Τιτανικός: «Έχουν οξυγόνο για 30 ώρες» – Τι λένε οι ειδικοί για τους χτύπους από το υποβρύχιο

Υποβρύχιοι θόρυβοι ανιχνεύονται από καναδικά αεροσκάφη, καθώς τα επίπεδα οξυγόνου στο υποβρύχιο που χάθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού, μειώνονται σε περίπου 30 ώρες αναπνεύσιμου αέρα.

Ο Τιτάνας θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξαιρετικά βαθιά νερά: το ναυάγιο του Τιτανικού, όπου κατευθυνόταν το υποβρύχιο με τους πέντε επιβάτες του, βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας σε βάθος 3.800 μέτρων από τότε που το πλοίο χτύπησε ένα παγόβουνο και βυθίστηκε το 1912.

Τα συνεργεία έρευνας άκουσαν ήχους κρότου σε διαστήματα 30 λεπτών, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το CNN και το Rolling Stone επικαλέστηκαν εσωτερικά κυβερνητικά σημειώματα που έλεγαν ότι εντοπίστηκαν χτυπήματα και ανέφεραν ότι μετά την ανάπτυξη πρόσθετων συσκευών τέσσερις ώρες αργότερα, εξακολουθούσαν να ακούγονται θόρυβοι. Τα υπομνήματα δεν διευκρίνιζαν πότε ακούστηκαν ή για πόσο χρονικό διάστημα.

Δύσκολη η ερμηνεία των θορύβων από χτυπήματα προς το παρόν, λένε οι ειδικοί

Εμπειρογνώμονες βαθέων υδάτων λένε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι θόρυβοι χωρίς να δούμε τα δεδομένα.

Αλλά είναι πιθανό να είναι σύντομοι, αιχμηροί, σχετικά υψηλής συχνότητας θόρυβοι που προκαλούνται χτυπώντας το κουδούνι από τιτάνιο με ένα άλλο κομμάτι μετάλλου ή σκληρού αντικειμένου μέσα στο δοχείο πίεσης.

Αυτό θα πρέπει να διακρίνεται από τον γενικό λευκό θόρυβο του ωκεανού, ειδικά εάν έχει ένα κανονικό μοτίβο σε χρονομετρημένα διαστήματα.

25.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας έχουν ερευνηθεί

Η καταπακτή του υποβρυχίου φαίνεται να είναι βιδωμένη από έξω. Έτσι, ακόμα κι αν το υποβρύχιο έχει βγει στην επιφάνεια και εντοπιστεί ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, καθώς το πλήρωμα μέσα θα πρέπει να βασίζεται σε οξυγόνο έκτακτης ανάγκης για να αναπνεύσει μέχρι να ανοίξει η καταπακτή από τις ομάδες διάσωσης.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 25.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας έχουν ερευνηθεί με αεροσκάφη για το χαμένο υποβρύχιο – μέρος μιας ενοποιημένης επιχείρησης αεροσκαφών και πλοίων της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, του Ναυτικού των ΗΠΑ, της Καναδικής Ακτοφυλακής και της Αποστολής OceanGate. Δυστυχώς δεν έχει εντοπιστεί ούτε ίχνος του “Τιτάνα”.

«Υπάρχουν ελπίδες» λένε δύο Βρετανοί που έχουν μπει στο υποβρύχιο

Δύο Βρετανοί που έχουν επισκεφθεί το ναυάγιο του Τιτανικού εξέφρασαν εμπιστοσύνη στο πλήρωμα του υποβρυχίου και είπαν ότι υπάρχει πιθανότητα να ανασυρθούν.

Ο Dik Barton, ο πρώτος Βρετανός δύτης που είδε το ναυάγιο του Τιτανικού, είπε στο Good Morning Britain του ITV ότι είναι ένα «επικίνδυνο» και «εχθρικό» μέρος και ένιωσε «100%» σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια προηγούμενων αποστολών.

«Υπάρχει μια τοπική άμπωτη και ρεύμα νερού που κινείται», είπε ο Barton. Η αντοχή του υποβρυχίου είναι σχετικά περιορισμένη. Οι προωθητήρες είναι αρκετά δυνατοί, αλλά, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να διατηρήσουν αποθέματα για να λειτουργεί το σύστημα υποστήριξης ζωής και το σύστημα πλοήγησης».

Ο Μπάρτον είπε ότι ήταν με τον Paul-Henry Nargeolet στην κατάδυση. Τον περιέγραψε ως «εξαιρετικά ικανό πιλότο χειριστή υποβρυχίων» που είχε κάνει 37 φορές την ίδια κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού.

«Τρέφω τεράστιο σεβασμό γι’ αυτόν και την ικανότητά του, και, ειλικρινά, αν υπάρχει κάποιος που θα ήθελα ποτέ να βρεθώ μαζί του σε μια τέτοια κατάσταση, τότε θα ήταν ο Paul-Henry».

Ο Oisin Fanning είπε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 ότι ήταν επίσης στο υποβρύχιο με πιλότο τον Nargeolet και τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της OceanGate, Stockton Rush.

«Τα δύο παιδιά στο υποβρύχιο αυτή τη στιγμή, ο Paul και ο Stockton, είναι και οι δύο τέλειοι επαγγελματίες», είπε. «Εννοώ, για να είμαι ειλικρινής, αν είχα πρόβλημα, θα ήθελα να είμαι στο υποβρύχιο μαζί τους».

Και πρόσθεσε: «Θα εξοικονομούν ενέργεια από την πρώτη μέρα. Οπότε δεν θα εκπλαγώ αν το οξυγόνο διαρκέσει πολύ περισσότερο γιατί θα ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν… Νομίζω ότι υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να βρεθούν. Αυτοί δεν είναι αυθόρμητοι, αυτοί είναι πολύ επαγγελματίες άνθρωποι».

Τι γνωρίζουμε για τον Τιτάνα;

  • Ζυγίζει περίπου 23.000 λίβρες (10.432 κιλά)
  • Το μήκος του είναι 6,7 μέτρα (22 πόδια)
  • Ικανότητα να φτάσει σε βάθη έως και 4.000 μέτρα (13.123 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
  • Τέσσερις ηλεκτρικοί προωθητές το βοηθούν να φτάσει σε ταχύτητες περίπου 3 κόμβων ή περίπου 3,5 μίλια την ώρα (4 χλμ/ώρα)
  • Όταν καταδύεται, το GPS δεν είναι επιλογή. Ο Τιτάνας διαθέτει ένα ειδικό σύστημα γραπτών μηνυμάτων που επιτρέπει στο πλήρωμά του να λαμβάνει οδηγίες από την ομάδα στο σκάφος επιφανείας από πάνω
  • Ο πιλότος διευθύνει με ένα τροποποιημένο χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών
  • Το υποβρύχιο είναι βιδωμένο από έξω – αυτό σημαίνει ότι το πλήρωμα δεν μπορεί να το ανοίξει από μέσα
  • Το υποβρύχιο ανήκει και λειτουργεί από την OceanGate, μια ιδιωτική εταιρεία που «παρέχει υποβρύχια για εμπορικά έργα, επιστημονική έρευνα και εξερεύνηση» σύμφωνα με την ιστοσελίδα της

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ