Η κρίση στη Ρωσία παραμένει – Πώς επηρεάζει η ανταρσία της Wagner την χώρα

Το ξημέρωμα του Σαββάτου βρήκε την Ρωσία σε μια τεράστια κρίση. Ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ανήκε στον στενό πυρήνα του Πούτιν, στράφηκε κατά της ίδιας του της χώρας. Πώς επηρεάζει αυτή η κρίση το μέλλον της Ρωσίας; Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, απάντησε στο enikos.gr για την κρίση που ξεκίνησε το Σάββατο και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, με ένα και βασικό ερώτημα: θα αντέξει ο Πούτιν;

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Τα πρόσφατα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Ρωσία αποδεικνύουν την πιθανότητα μιας επικείμενης και βαθιάς κρίσης που θα διαρκέσει αβέβαιη χρονική περίοδο και θα επηρεάσει πτυχές της χώρας, τόσο πολιτικές και κοινωνικές όσο και οικονομικές. Σχεδόν 17 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι στόχοι που θέτει το Κρεμλίνο δεν έχουν επιτευχθεί. Παρατηρείται ότι η πρωταρχική στρατιωτική δύναμη Wagner έχει αντιστρέψει τον προσανατολισμό των όπλων της προς την “μητέρα” Μόσχα, και ως εκ τούτου, οι πολίτες αντιμετώπισαν ξαφνικά τον φόβο μιας εμφύλιου σύρραξης», μας είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Επιπλέον τόνισε πως η πιθανή επιτυχία του Πριγκόζιν θα συνεπαγόταν ανεπανόρθωτες καταστάσεις για τη χώρα και θα οδηγούσε τη Ρωσία σε ένα αβυσσαλέο χάος. «Η απλή ιδέα ότι ένας πρώην κατάδικος και αρχηγός παραστρατιωτικής ομάδας μισθοφόρων θα είχε στην εξουσία του τον έλεγχο ενός σχεδόν απίστευτου αριθμού πυρηνικών κεφαλών, που ανέρχονται σε περίπου 6.000 μονάδες – το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, προξενεί ανατριχίλα. Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, που μέχρι τώρα φαινόταν ανησυχητική, θα εμφανιζόταν πιθανώς ασήμαντη μπροστά στον πραγματικό κίνδυνο ενός παγκόσμιου πυρηνικού ολοκαυτώματος.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος.

Επιπλέον τόνισε πως παρόλο που αποφεύχθηκε η αιματοχυσία, η κρίση παραμένει. «Ο Ρώσος Πρόεδρος αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την περιπέτεια αυτή μετά από δυσκολίες και εμφανίζεται υποχρεωμένος να διαπραγματευτεί με έναν χαρακτηρισμένο ως “προδότη, τρομοκράτη”, βασιζόμενος στην αντιμετώπιση της σοβαρότερης αμφισβήτησης της εξουσίας του από τότε που ανέλαβε την ηγεσία πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Παράλληλα, παρατηρείται μια σταδιακή διόρθωση των ενεργειακών τιμών, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα του ρωσικού κρατικού προϋπολογισμού. Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 2,1% το 2022. Επιπλέον, τα έσοδα από την πετρελαϊκή βιομηχανία μειώθηκαν κατά περισσότερο από 25% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, ενώ η μείωση αυτή αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στο ποσοστό του 40% τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Η επεισοδιακή κατάσταση με την Wagner αποδεικνύει τον έλεγχο του Προέδρου Πούτιν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επί της Ρωσίας, καθώς κανείς από τους ενδοτικούς φαίνεται να σπεύδει να υποστηρίξει τον αντάρτη ηγέτη Πριγκόζιν. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος Πρόεδρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τόσο σημαντικής αμφισβήτησης, ιδίως από τους πρώην συμμάχους του, που αποτελούν τη δική του κλείδα υποστήριξης», επισήμανε.

«Η οργή του κ. Πούτιν αποκαλύφθηκε στην αυστηρή εθνική τηλεοπτική του ομιλία, το πρωί του Σαββάτου, όπου κατηγόρησε τον ηγέτη Γιεβγκένι Πριγκόζιν για “δολοπλοκία” και “προδοσία”. Για να επιβεβαιώσει την εξουσία του, πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα απαντήσει με κάποιο εντυπωσιακό τρόπο, είτε στρατιωτικά στην Ουκρανία είτε εσωτερικά, κατά των αντιπάλων που δεν τον υποστήριξαν, και θα προβεί σε εκκαθάριση των αμφιταλαντεύοντων, υιοθετώντας πιο αυταρχικές και βίαιες πρακτικές. Ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου, Πριγκόζιν, έφτασε στο τέλος της πορείας του ως ένας εκλεκτός του Κρεμλίνου και φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει τον βιολογικό του κύκλο, παραμένοντας απομονωμένος στη Λευκορωσία. Αυτό που έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο πλευρές είναι η στάση των μισθοφόρων που ανήκουν στον οργανισμό, καθώς έχουν κληθεί από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να συνάψουν άμεσες συμβάσεις με τον επίσημο στρατό. Εάν αυτοί ανταποκριθούν μαζικά, τότε η κατάργηση της Wagner θα είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, εάν αρνηθούν και αναδειχθεί ένα νέο πρόσωπο ως ηγέτης, τότε η κατάσταση θα περιπλεχθεί ξανά.», είπε στο enikos.gr ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μισθοφόροι της Wagner αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό τμήμα του επιχειρησιακού σώματος του ρωσικού στρατού, και η αντικατάστασή τους από τον Πούτιν είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, αν όχι αδύνατη, ακόμη και αν αγνοήσουμε τα μηνύματα που προηγήθηκαν της εξέγερσης. «Ταυτόχρονα, οι ουκρανοί αντάρτες αξιοποιούν την αναταραχή, ανακτώντας έδαφος, αλλά δεν έχουν καταφέρει να προκαλέσουν ουσιαστική αλλαγή στην κατάσταση όπως ήταν πριν από την εξέγερση των Ρώσων μισθοφόρων. Άρα, η ανταρσία πιθανόν να επιφέρει μερικές επιχειρησιακές επιτυχίες στους Ουκρανούς, καθώς η ρωσική πλευρά αναδιοργανώνεται, αλλά δεν φαίνεται να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στη ροή του πολέμου από μόνη της.», υπογράμμισε.

 

 

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ