Θεσσαλονίκη: Η κακοκαιρία «σάρωσε» την Θέρμη – Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Σοβαρά προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία που «σάρωσε» την Θεσσαλονίκη. Από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, είναι η Θέρμη, τα Βασιλικά, η Σουρωτή και η περιοχή της επέκτασης και του Φράγματος.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Φράγματος το πρόβλημα προέκυψε από τον τεράστιο όγκο νερού, που υπερέβη το επίπεδο της υπερχείλισης και ξεχύθηκε παρασύροντας την γέφυρα Παλαιμάχων και άλλες δύο γέφυρες στην περιοχή του αναψυκτηρίου. Η περιοχή αποκλείστηκε, έως ότου υποχωρήσει η στάθμη των νερών.

Στα Βασιλικά, υπερχείλισε ένα ρέμα με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε σπίτια, σε δρόμους του οικισμού, σε θερμοκήπια και καλλιέργειες. Μικρότερης κλίμακας ήταν οι ζημίες στην Σουρωτή. Η Πολιτική Προστασία του δήμου Θέρμης χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο περιπτώσεις, στην περιοχή της Καρδίας και του Σχολαρίου προκειμένου να απομακρύνει επικίνδυνα δέντρα.

Συνεργεία του δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κουγιουμτζίδη, Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρο Γαντά και Αυτεπιστασίας Βασίλη Μουστάκα, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία όπου παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα και προχώρησαν σε παρεμβάσεις, ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από τα ορμητικά νερά σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι και διαβάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες.

Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν τρία μηχανήματα τύπου JCB, ένας φορτωτής καθώς και μηχανήματα ιδιωτών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που προχώρησε σε απάντληση υδάτων.

Μάλιστα οι αντιδήμαρχοι κ. Κουγιουμτζίδης και Γάντας βοήθησαν στον απεγκλωβισμό οδηγού, το αυτοκίνητο της οποίας ακινητοποιήθηκε από τα ορμητικά νερά σε μια ιρλανδική διάβαση στην περιοχή του Φράγματος, στο δρόμο που συνδέει τη Θέρμη με το Τριάδι και ρυμούλκησαν το αυτοκίνητο.

«Μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού προκαλώντας ζημίες, κυρίως στην περιοχή των Βασιλικών και στο Φράγμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε όλα τα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν προβλήματα για να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά και για να αποκλείσουμε επικίνδυνες διαβάσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος πολίτης», δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης, ευχαριστώντας εργαζόμενους του δήμου, εθελοντές και ιδιώτες που βοήθησαν.

84 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε 7 ώρες – Τεράστιο δέντρο έπεσε σε σταθμευμένα αυτοκίνητα – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr, ένα μεγάλο δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε σε γειτονιά της Τούμπας. Οδηγοί αυτοκινήτων είδαν τα οχήματά τους να έχουν καταπλακωθεί από τον βαρύ κορμό, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις για να απομακρύνουν το τεράστιο δέντρο.

Κλειστά τούνελ, τοπικές διακοπές ρεύματος και δρόμοι – ποτάμια

Η ισχυρή βροχόπτωση επηρέασε κυρίως περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το κέντρο της πόλης και τα Μουδανιά Χαλκιδικής όπου σημειώθηκαν και τοπικές διακοπές ρεύματος, με τον προϊστάμενο της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βρισκόμαστε επί ποδός με όλα τα μηχανήματα που έχουμε στη διάθεσή μας και σιγά σιγά αίρονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Μέχρι στιγμής, η πυροσβεστική έχει δεχθεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα περισσότερες από 300 κλήσεις , με τις περισσότερες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, εκ των οποίων οι 25 αφορούν 25 αντλήσεις υδάτων, δύο κοπές δέντρων και τρεις μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Μερικά από τα πιο ενδεικτικά προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση είναι το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, αλλά και η υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια. Σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο θέμα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Εθελοντισμού του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι στο σημείο βρίσκονται από τα ξημερώματα άνθρωποι του δήμου και επιχειρούν με τα μηχανήματα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουν κατέβει ολόκληρα δέντρα από το βουνό και αρκετά φερτά υλικά με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερχείλιση στο ρέμα».

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.

Όπως ανακοίνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται ακόμη, καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον σταθμό του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου, καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού. Σημειώνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή έναν τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο τη ημέρας, ο όγκος του υετού αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της ΔΕΘ (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά).

ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή που τα ορμητικά νερά παρασύρουν αυτοκίνητο

Εικόνες καταστροφής στην Θεσσαλονίκη από την κακοκαιρία που έχει σαρώσει την περιοχή.

Βίντεο που ανέβασε στο Fecebook χρήστης δείχνει τη στιγμή που τα ορμητικά νερά λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Ξηροποτάμου παρασύρουν κάδους απορριμμάτων και αυτοκίνητα.

Σε ένα από τα πλάνα φαίνεται λες και τα νερά «καταπίνουν» ένα αυτοκίνητο. Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στα ανατολικά της πόλης λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έπεσε.

Συγκεκριμένα, πλημμύρισε -για πολλοστή φορά- το ρέμα της Τούμπας, καλύπτοντας το μονοπάτι και τις γέφυρες για τους πεζούς, αλλά και έκταση στην περιοχή Κυψέλη, στα Πυλαιώτικα.

Ξεχείλισαν ρέματα, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα – Εικόνες από το χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία

Το ρέμα της Πολίχνης υπερχείλισε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ακόμη και αυλές πολυκατοικιών, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και υπόγεια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Νέαπολης – Συκεών, Σάκη Λαζαρίδη τρία αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το ρέμα, καθώς και ένα δίκυκλο. Mάλιστα, το ένα αυτοκίνητο ήταν με ανοιχτά φώτα και υπάρχει ο φόβος να βρίσκονταν άτομα εντός.

Ο δήμος Νέαπολης-Συκεών έχει προχωρήσει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, thesstoday.gr, σε διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Μαυρομιχάλη. Ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, τα συνεργεία του δήμου βρίσκονται επί ποδός, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθούν τα ζητήματα.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, έχουν επιστρατεύσει σκούπες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ζημιά.

Κακοκαιρία στην Θεσσαλονίκη

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ