8 πράγματα τα οποία εκτιμά κάθε εργαζόμενος

Όταν πρόκειται για την εργασία και την επαγγελματική ζωή, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες από τον εργοδότη τους και το περιβάλλον εργασίας τους. Ανεξάρτητα από τον τομέα εργασίας ή τη θέση που κατέχει κανείς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα (συμπεριφορές, παροχές, κτλ) που όλοι οι εργαζόμενοι εκτιμούν!

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικά από τα πράγματα που κάθε εργαζόμενος εκτιμά και πώς αυτά συμβάλουν με τη σειρά τους στην ευημερία και την επαγγελματική του ανάπτυξη.

1) Εταιρικές παροχές
Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως εκτιμούν το να τους προσφέρει ο εργοδότης τους παροχές, οι οποίες κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη και άνετη, εντός και εκτός του χώρου εργασίας. Είναι πολύ συχνό άλλωστε ένας εργαζόμενος να επιλέγει την εταιρεία στην οποία επιθυμεί να εργαστεί με κριτήριο τις παροχές που προσφέρει. Τέτοιες παροχές μπορεί να είναι η ιδιωτική ασφάλεια υγείας, τα εταιρικά γεύματα, η παροχή εταιρικού οχήματος, τα κουπόνια, τα bonus απόδοσης και η υπηρεσία φύλαξης παιδιών. 

2) Υγιεινό περιβάλλον εργασίας
Ένα υγιεινό περιβάλλον εργασίας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ευημερία και την υγεία των εργαζόμενων. Όταν μιλάμε για υγιεινό περιβάλλον εργασίας, εννοούμε ένα χώρο που έχει καλό εξαερισμό και φωτισμό, εργονομικά έπιπλα και εξοπλισμό, καθαριότητα, καθώς και ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να μπορέσει ένας υπάλληλος να εργαστεί με άνεση!

3) Αίσθημα αναγνώρισης και εκτίμησης
Μία από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για να νιώθει καλά ένας εργαζόμενος στη δουλειά του είναι να αισθάνεται ότι η εργασία του αναγνωρίζεται και εκτιμάται. Όταν βλέπει ότι η προσπάθεια που κάνει και οι εργασιακές του επιδόσεις αναγνωρίζονται από τους συναδέλφους και τους ανώτερούς του, αισθάνεται ότι η δουλειά που κάνει έχει αξία και ότι η προσφορά του είναι σημαντική.

4) Ευκαιρίες ανάπτυξης και προοπτική προαγωγής
Κάθε εργαζόμενος θέλει να νιώθει ότι του προσφέρονται ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και προοπτικές/δυνατότητες προαγωγής. Ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης μπορεί να είναι η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να πάνε επαγγελματικά ταξίδια, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και συνέδρια, καθώς και να αναλάβουν νέες ευθύνες. Οι ευκαιρίες αυτές, καθώς και η δυνατότητα προαγωγής και επαγγελματικής ανελιξης αυξάνουν την ικανοποίηση του εργαζόμενου και τον εξελίσσουν, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο!

5) Δίκαιη αμοιβή
Βασικός σκοπός της κάθε εργασίας είναι η αμοιβή και ειδικά η αμοιβή η οποία είναι δίκαιη και αντιστοιχεί στον κόπο που καταβάλλει αυτός που την εκτελεί. Οπότε, για να είναι ικανοποιημένος, ο εργαζόμενος θέλει να νιώθει ότι αναγνωρίζεται η αξία της εργασίας του και σε οικονομικό επίπεδο. Μια δίκαιη αμοιβή προάγει την αίσθηση της δικαιοσύνης και της ισορροπίας και δίνει ανανεωμένο κίνητρο στον εργαζόμενο, αυξάνοντας την προσήλωσή του, αλλά και την παραγωγικότητά του.

6) Καλή επικοινωνία και συνεργασία
Η ποιότητα της επικοινωνίας με την υπόλοιπη ομάδα, καθώς και τη διοίκηση, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσον ο εργαζόμενος νιώθει ευχαριστημένος στο περιβάλλον εργασίας του. Ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο είναι θετικό και υποστηρικτικό δημιουργεί μια αίσθηση ομαδικότητας και συνεργασίας, ενώ παράλληλα επιτρέπει την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Όλα αυτά έχουν θετική επίδραση τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην απόδοση του εργαζόμενου!

7) Αίσθημα εμπιστοσύνης
Κάθε εργαζόμενος θέλει να νιώθει ότι του έχουν εμπιστοσύνη οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοί του! Κανένας manager και προϊστάμενος δεν μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα μόνος του -χρειάζεται τη συνεργασία και τη βοήθεια των εργαζόμενων, η οποία φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σχέσεις εμπιστοσύνης. Επομένως, είναι σημαντικό για κάθε εταιρία να καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζόμενων, καθώς είναι η βάση πάνω στην οποία θα επιτευχθούν οι εταιρικοί στόχοι!

8) Ευέλικτο ωράριο εργασίας
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάθε εργαζόμενος επιθυμεί να του προσφέρει ο εργοδότης του είναι ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας. Το ωράριο είναι μάλιστα πολλές φορές και ο λόγος για τον οποίο ένας εργαζόμενος μπορεί να δεχθεί ή να απορρίψει μια δουλειά! Η δυνατότητα να έχει ελευθερία και ευελιξία στον τρόπο που οργανώνει τον χρόνο του, επιτρέπει στον εργαζόμενο να βρει ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής, πετυχαίνοντας το work-life (ή και life-life) balance που επιθυμεί.

Η προσφορά όλων αυτών των στοιχείων και παροχών από μια εταιρεία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευημερία, την ικανοποίηση και την επαγγελματική ανάπτυξη των υπαλλήλων και έτσι να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα. Επομένως και η εταιρεία και οι εργαζόμενοι βγαίνουν κερδισμένοι!

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ