Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Για τις ταραχές στη Γαλλία φταίνε ο ρατσισμός και αποικιοκρατία»

Στο «αποικιοκρατικό παρελθόν» και στον «θεσμικό ρατσισμό» στη Γαλλία απέδωσε την ανάφλεξη της βίας στα αστικά κέντρα της ευρωπαϊκής χώρας από την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε «ανησυχία» για το ενδεχόμενο οι ταραχές στη Γαλλία να «οδηγήσουν» σε ακόμη «περισσότερη καταπίεση των μουσουλμάνων και των μεταναστών», μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου μοτοσικλετιστών της τροχαίας.

Ο κ. Ερντογάν έκανε συγκρίσεις με τους πρόσφατους θανάτους μεταναστών στα ανοικτά των ελληνικών ακτών και με την ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της καταστροφής βαθυσκάφους με «πέντε πλούσιους που είχαν πάει να δουν τον Τιτανικό», για να τονίσει πως διακρίνει σε αυτά τα γεγονότα ενδείξεις «αποικιακής νοοτροπίας, αλαζονικής, απάνθρωπης, βασισμένης στην ‘ανωτερότητα’ του λευκού ανθρώπου».

Η Γαλλία είναι «γνωστή για το αποικιοκρατικό της παρελθόν», και ο ρατσισμός εκεί είναι πλέον «θεσμικός», αυτή είναι «η αιτία των γεγονότων στη Γαλλία», επέμεινε. «Ασφαλώς», συνέχισε ο πρόεδρος Ερντογάν, «δεν ανεχόμαστε τη λεηλασία καταστημάτων και τις αστικές ταραχές, δεν συμβάλουν στην απαίτηση για δικαιοσύνη», όμως «είναι σαφές πως οι αρχές πρέπει επίσης να αντλήσουν διδάγματα από αυτή την κοινωνική έκρηξη».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν απευθείας από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησής του, καταγγέλλει συχνά την «ισλαμοφοβία» που, κατ’ αυτόν, επικρατεί στη Γαλλία. «Δυστυχώς, η πλειονότητα των μεταναστών που καταδικάζονται να ζουν στα γκέτο και καταπιέζονται συστηματικά είναι μουσουλμάνοι», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Τουρκικά ΜΜΕ δίνουν μεγάλη έκταση στην προβολή των ταραχών που ξέσπασαν στη Γαλλία μετά τον θάνατο του Ναέλ, ιδίως το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, που δεν παραλείπει να σημειώνει ότι ο 17χρονος, γεννημένος στη Γαλλία, «ήταν Αλγερινός».

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ