Ντόναλντ Τραμπ: Κοσμοσυρροή έξω από το δικαστήριο στο Μαϊάμι – Τι θα πει για το κατηγορητήριο

Οπαδοί και αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από το δικαστήριο στο Μαϊάμι, στο οποίο αναμένεται να εμφανιστεί απόψε στις δέκα ώρα Ελλάδας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, για να του αποδοθούν εκ νέου κατηγορίες, αυτή την φορά για την υπόθεση των εγγράφων που κατηγορείται ότι αφαίρεσε από τον Λευκό Οίκο, όταν παρέδωσε την εξουσία.

Οι στενοί του συνεργάτες επικοινώνησαν με τις αρχές του Μαϊάμι και εξέφρασαν φόβους, ότι μπορεί να ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων του πρώην προέδρου, έξω από το δικαστήριο.

Ο Τραμπ, ο οποίος είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες, κατηγορίες για παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων, αναμένεται να τεθεί πρώτα υπό κράτηση και στη συνέχεια να τεθεί υπό σύλληψη, προτού προσαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου. Είναι ουσιαστικά η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όταν πήγε για να του αποδοθούν κατηγορίες για την υπόθεση χρηματοδότησης της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελ, προκειμένου να εξασφαλίσει την σιωπή της.

 

Ο Τραμπ αναμένεται να δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με 37 ποινικές διώξεις που σχετίζονται με το χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων στο θέρετρό του στη Φλόριντα, στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου βρέθηκαν τα έγγραφα.

Γιατί διώκεται

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται ότι πήρε τα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο (όταν αποχώρησε  από την εξουσία) και στη συνέχεια τα φύλαξε, ως μη όφειλε, στο κτήμα του. Κατηγορείται ότι τα κράτησε σκόπιμα στην κατοχή του — ακόμη και μετά την ειδοποίηση των ομοσπονδιακών ερευνητών οι οποίοι εξέδωσαν κλήτευση απαιτώντας τα πίσω.

 

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Συνολικά, ο Τραμπ βαρύνεται με 37 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 31 για εσκεμμένη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας, ένα έγκλημα που επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Κάθε κατηγορία αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό εξαιρετικά ευαίσθητο έγγραφο που φέρεται να κρατούσε ο Τραμπ στο Mar-a-Lago. Για αυτό είναι πολλές οι κατηγορίες. Οι εισαγγελείς λένε ότι ένα από τα έγγραφα αφορούσε σε πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ. Ένα άλλο παρουσίαζε λεπτομερώς τις πυρηνικές δυνατότητες μιας ξένης χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορήθηκε επίσης για συνωμοσία, για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, για απόκρυψη εγγράφου, για απόκρυψη αρχείου σε ομοσπονδιακή έρευνα, για δόλο και για ψευδή δήλωση.

 



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ