Μεγαλοοφειλέτες: Στα 105 δισ. ευρώ τα χρέη σε εφορίες και ΕΦΚΑ – Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση της λίστας

Χρόνο στους μεγαλοοφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο πριν δουν τα … ονόματά τους στα «μανταλάκια» του διαδικτύου, δίνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών: Το υπουργείο επρόκειτο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία όσων χρωστούν σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία ποσά που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ έως το τέλος του μήνα που μας πέρασε. Εντούτοις, ελήφθη η απόφαση να τους δοθεί το χρονικό περιθώριο να «επανενταχθούν» στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ως γνωστόν όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν το δικαίωμα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους έως το τέλος Ιουλίου «επιστρέφοντας» σε ρυθμίσεις που τυχόν έχασαν. Μοιραία η ανάρτηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών μετατέθηκε για τις αρχές Αυγούστου.

«Δεύτερη ευκαιρία» στους μεγαλοοφειλέτες

Συγκεκριμένα, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι καταστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 επικαιροποιούνται έως την 4η Αυγούστου 2023.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με την προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2023, η οποία προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 5036/2023, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στην ίδια ρύθμιση των οφειλών των απολεσθεισών ρυθμίσεων του ν. 4611/2019  ή του ν. 4738/2020.

Και κρατικές εταιρείες στη λίστα των «μεγαλομπαταχτσήδων»

Σε κάθε περίπτωση, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 4 χρόνια για να αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές να «κρεμάσουν» και πάλι στα «μανταλάκια» του … διαδικτύου την λίστα με εκείνους που έχουν «φορέσει» μεγάλα «φέσια» σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία: Ο λόγος που μεθοδεύεται εκ νέου η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου δεν είναι άλλος από το να τους ασκηθεί περαιτέρω «πίεση» προκειμένου με κάποιον τρόπο να διευθετήσουν τα χρέη τους. Για αυτό το λόγο το υπουργείο αποφάσισε να τους δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ρυθμίσεις που ήδη «τρέχουν».

Βέβαια εκείνο που έκανε αίσθηση την προηγούμενη φορά που αναρτήθηκε η συγκεκριμένη λίστα ήταν το ότι κυριαρχούσαν σε αυτή εταιρείες του ίδιου του Κράτους, όπως για παράδειγμα η Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίες όχι μόνον χρωστούσαν υπέρογκα ποσά αλλά επιπλέον είχαν… κλείσει, όπως και ιδιωτικές εταιρείες που είχαν κατεβάσει ρολά προ πολλού.

 Στα 105 δισ. ευρώ τα χρέη των μεγαλοοφειλετών στο Δημόσιο 

Η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας με φυσικά πρόσωπα που είχαν τεράστια χρέη έναντι του Δημοσίου έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και με νομικά πρόσωπα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019. Στη συνέχεια το μέτρο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έγιναν γνωστά το 2019 μέσα από τη λίστα, συνολικά 24.677 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν 105 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) γίνεται βάσει νόμου 3943 του 2011 με στόχο τη «διαπόμπευσή» τους, ως ένας ακόμη «μοχλός» πίεσης, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ ως μέτρο επαναλαμβανόμενο ενδεχομένως προκαλεί επιφυλάξεις σε επίδοξους … μεγαλομπαταχτσήδες!

Από τη δημοσιοποίηση της λίστας, θα φανεί και εάν οι μεγαλοοφειλέτες που ήδη ήταν σε αυτή αξιοποίησαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Ποιοι μεγαλοοφειλέτες εξαιρούνται από τη λίστα

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε χρόνο στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πρέπει να δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας (TAXIS) και τελωνείων (ICISnet).

Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας χρέους:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων, και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Με κοινή ανάρτηση ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα προς τον ΕΦΚΑ υπερβαίνει επίσης το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Ποιοι ήταν οι μεγαλοοφειλέτες της λίστας του 2019

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των οφειλετών στη λίστα του 2019 βρισκόταν για μια ακόμα φορά, η κλειστή εδώ και σχεδόν μια 15ετία χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις, με οφειλές 10,46 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί πάνω – κάτω σε φορολογικά μέτρα ενός ολόκληρου Μνημονίου!

Η επόμενη στην λίστα ήταν η επίσης κλειστή πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία με οφειλές 1,84. δισ. ευρώ.

Στη δεκάδα βρισκόταν η εταιρεία «Carrera Mobile» η οποία εμφανίζεται να οφείλει 844 εκατ. ευρώ και ο όμιλος σουπερμάρκετ «Ατλάντικ» με οφειλές 482 εκατ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες οφειλές στο δημόσιο μεταξύ των φυσικών προσώπων είχε ο Ν. Κασιμάτης με χρέος 238 εκατ. ευρώ και ακολουθούσαν οι Π. Αποστολίδης με οφειλές 235 εκατ., Ι. Στρατάκος με οφειλές 224 εκατ., Π. Παπακωνσταντίνου με οφειλές 188 εκατ. και Ε. Ισσαϊκίδης με οφειλές 184 εκατ.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ