, η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε το πρόγραμμα ναυπήγησης επιπλέον τριών φρεγατών του τύπου. Αυτό σημαίνει ότι οι φρεγάτες που θα ναυπηγηθούν θα φτάσουν συνολικά τις οκτώ. Οι τρεις από αυτές προορίζονται για το πολεμικό μας ναυτικό και θα έχουν ξεχωριστή διαμόρφωση σε οπλικά συστήματα από τις αντίστοιχες των Γάλλων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στην Ελλάδα στα τέλη του 2024, για να ακολουθήσει το 2025 η δεύτερη, και το δεύτερο εξάμηνο του 2026 να παραδοθεί η τρίτη. Για τα επόμενα τρία χρόνια από την παράδοση τους έχει υπογράφει συμβόλαιο συνεχούς υποστήριξης των πλοίων.

Μάλιστα όπως έχει προβλεφθεί όταν παραδοθεί το τρίτο καράβι θα αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν τα προηγούμενα δύο και πάλι στο ναυπηγείο προκειμένου να τοποθετηθούν επιπλέον οπλικά συστήματα, κάτι που θα τα κάνει εφάμιλλά με την τρίτη φρεγάτα.

Σε ερώτηση του enikos.gr γιατί δεν τοποθετούνται τα οπλικά συστήματα όλα από την αρχή η απάντηση που μας έδωσαν οι υπεύθυνοι του ναυπηγείου είναι διότι τα όπλα που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα είναι διαθέσιμα προς παράδοση όταν έχει προβλεφθεί η ολοκλήρωση των πλοίων.

Οπότε αυτό που ισχυρίζονται ότι αποφασίστηκε από κοινού με την ελληνική πλευρά είναι να γίνει εξοικείωση των ελληνικών πληρωμάτων με τα πρώτα δύο και όταν έρθει τρίτη να επιστρέψουν και πάλι στο ναυπηγείο για την αναβάθμιση τους.

 

Ρωτήσαμε τι γίνεται με την υποστήριξη των πλοίων μετά το πέρας της τριετίας και αν θα πρέπει το Πολεμικό Ναυτικό να στέλνει τα πλοία στη Γαλλία αντί να γίνεται στην Ελλάδα όπως είναι και το λογικότερο. Η απάντηση που έδωσαν οι Γάλλοι είναι ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ούτως ώστε μετά το πέρας της τριετίας της υποστήριξης των πλοίων, η συντήρησή τους να πραγματοποιείται σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ένα άλλο ερώτημα που επίσης κυριαρχεί τελευταία είναι εάν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει την δυνατότητα που έχει να ναυπηγήσει επιπλέον μία φρεγάτα της ίδιας κλάσης. Όπως μας εξήγησαν τον Ιούνιο έληξε η δεσμευτική προσφορά που υπήρχε ως προς την τιμή για την ενεργοποίηση της οψιόν παραγγελίας Όμως εάν το επιθυμήσει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την γαλλική μπορούν να έρθουν σε συμφωνία η οποία όμως κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αυξημένο κόστος κατασκευής, πιθανότατα σε μονοψήφιο νούμερο επί τοις 100, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί.

Τέλος Φαίνεται ότι άλλες τρεις χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον να αποκτήσουν τις φρεγάτες Belharra χωρίς όμως η γαλλική πλευρά να αποκαλύπτει ποιες είναι οι χώρες αυτές. Ωστόσο οι πληροφορίες του enikos.gr δείχνουν ως επικρατέστερους πελάτες χώρες του Κόλπου.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ