Τραγωδία στην Βαλτική: Μητέρα πήδηξε από πλοίο για να σώσει τον γιο της – Νεκροί και οι δύο

Ένα επτάχρονο αγόρι από την Πολωνία πήδηξε από οχηματαγωγό πλοίο στην Βαλτική Θάλασσα  και σχεδόν αμέσως  βούτηξε και η μητέρα του για να το σώσει,  αλλά βρέθηκαν και οι δύο νεκροί, ενώ η αστυνομία που εξετάζει τα περιστατικά ανακοίνωσε ότι η υπόθεση ερευνάται ως δολοφονία.  Το παιδί βούτηξε από ύψος περίπου δύο μέτρων στην θάλασσα, από το πλοίο Stena Spirit, με την μητέρα του να πηδάει πίσω του σε μια προφανή προσπάθεια να σώσει το γιο της, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

Το πλοίο βρισκόταν στα μέσα του ταξιδιού του από τη Σουηδία στην Πολωνία και το περιστατικό φέρεται να έγινε χθες. Έντρομοι οι επιβάτες παρακολουθούσαν καθώς ελικόπτερα διάσωσης, μεταξύ τους και ένα από μια στρατιωτική μονάδα του ΝΑΤΟ, έκαναν κύκλους πάνω από την θάλασσα για περίπου μια ώρα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εντοπίσουν τα δύο άτομα. Η μητέρα βρέθηκε μέσα στα παγωμένα νερά 59 λεπτά έπειτα από τον  συναγερμό και ο γιος της επτά λεπτά αργότερα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Stena Line. Και οι δύο ανασύρθηκαν από ελικόπτερο με ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Karlskrona.

Οι Σουηδοί εισαγγελείς δήλωσαν σήμερα το απόγευμα ότι ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα στην οποία η ποινική κατηγορία είναι δολοφονία, ωστόσο πρόσθεσαν ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένας ύποπτος. «Η έρευνα έχει ως στόχο να προσπαθήσει να διευκρινίσει τι συνέβη», δήλωσε η εισαγγελέας Στίνα Μπρίντμαρκ. Η εισαγγελέας δεν θέλησε να απαντήσει αν η έρευνα αφορά στην μητέρα, η οποία ήταν 38 ετών.

Η Μπρίντμαρκ είπε ότι «οι δύο άνθρωποι που έπεσαν χθες από το πλοίο που ταξίδευε προς την Καρλσκρόνα πέθαναν. Όπως γράφει η Daily Mail, πρόκειται για μια Πολωνή που γεννήθηκε το 1985 και ένα αγόρι από την Πολωνία που γεννήθηκε το 2016. Η εφημερίδα επικαλείται την αστυνομία και προσθέτει ότι έχουν ήδη ενημερωθεί οι πλησιέστεροι συγγενείς.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Πολωνία, Μαριούστζ Τσιάρκα, δήλωσε: «Δυστυχώς, το πρωί λάβαμε πληροφορίες από την σουηδική πλευρά ότι πρέπει να διαβιβάσουμε αυτά τα τρομερά νέα στην οικογένεια, διότι τόσο το αγόρι όσο και η γυναίκα είναι νεκροί».


Το σουηδικό οχηματαγωγό Stena Spirit είχε 310 επιβάτες και βρισκόταν στα μέσα του ταξιδιού του προς την Γκντίνια της Πολωνίας από την Καρλσκρόνα της Σουηδίας όταν συνέβη η τραγωδία, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι. Το σκάφος διάσωσης του πλοίου, ένα ελικόπτερο της σουηδικής ναυτικής διοίκησης, γερμανικά ελικόπτερα και ένα αμερικανικό αεροσκάφος από κοντινή βάση  του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τι πραγματικά συνέβη

Οι ακριβείς συνθήκες γύρω από την τραγωδία παραμένουν άγνωστες.  Οι επιβάτες ειδοποίησαν το πλήρωμα ότι δύο άτομα αγνοούνταν. Στη συνέχεια βρέθηκαν στο πλοίο αντικείμενα, αλλά όχι οι ιδιοκτήτες τους, οπότε σήμανε συναγερμός και ελέγχθηκαν οι κάμερες του πλοίου,  όπως δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Στέφαν Ελστρομ, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της Stena Line. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το μικρό αγόρι έπεσε στην θάλασσα και μια γυναίκα πήδηξε πίσω του.

Ωστόσο, άλλη εκπρόσωπος, η Ανιέτσκα Ζεμπρύτσκα, δήλωσε στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ότι το υλικό από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του πλοίου δεν συμφωνούσε με αυτή την εκδοχή των γεγονότων. Η ίδια αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, εν αναμονή της έκβασης της έρευνας που κάνουν οι αρχές για το τι συνέβη. «Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για το αν αυτό οφείλεται σε δυσλειτουργία του πλοίου», δήλωσε η Ανιέτσκα Ζεμπρύτσκα στο TVN 24.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ