Κως: Έχει ξανασυμβεί – Αποκάλυψη για την κατάσταση του ΕΚΑΒ

Ο θάνατος της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, που ξεψύχησε περιμένοντας ασθενοφόρο, είναι ο δεύτερος μέσα σε μόλις 48 ώρες που οφείλεται, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων, σε καθυστέρηση του ΕΚΑΒ.

Η οργή ξεχειλίζει και στην Κω, όπου μια 63χρονη πέθανε αβοήθητη στην καρότσα φορτηγού περιμένοντας ασθενοφόρο, καθώς για ολόκληρο το νησί υπάρχει ένα μόνο πλήρωμα, και αυτό εκείνη την ώρα βρισκόταν σε άλλο περιστατικό.

«Έχει ξανασυμβεί»

Σε ανεύρυσμα εγκεφάλου οφείλεται, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, η θάνατος της 63χρονης γυναίκας, η οποία ξεψύχησε σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Τα παιδιά της αναγκάστηκαν να την μεταφέρουν με αυτόν τον τρόπο, καθώς εκείνη την ώρα το μοναδικό επανδρωμένο ασθενοφόρο του νησιού είχε κληθεί σε άλλο περιστατικό.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη οικογένεια ζει την ίδια δραματική περιπέτεια.

«Ήταν τον Μάρτιο του 2019. Έπαθε ένα επεισόδιο ο μπαμπάς μου στα χέρια μου, καλέσαμε το ΕΚΑΒ αλλά δεν μπορούσε να έρθει να τον παραλάβει. Ήτανε βράδυ και έπρεπε να τον κατεβάσουμε με το ιδιωτικό μας αυτοκίνητο».

Το νοσοκομείο της Κω διαθέτει 4 ασθενοφόρα, όμως ελλείψει προσωπικού, έχει επανδρωθεί μόνο το ένα για να καλύψει τους χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του καλοκαιριού.

«Η Κως είναι χωρίς ασθενοφόρο εδώ και 10 χρόνια. Με ένα ασθενοφόρο δηλαδή. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αν συμβεί κάποιο ατύχημα πιο εκτεταμένο, πχ με ένα τουριστικό λεωφορείο αν ντελαπάρει, καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί. Δεν κοιμόμαστε τα βράδια», λέει ο υποδιοικητής του νοσοκομείου, Ηλίας Χρυσόπουλος

Ξεψύχησε 65χρονος στην Εύβοια

Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση που οι συγγενείς ενός ασθενούς κλήθηκαν να παίξουν τον ίδιο ρόλο, μεταφέροντας τον δικό τους άνθρωπο με τα δικά τους μέσα προς το νοσοκομείο, πάντα με μοιραία αποτελέσματα.

Τραγική κατάληξη είχε, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, η περιπέτεια ενός 65χρονου στην περιοχή της Δαφνούσας στην Εύβοια.

Ο άτυχος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του και η σύζυγός του πανικόβλητη άρχισε να καλεί σε βοήθεια.

Οι γείτονες κάλεσαν για ασθενοφόρο από το κοντινό κέντρο υγείας Μαντουδίου, όμως ενημερώθηκαν ότι πρέπει να τον μεταφέρουν με δικό τους μέσο.

«Δεν υπήρχε ασθενοφόρο γιατί είχε μεταφερθεί στη Χαλκίδα για άλλο περιστατικό. Τον βάλανε σε κάποιο ΙΧ όχημα και μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου. Όταν έφτασε στο κέντρο υγείας, πλέον, ο άνθρωπος ήταν νεκρός ήδη», λέει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δαφνούσας Ευβοίας, Κώστας Ζησίμου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της Δαφνούσας, το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου που τους καλύπτει, διαθέτει μόλις ένα ασθενοφόρο, ενώ ο σταθμός του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην Ιστιαία, σε πολύ μακρινή απόσταση από την περιοχή τους.

πηγή: MEGA TV

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ