ΣΥΡΙΖΑ: Μουδιασμένο το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Το παρασκήνιο και οι λεπτές ισορροπίες

Τη νέα κατάσταση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποτύπωνε η «πρώτη» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μούδιασμα και αίσθημα ήττας. Η μόνη φορά που έμοιαζαν να συντονίζονται και να έχουν μια ενιαία εικόνα οι 47 βουλευτές ήταν στο θερμό χειροκρότημα για τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο μάλιστα ακούστηκε δύο φορές.

Μία όταν εκείνος εισήλθε στην αίθουσα και μία όταν τον προσφώνησε, ευχαριστώντας τον ο διευθυντής της ΚΟ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Ευχαριστούμε για όλα τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα» είπε στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο. Εμφανώς προβληματισμένος και εν μέρει αμήχανος.

Το όλο κλίμα των βουλευτών αποτύπωνε, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δύσκολη μετάβαση του κόμματος στη νέα εποχή του μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, αλλά και μια αίσθηση αποστάσεων ασφαλείας τριών βουλευτών.

Η εικόνα του Δημήτρη Τζανακόπουλου στα ορεινά έδρανα απομονωμένου και σκεφτικού έχει προφανώς σχέση με το θερμό επεισόδιο με τον Παναγιώτη Ρήγα που θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Ο Παύλος Πολάκης αρχικά «βαρύς», μετά πιο κινητικός και φιλικός με όλες τις πλευρές στην αίθουσα, είχε τη σκέψη του στην επόμενη ημέρα του χώρου.

Για όλους άλλωστε προχθές μεσολάβησε μια δύσκολη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου των τάσεων, παρά τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη που θα κάνει διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου ενώ θα βγάλει νέο πρόεδρο το πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου.

Η χωροταξία και οι «Σπαρτιάτες»

Κατά τη συνεδρίαση απασχόλησε πολύ η χωροταξία της ΚΟ και η γειτνίασή της με τους «Σπαρτιάτες». Ακούστηκε ακόμη και ο προβληματισμός, από την πλευρά της «Ομπρέλας», αν θα έπρεπε να ψηφιστεί εκ νέου για πρόεδρος της Βουλής, ο Κώστας Τασούλας, αν και δεν συνεχίστηκε η κουβέντα με αυτό το σενάριο.

Με πρόταση του Τσίπρα πάντως, συντάχθηκε επιστολή από τον μεταβατικό πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο προς τον πρόεδρο της Βουλής που ανέφερε ότι «θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει συνέχεα των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Χθες πάντως έγιναν ομόφωνα δεκτές οι προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από την ΚΟ. Έτσι πρόεδρός της είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, γραμματέας ο Διονύσης Καλαματιανός και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος έπειτα από διάφορες υποχωρήσεις των ρευμάτων. Αποφασίστηκε δε, ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσουν τους αντιπροέδρους των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης».

Σπίρτζης: Βολές στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – «Κάποια στελέχη γκρίζαραν τις θέσεις μας»

Βολές στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν κατάφερε να αναγνώσει σωστά την επίδραση που είχε στην αγορά η οικονομική πολιτική της ΝΔ εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης, μία ημέρα μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παροχές που έκανε στην αγορά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αυτό ήταν, αν θέλετε, ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι η αγορά πραγματικά έχει πάρει μία μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν το προσωποποιώ. Αυτά πρέπει να θεραπευτούν».

Μάλιστα ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε ότι κάποιοι έχουν «παρεξηγήσει» τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ και «γκρίζαραν» τις θέσεις του κόμματος στην κοινωνία.

«Είχαμε πολλή μεγάλη ευθύνη που δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας με τους πολίτες και να είναι ξεκάθαρο. Είχαμε γκρίζες ζώνες. Όταν η θέση ενός κόμματος είναι παραδείγματος χάριν είναι ότι το φορολογικό σύστημα θα παραμείνει σταθερό. Δεν θα αυξηθούν οι φόροι. Και υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που το αμφισβητεί αυτό τότε γκριζάρουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Και συνέχισε: «Δεν νομίζω ότι κάναμε τυφλή αντιπολίτευση. Νομίζω ότι υπήρχαν φωνές που γκρίζαραν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπα μόνο για τον Κατρούγκαλο. Είναι πολλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το λένε αυτό. (..) Στα 4 χρόνια η εικόνα που δώσαμε από τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι ότι δεν είμαστε ένα κόμμα συγκροτημένο για να κυβερνήσουμε. Οι συμπεριφορές στελεχών της τελευταίας στιγμής ή οι απόψεις που μπορεί επιστημονικά να κάνεις μία συζήτηση αλλά σαν κόμμα που διεκδικείς την κυβέρνηση δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα, όπως τα παράλληλα νομίσματα».

Πρώτα συνέδριο και μετά η εκλογή προέδρου

Όπως εξήγησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα θα πρέπει να γίνει το συνέδριο του κόμματος και στη συνέχεια η εκλογή του προέδρου. «Πρέπει γκρίζες ζώνες που δημιουργήθηκαν και στην προεκλογική περίοδο, αλλά και τα 4 προηγούμενα χρόνια από τους υποψήφιους προέδρους να ξεκαθαριστούν. Και για να υπάρξει ξανά μία νέα συγκολλητική ουσία μεταξύ μας, και μία κοινή πολιτική πρόταση», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι «πρέπει να πιάσουμε την κακή κατάσταση στην οποία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι μία εύκολη στιγμή. Ο Αλέξης ήταν η συγκολλητική ουσία για όλους μας, σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες, θεωρήσεις, αποχρώσεις της προοδευτικής παράταξης. Το ‘’έχτισε’’ μόνος του. Εγώ και πολλοί άλλοι σαν κι εμένα πήγαμε πεισμένοι για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι κακώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος και θα πρέπει οι υποψήφιοι στην κούρσα της διαδοχής να απευθυνθούν και στην κοινωνία και να έχουν ξεκάθαρες προτάσεις.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ