Ναυάγιο στην Πύλο: Ανακρίνονται έξι άτομα ως διακινητές – Τους υπέδειξαν μετανάστες

Έξι άτομα που φέρονται να είναι διακινητές μεταναστών, ανακρίνονται εξονυχιστικά μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Όπως είχε αποκαλύψει το enikos.gr, οι πρώτες πληροφορίες και αναφορές που είχαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, έκαναν λόγο για τουλάχιστον έξι διακινητές ανάμεσα στους 104 διασωθέντες που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Η προανάκριση στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας άρχισε νωρίς το πρωί της Πέμπτης μετά την υπόδειξη των συγκεκριμένων ατόμων από μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό.

Δεν αποκλείεται να απαγγελθούν κατηγορίες στα συγκεκριμένα πρόσωπα, εφόσον διαπιστωθεί και αποδειχθεί ότι ήταν οι διακινητές. Αρχικά είχε γίνει λόγος για τρεις που είχαν μεταφερθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για προανάκριση, ενώ αργότερα ο αριθμός ανέβηκε στους έξι και ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο.

Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό, δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έξι συλλήψεις.  «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος» ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  από το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοουμένους. Ήδη έχουν ανασυρθεί 78 σοροί, αλλά υπάρχει μεγάλος φόβος ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί λόγω του ότι υπάρχουν αναφορές ότι στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν περισσότερα από 500 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Έως τώρα οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες, εκτός από μία γυναίκα.

Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί στην Μαλακάσα όπου γίνονται προετοιμασίες για την υποδοχή τους. Η μεταφορά τους θα γίνει με μισθωμένα λεωφορεία, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης.

Οι στιγμές στο λιμάνι και το νοσοκομείο της Καλαμάτας είναι δραματικές. Συγγενείς των μεταναστών έχουν φτάσει στην περιοχή αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι έχει ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.

Εντολή Ντογιάκου για εποπτεία των ερευνών από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, την εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αναλαμβάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Οικονόμου λόγω μείζονος σημασίας της υπόθεσης.

Παράλληλα, επί τόπου στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών, αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλες τις διαδικασίες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ