Κλιματιστικό στο παιδικό δωμάτιο: Τι πρέπει να προσέξω

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και οι καύσωνες πλησιάζουν. Εάν είσαι γονιός τότε θα αναρωτιέσαι εάν πρέπει να τοποθετήσεις κλιματιστικό στο παιδικό δωμάτιο. Μην αγχώνεσαι. Σου έχουμε και την απάντηση και τις λύσεις.

Όπως το χειμώνα η ζέστη είναι απαραίτητη σ’ ένα σπίτι με παιδιά έτσι και το καλοκαίρι είναι αντίστοιχα απαραίτητη η δροσιά. Το να διατηρείς μια σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι σου είναι σημαντικό για την άνεση όλων αλλά κυρίως των παιδιών. Με τους καύσωνες του φετινού καλοκαιριού να πλησιάζουν και τη σκέψη σου να βρίσκεται στο εάν είναι καλή επιλογή να τοποθετήσεις κλιματιστικό και στο παιδικό δωμάτιο, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Το να φτιάξεις μια όαση δροσιάς στο σπίτι εν μέσω καλοκαιριού είναι πλέον απαραίτητο. Η απάντηση επομένως στο εάν πρέπει να βάλεις air-condition ή όχι στο δωμάτιο των παιδιών είναι απλή. Προφανώς και χρειάζεται. Απλά, πρέπει να γίνει με σωστά βήματα. Πάμε να τα δούμε.

Επίλεξε το σωστό κλιματιστικό

Εν αρχή ην το… ιδανικό air-condition. Επειδή όλα ξεκινούν με τη σωστή συσκευή θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση στην ορθή επιλογή της. Αυτό που ψάχνεις είναι ένα κλιματιστικό τοίχου. Εάν για κάποιον λόγο οι δικές σου ανάγκες απαιτούν τη χρήση ενός φορητού κλιματιστικού, τότε προφανώς θα πας σε αυτήν την κατεύθυνση. Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό που οφείλεις να προσέξεις είναι η επιλογή των σωστών BTU/h. Αν δεν γνωρίζεις πολλά μην προβληματίζεσαι.

Να σου πούμε πως όταν μιλάμε για BTU εννοούμε την ισχύ των κλιματιστικών ή αλλιώς την ονομαστική απόδοσή τους. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια μονάδα μέτρησης που μας βοηθάει να διαπιστώσουμε πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μπορεί ένα κλιματιστικό να φτάσει την ιδανική θερμοκρασία.

Πώς όμως διαλέγεις τα ιδανικά BTU; Απλά, διάβασε παρακάτω τον οδηγό. Μέτρα για αρχή τα τετραγωνικά του παιδικού δωματίου. Όσο πιο μεγάλο ένα δωμάτιο τόσα περισσότερα BTU θα χρειαστείς. Για παράδειγμα, για έναν χώρο έως 18m² η ιδανική επιλογή είναι τα 9.000 BTU ενώ για κάποιον 40m² και άνω θα πρέπει να ανέβεις στα 24.000 BTU. Για ένα χώρο από 18m² έως 25m²ιδανικό είναι ένα κλιματιστικό των 12.000 BTU. Για ένα δωμάτιο από 25m² έως 40m² οι ειδικοί προτείνουν τα 18.000 BTU  ενώ για ένα άνω των 40m² θα χρειαστείς ένα air-condition των 24.000 BTU.

Τέλος, αφού καταλήξεις στα σωστά για τις ανάγκες του παιδικού δωματίου BTU, δώσε βάση στην ενεργειακή κλάση της συσκευής σου. Η ενεργειακή απόδοση ψύξης κυμαίνεται στην ειδική κλίματα από D έως Α+++ με την τελευταία να είναι η πιο αποδοτική και οικονομική. Επομένως, όσο πιο κοντά είσαι στο Α+++ τόσο λιγότερη κατανάλωση ενέργειας θα έχεις. Χαμηλότερη κατανάλωση σημαίνει και λιγότερο ενεργειακό κόστος λειτουργίας, άρα χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος!

Ασφάλεια

Επειδή μιλάμε για παιδιά, άρα μικρούς εξερευνητές και ορειβάτες, καλό θα ήταν να βρεις μια ασφαλή μεριά ενός τοίχου για την τοποθέτηση του κλιματιστικού. Προσπάθησε να το τοποθετήσεις όσο πιο ψηλά γίνεται και μακριά από τυχόν ράφια ή βιβλιοθήκες. Δεν θέλεις να αντικρίσεις στα καλά καθούμενα το παιδί σου να κρέμεται από το κλιματιστικό παριστάνοντας τον Ταρζάν. Επομένως, η ασφάλεια εδώ είναι πρωταρχικής σημασίας. Άφησε την τοποθέτηση στους ειδικούς και μην επιχειρήσεις να το παίξεις Μπομπ ο μάστορας.

Ιδανική θερμοκρασία

Η εύρεση της ιδανικής θερμοκρασίας για ένα παιδικό δωμάτιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να είναι δύσκολη διαδικασία. Με ένα έξυπνο κλιματιστικό όμως είναι παιχνιδάκι. Έχε στο νου σου πως πρέπει να διατηρείς συνεχώς ένα εύρος από 22 – 24ºC. Ειδικά για το καλοκαίρι καλό θα ήταν να μην υπερβαίνει η θερμοκρασία τους 26ºC – 27ºC. Επομένως, για να εξασφαλίσεις μια σταθερή θερμοκρασία κρύψε το χειριστήριο του κλιματιστικού από τα παιδιά και χειρίσου το εσύ από το κινητό σου. Προϋπόθεση βέβαια είναι να έχεις αποκτήσεις ένα smart air-condition με σύνδεση στο Wi-Fi. Θυμήσου πως η διατήρηση μιας μέτριας θερμοκρασίας όλες τις ώρες είναι το κλειδί.

Καθαρός αέρας& θόρυβος

Καλός ο δροσερός αέρας αλλά όταν μιλάμε για ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει οπωσδήποτε να είναι και πεντακάθαρος. Θα χρειαστεί αρχικά να επενδύσεις σ’ ένα ποιοτικό κλιματιστικό με τελευταίας τεχνολογίας φίλτρα. Προτίμησε φίλτρα UV καθώς σταματούν μικρόβια και βακτήρια πριν εισέλθουν στο δωμάτιο σε ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 85%. Διάλεξε φίλτρα υψηλής πυκνότητας τα οποία συγκρατούν αποδοτικά τα μικροσωματίδια σκόνης και τη γύρη. Επένδυσε σε φίλτρα Cold Catalyst για απορρόφηση οσμών και βλαβερών ρύπων αλλά και βιολογικά φίλτρα HEPA που παγιδεύουν αιωρούμενα σωματίδια και αλλεργιογόνα.

Για το τέλος αφήσαμε τον… θόρυβο. Καθώς κανείς δεν θέλει η λειτουργία του κλιματιστικού να προσομοιάζει κινητήρα φορτηγού ξυπνώντας τα παιδιά που έβαλε μόλις για ύπνο, πρόσεξε τα επίπεδα θορύβου της συσκευής. Καλύτερα να ακούγεται σαν ένα γουργουρητό γάτας παρά σαν ένα βρυχηθμό λιονταριού.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ