Forbes: Γιατί το Ozempic μπορεί να μην είναι κατάλληλο για την απώλεια βάρους

Με άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό Forbes ο γιατρός, Ομέρ Αγουάν εξηγεί ρίχνει φως στο θέμα της απώλειας βάρους που προκαλεί το Ozempic και γιατί ενδέχεται να μην είναι κατάλληλο για όλους.

Το Ozempic χρησιμοποιείται για την θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. «Η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό του Ozempic, ενισχύει τις επιδράσεις της φυσικής ορμόνης GLP-1 που διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια ευνοϊκή παρενέργεια του φαρμάκου είναι η απώλεια βάρους, και αυτό συμβαίνει επειδή η GLP-1 επιβραδύνει τον ρυθμό εκκένωσης των τροφίμων από το στομάχι, κρατώντας τους ανθρώπους χορτάτους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Επίσης επιδρά στα κέντρα πείνας του εγκεφάλου που βοηθούν στη μείωση της όρεξης και της λαχτάρας για φαγητό», γράφει ο γιατρός.

Στη συνέχεια επικαλείται μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine η οποία έψαξε τις επιπτώσεις του φαρμάκου Wegony, το οποίο έχει την σεμαγλουτίδη σε υψηλότερη δόση από το Ozempic. Όσοι έπαιρναν το φάρμακο, αθλούνταν και είχαν ισορροπημένη διατροφή μετά από 68 εβδομάδες είδαν μείωση του βάρους τους κατά 14,9%. Όσοι έπαιρναν το ψευδοφάρμακο μείωσαν το βάρος τους κατά 2,4%. «Εάν το φάρμακο είναι τόσο αποτελεσματικό στην ενεργοποίηση της απώλειας βάρους, τότε δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούν όλοι όσοι είναι παχύσαρκοι ή αγωνίζονται με τον έλεγχο του βάρους;», αναρωτιέται ο Ομέρ Γουάν.

«Υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς όταν χρησιμοποιούν το Ozempic. Αν και γενικά είναι ένα πολύ ασφαλές φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς τύπου ΙΙ να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού εντούτοις έχει σοβαρές παρενέργειες και δεν είναι ασφαλές για όλους. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, πιο σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν φλεγμονή στο πάγκρεας και την χοληδόχο κύστη, αλλαγές στην όραση, αλλεργικές αντιδράσεις όπως δερματικό εξάνθημα, προβλήματα με τα νεφρά, καθώς και ανάπτυξη συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του θυρεοειδούς. Συγκεκριμένα, ασθενείς κάτω των 18 ετών, έγκυοι, άτομα με ιστορικό παγκρεατίτιδας, διαβήτη τύπου Ι, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οικογενειακό ιστορικό ορισμένων όγκων του θυρεοειδούς θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη Ozempic», σημειώνει ο γιατρός.

Παράλληλα εξηγεί ότι το Ozempic δεν έχει λάβει έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να χρησιμοποιείται στην απώλεια βάρους και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. «Το φάρμακο προορίζεται για χρήση για μακροχρόνια θεραπεία του διαβήτη, καθώς ο διαβήτης είναι μια χρόνια, μακροχρόνια ασθένεια», ανέφερε ο γιατρός.

Στη συνέχεια φιλοξενεί μία δήλωση του γαστρεντερολόγου με ειδίκευση στην ιατρική της παχυσαρκίας, Δρ. Μακ Γκόγουαν ο οποίος ανέφερε: «Αν και αυτό έχει λάβει σημαντική προσοχή στα μέσα ενημέρωσης, το Ozempic και τα σχετικά φάρμακα GLP-1 δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και τελικά το βάρος που χάνεται να ανακτηθεί».

«Η παχυσαρκία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι χρόνιες ασθένειες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Ένα φάρμακο που στοχεύει μια χρόνια νόσο προορίζεται για χρήση μακροπρόθεσμα και οι GLP-1 δεν αποτελούν εξαίρεση. Η βραχυπρόθεσμη χρήση του Ozempic για να χάσετε κιλά για έναν γάμο ή για ένα πάρτι συχνά οδηγεί σε ανάκτηση βάρους μετά τη διακοπή του φαρμάκου», τονίζει ο Ομέρ Αγουάν.

«Τέλος, αν και όλοι οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα για χρήση εκτός ετικέτας, εάν κρίνουν σκόπιμο να βοηθήσουν τους ασθενείς τους, η συνταγογράφηση φαρμάκων με αυτόν τον τρόπο θα το περιορίσει σε εκείνους που χρειάζονται πραγματικά το φάρμακο για την προβλεπόμενη χρήση του. Στην περίπτωση του Ozempic, τα άτομα που το χρειάζονται περισσότερο είναι οι διαβητικοί τύπου ΙΙ που προσπαθούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και τελικά να παρατείνουν τη ζωή τους», εξηγεί ο γιατρός και προτείνει σε όσους πριν σκεφτούν να πάρουν το Ozempic να συμβουλεύονται πάντα τον γιατρό τους.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ