Υποβρύχιο Titan: Πώς γράφτηκε το τραγικό τέλος για τους 5 επιβάτες – Δύσκολο να βρεθούν οι σοροί 

Το χειρότερο δυνατό σενάριο φαίνεται ότι επαληθεύτηκε για το υποβρύχιο Titan που είχε εξαφανιστεί κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού με 5 επιβαίνοντες.

Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι βρήκε συντρίμμια του υποβρυχίου κοντά στο ναυάγιο. Ο υποναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μόγκερ ανέφερε ότι το πεδίο με τα συντρίμμια που εντοπίστηκε υποδεικνύει ότι υπήρξε μία καταστροφική έκρηξη στο υποβρύχιο.

Στη συνέντευξη Τύπου η αμερικανική ακτοφυλακή αποκάλυψε ότι βρήκε πέντε κομμάτια του υποβρυχίου στα 487 μέτρα από το ναυάγιο του Τιτανικού.  Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εντόπισε τον κώνο στο μπροστινό τμήμα του υποβρυχίου και ένα μεγαλύτερο πεδίο με διάσπαρτα συντρίμμια.

Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι το υποβρύχιο αντιμετώπισε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και εξερράγη εξαιτίας της υψηλής πίεσης που αναπτύσσεται σε τόσο μεγάλα βάθη. Οι αρχές θα συνεχίσουν την έρευνα μέχρι να ξεκαθαρίσει ακριβώς τι συνέβη στο υποβρύχιο.

Υποναύαρχος: Μπορεί να μην βρεθούν ποτέ οι σοροί 

Ο υποναύαρχος εξήγησε ότι οι σοροί των 5 επιβαινόντων μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ. «Είναι ένα εξαιρετικά ανελέητο περιβάλλον», είπε ο Τζον Μόγκερ για το τμήμα του βυθού, όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια.

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν πότε ακριβώς έγινε η έκρηξη. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέφερε ότι έκανε έλεγχο στην περιοχή με σόναρ για 72 ώρες. Σε αυτό το διάστημα δηλώνει ότι δεν κατέγραψε «κανένα καταστροφικό γεγονός».

Αναφορικά με τους θορύβους που «άκουγαν» οι αρχές όσο ερευνούσαν την περιοχή ο Τζον Μόγκερ τόνισε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση των ήχων αυτών με το υποβρύχιο και το σημείο όπου εντοπίστηκε.

OceanGate: Ήταν αληθινοί εξερευνητές

Λίγο νωρίτερα η OceanGate αποκάλυψε ότι τα 5 μέλη του πληρώματος έχουν χάσει την ζωή τους. «Πιστεύουμε τώρα ότι ο διευθύνων σύμβουλός μας, Στόκτον Ρας, Σαχζάντα Νταγούντ και ο γιος του Σουλεμάν Νταγούντ, ο Χάμις Χάρντινγκ και ο Πολ Ανρί Ναρζολέ, δυστυχώς έχουν χαθεί», ανέφερε ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

«Αυτοί οι άνδρες ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή», σημείωσε η OceanGate.

Ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες

Χάμις Χάρντινγκ

Ήταν Βρετανός δισεκατομμυριούχος και επικεφαλής της αεροναυτικής εταιρείας Action Aviation με έδρα το Ντουμπάι. Ο 59χρονος είχε σπουδάσει Φυσικές Επιστήμες και Χημική Μηχανική στο Κέμπριτζ και είχε άδεια πιλότου. Το 2022 έγινε ένας από τους πρώτους τουρίστες στο διάστημα καθώς συμμετείχε στην 5η εμπορική πτήση της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Ήταν κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες για το ταξίδι του γύρω από τη Γη δια μέσω των Βόρειου και Νότιου Πόλου.

Σαχζάντα Νταγούντ και ο γιος του Σουλεμάν Νταγούντ

Ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Πακιστάν. Υπήρξε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Engro Corporation -μιας κοινοπραξίας με έδρα το Πακιστάν που δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους, όπως η παραγωγή χημικών και λιπασμάτων.

Σύμφωνα με ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, στα  οποία συμμετείχε, ο Σαχζάντα Νταγούντ διέμενε στην Βρετανία με την σύζυγο του και τα δύο τους παιδιά. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα του ήταν η φωτογράφηση της άγριας ζωής, η κηπουρική και η λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας.

Σαχζάντα Νταγούντ

Στόκτον Ρας

Ήταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του υποβρυχίου OceanGate Inc. Είχε εκπαιδευτεί ως πιλότος και σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεότερος πιλότος αεριωθούμενων μεταγωγικών αεροσκαφών στον κόσμο.

Στόκτον Ρας

Πολ Ανρί Ναρζολέ

Ο 77χρονος Γάλλος εξερευνητής υπηρέτησε επί 25 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του φθάνοντας στο βαθμό του διοικητή. Ήταν δύτης σε μεγάλα βάθη και ναρκοσυλλέκτης.

Μετά την αποχώρηση του από το ναυτικό συμμετείχε στην πρώτη αποστολή για την ανάκτηση του ναυαγίου του Τιτανικού το 1987 και ήταν ένας από τους γνώστες του ναυαγίου. Σε συνέντευξη του το 2020 είχε δηλώσει για τους κινδύνους της κατάδυσης σε τόσο μεγάλα βάθη: «Δεν φοβάμαι να πεθάνω. Νομίζω ότι θα γίνει μία μέρα».

Πολ Ανρί Ναρζολέ

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ