Ισπανία – Πολωνία… ΓΙΟΚ από την άσκηση με το ψευδοκράτος στην Τουρκία

Οι πιέσεις του ΓΕΕΘΑ και οι διαβεβαιώσεις των υπουργείων Άμυνας Ισπανίας και Πολωνίας τελικά φαίνεται πως επέφεραν την ηρεμία στους στρατιωτικούς κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ακυρώθηκε η συμμετοχή της Ισπανίας και της Πολωνίας από την άσκηση με το ψευδοκράτος στην Τουρκία.

του Χρήστου Μαζανίτη

Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες απ’ όταν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι Ισπανία και Πολωνία θα συμμετείχαν στην άσκηση «Anatolian Phoenix 23» στο Ικόνιο με τον κατοχικό στρατό του ψευδοκράτους στην Κύπρο και το ΓΕΕΘΑ επιδεικνύοντας άριστα αντανακλαστικά κατάφερε να ακυρώσει την συμμετοχή τους.

Η ανακοίνωση των «δυο» μέσω των υπουργείων Άμυνας προς το ελληνικό Πεντάγωνο ότι αποχωρούν επέφερε αδιαμφισβήτητα μεγάλο πλήγμα στο γόητρο του νέου Τούρκου υπουργού Άμυνας και πρώην Αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Αν και το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου τόσο οι ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) των δυο χωρών στην Άγκυρα, όσο και τα υπουργεία Άμυνας διαβεβαίωναν ότι έχουν αποχωρήσει πλήρως από την άσκηση εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν ούτε παρατηρητές, ωστόσο το ΓΕΕΘΑ  παρακολουθούσε την έκβαση της άσκησης για να διαπιστωθεί του λόγου το αληθές. Όπερ κι εγένετο χθες το πρωί.

Οι οδηγίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου προς τον ΑΚΑΜ στην Άγκυρα έφεραν τις διαβεβαιώσεις των Ισπανών και των Πολωνών  ότι αποχωρούν εξηγώντας μάλιστα ότι αρχικά συμμετείχαν με παρατηρητές και ότι σε καμία από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για την Άσκηση δεν αναφέρθηκε το γεγονός ότι θα συμμετέχει το ψευδοκράτος. Αφού ενημερώθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας, Ισπανίας και Πολωνίας διέταξαν την απόσυρση των παρατηρητών τους από την άσκηση κάτι το οποίο τελικά έγινε.

Μπορεί η έγκαιρη και άμεση αντίδραση του ΓΕΕΘΑ να έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα ωστόσο αποδεικνύεται περίτρανα  ότι παρά τη φαινομενική «ηρεμία» οι Τούρκοι συνεχίζουν να προωθούν τις ανυπόστατες επιδιώξεις τους και την αναθεωρητική τους ατζέντα σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο. Απέκρυψαν επιμελώς από τους Πολωνούς και τους Ισπανούς κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιούνται πάντοτε πριν από διεθνείς ασκήσεις,  τη συμμετοχή του παράνομου ψευδοκράτους. Προφανώς εφόσον αποσύρθηκαν οι Ισπανοί και οι Πολωνοί, έχουν υποστεί «πλήγμα».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ