Πόσο σημαντικός ήταν για τους Beatles ο Γερμανός συνθέτης Bert Kaempfert

Σαν σήμερα, στις 21 Ιουνίου του 1980 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, ο Γερμανός διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης, μουσικός σε πολλά όργανα, ενορχηστρωτής και παραγωγός δίσκων Bert Kaempfert. Ο Bert Kaempfert είχε την δική του ορχήστρα και έβγαλε πάρα πολλά άλμπουμ από το 1958 έως και το 1979.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Έγραψε μία σειρά από καταπληκτικά τραγούδια, όπως το “Strangers in the Night” που έκανε επιτυχία ο Frank Sinatra, το “Wooden Heart” που τραγούδησε ο Elvis Presley, το “Spanish Eyes” που επίσης το τραγούδησε ο Presley, ο Engelbert Humperdinck και ο Al Martino, το “L-O-V-E” που το έκανε μεγάλη επιτυχία ο Nat King Cole και πολλά άλλα.

Το 1961 ο Bert Kaempfert προσέλαβε τους άγνωστους τότε Beatles να συνοδέψουν τον Tony Sheridan στην ηχογράφηση για το άλμπουμ “My Bonnie” που έκανε ως παραγωγός για την Polydor. Με αφορμή αυτή τη συνεργασία, ο Bert Kaempfert υπογράφει συμβόλαιο με τους Beatles, με τους οποίους ηχογραφεί δύο τραγούδια στα οποία κάνει την παραγωγή, για λογαριασμό της Polydor. Το ένα ήταν το “Ain’t She Sweet” που έγραψε ο John Lennon και το άλλο το “Cry for a Shadow”, ένα ορχηστρικό κομμάτι που έγραψε ο Lennon μαζί με τον George Harrison. Έτσι λοιπόν ο Bert Kaempfert καταχωρήθηκε στην ιστορία ως ο πρώτος που ανακάλυψε, υπέγραψε και έκανε την παραγωγή σε τραγούδια των Beatles.

Αυτά συνέβαιναν στο Αμβούργο. Λίγο αργότερα στο Λίβερπουλ, στις 28 Οκτωβρίου 1961, ένα πελάτης μπαίνει στο δισκάδικο που διατηρούσε ο Brian Epstein, μετέπειτα μάνατζερ των Beatles και ζητάει το “My Bonnie”, όχι τόσο για τον τραγουδιστή Tony Sheridan, όσο για το συγκρότημα που τον συνόδευε, τους Beatles. Ο δίσκος δεν υπήρχε στο κατάστημα. Η ιδέα ότι ζήταγαν οι πελάτες ένα συγκρότημα που ήταν από το Λίβερπουλ, έκανε τον Epstein να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση. Και έτσι οδηγήθηκε στο να ανακαλύψει και αυτός στους Beatles και με την βοήθεια του George Martin, του μετέπειτα παραγωγού τους, να τους κλείσει δισκογραφικό συμβόλαιο με την Parlophone, στο οποίο βοήθησε ο Bert Kaempfert ώστε η Polydor να μην έχει αξιώσεις στο μέλλον.

Frank Sinatra – “Strangers in the Night”

Elvis Presley – “Wooden Heart”

Engelbert Humperdinck – “Spanish Eyes”

Nat King Cole – “L-O-V-E”

Tony Sheridan & The Beatles – “My Bonnie”

The Beatles – “Ain’t She Sweet”

The Beatles – “Cry For A Shadow”

Bert Kaempfert – “African Beat”

Bert Kaempfert – “That Happy Feeling”

Bert Kaempfert – “Baby Elephant Walk”

Bert Kaempfert – “Α Swingin’ Safari”

Bert Kaempfert – “Wonderland By Night”

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ