Εκλογές 2023: Οι καραμπόλες και οι ανακατατάξεις στη Βουλή – Ποιοι μένουν εκτός

Ανακατατάξεις φέρνουν στη Βουλή οι εκλογές της 25ης Ιουνίου καθώς πολλές είναι οι καραμπόλες με αποτέλεσμα ηχηρά ονόματα από όλα τα κόμματα να μένουν εκτός Κοινοβουλίου. Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβγαλε 48 έδρες. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο είχε βγάλει με απλή αναλογική 71 έδρες και τις προηγούμενες χρονιές είχε 83 βουλευτές. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει χάσει σχεδόν τη μισή κοινοβουλευτική του δύναμη.

Έτσι το «σκηνικό» διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Αθήνας

Στην Α’ Αθήνας η ΝΔ εκλέγει 5 βουλευτές. Χάνει δύο έδρες συγκριτικά με τις κάλπες του Μαΐου και μένουν εκτός η Φωτεινή Πιπιλή και ο Άγγελος Συρίγος.

Μια έδρα χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει εκτός ο κ. Νίκος Βούτσης. Μια έδρα παίρνει το ΚΚΕ με την Λιάνα Κανέλλη, μια το ΠΑΣΟΚ με τον Παύλο Γερουλάνο, μια οι Σπαρτιάτες με τον Αθανάσιο Χαλκιά, μια η Πλεύση Ελευθερίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου εκτός και αν επιλέξει άλλη περιφέρεια και παραχωρήσει την έδρα στον Διαμαντή Καραναστάση και μια έδρα η Ελληνική Λύση που εκλέγει τον Βασίλη Γραμμένο.

Βόρειος τομέας Αθήνας

Η ΝΔ χάνει 2 έδρες. Έτσι μένουν εκτός η Άρια Αγάτσα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και μένει εκτός Βουλής η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το ΚΚΕ παίρνει δύο έδρες με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και Αφροδίτη Κτενά.

Από μια έδρα παίρνουν από το ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη, από την Πλεύση Ελευθερίας είτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ή ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, από τους Σπαρτιάτες ο Χαράλαμπος Κατσιβάρδας, από τη ΝΙΚΗ η Ασπασία Κουρουπάκη και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος.

Νότιος Τομέας Αθήνας

Η ΝΔ χάνει δύο έδρες και μένουν εκτός οι Ιωάννα Γκελεστάθη και Τάσος Γαϊτάνης. Μια έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει εκτός ο Γιάννης Μουζάλας. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μια έδρα που θα πάει στον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Παύλο Χρηστίδη.

Δύο έδρες παίρνει το ΚΚΕ και εκλέγονται Σεμίνα Διγενή και Χρήστος Κατσώτης. Μια έδρα παίρνουν οι Σπαρτιάτες με τον Βασίλη Στίγκα. Η Πλεύση Ελευθερίας κερδίζει μια έδρα και εκλέγεται ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας. Η Ελληνική Λύση επίσης εκλέγει τον Κυριάκο Βελόπουλο ή τον Σωτήρη Τζούμα ενώ τέλος η ΝΙΚΗ εκλέγει τον Νίκο Βρεττό

Δυτικός τομέας Αθήνας

Εκτός μένει η Μαρία Συρεγγέλα καθώς η ΝΔ χάνει μία έδρα. Μία έδρα χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει εκτός ο Γιάννης Δραγασάκης και το ΚΚΕ (Γιώργος Πέρρος). Τις κερδίζουν οι Σπαρτιάτες (Γιώργος Μανούσος) Πλεύση Ελευθερίας (Τζώρτζια Κεφαλα) και ΝΙΚΗ (Ανδρέας Βορύλλας).

Α’ Πειραιά

Η ΝΔ επανεκλέγει τους τρεις βουλευτές της, Κώστα Κατσαφάδο, Δόμνα Μιχαηλίδου και Νίκο Βλαχάκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια έδρα με τον Αλέξη Τσίπρα ή Θοδωρή Δρίτσα. Μια έδρα παίρνει το ΚΚΕ με τον Νίκο Αμπατιέλο.

Β’ Πειραιά

Τρεις έδρες όσες και τον Μάιο παίρνει η ΝΔ εκλέγοντας τους Γιώργο Βρεττάκο, Μιχάλη Λιβανό και Δημήτρη Μαρκόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και μένει εκτός ο Γιάννης Ραγκούσης. Μια έδρα διατηρεί το ΚΚΕ αλλά την χάνει το ΠΑΣΟΚ και μένει εκτός ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Οι Σπαρτιάτες εκλέγουν τον Αλέξανδρο Ζέρβα ενώ μια έδρα παίρνει η Πλεύση Ελευθερίας με τον Χρήστο Αρίδα και η Ελληνική Λύση με την Σοφία Ασημακοπούλου

Ανατολικής Αττικής

Η ΝΔ χάνει δύο έδρες και μένουν εκτός Βουλής οι Αικατερίνη Κατσανδρή και Βασιλική Κόλλια. Επανεκλέγονται 5 βουλευτές: Σοφία Ζαχαράκη, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου, Στέλιος Πέτσας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και μένει εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης.

Από μια έδρα παίρνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας.

Δυτική Αττική

Η ΝΔ παίρνει  4 έδρες επανεκλέγοντας τον Ευάγγελο Λιάκο μαζί με τους Γιώργο Κώτσηρα,  Θανάση Μπούρα και Σταμάτη Πουλή.  Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και δεν εκλέγει κανέναν βουλευτή. Την έδρα μέχρι πρότινος κατείχε ο Γιώργος Τσίπρας ενώ δεν εκλέγει βουλευτή το ΚΚΕ.

Α’ Θεσσαλονίκης

Η ΝΔ χάνει 2 έδρες και μένουν εκτός οι Δημήτρης Βενιέρης – Βελόπουλος και Διαμαντής Γκολιδάκης. Μια έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει εκτός ο Ιωάννης Αμανατίδης. Μια έδρα διατηρεί το ΠΑΣΟΚ , το ΚΚΕ, δύο οι Ελληνική Λύση ενώ παίρνουν μια έδρα ΝΙΚΗ Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας.

Β’ Θεσσαλονίκης

Η ΝΔ χάνει μια έδρα και μένει εκτός Βουλής ο Σάββας Αναστασιάδης. Μια έδρα χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Δώρα Αυγέρη να μην επανεκλέγεται. Την έδρα χάνει και το ΠΑΣΟΚ ενώ από μια έδρα κερδίζουν Ελληνική Λύση ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

Αιτωλοακαρνανίας

Η ΝΔ επανεκλέγει τους Μάριο Σαλμά, Κώστα Καραγκούνη και Θανάση Παπαθανάση. Στην περιφέρεια χάνει μια έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει εκτός ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.

Αχαΐα

Σταθερή παραμένει η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ και στην Αχαΐα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και μένει εκτός ο Γιώργος Κυριακόπουλος. Την μια έδρα διατηρούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚ. Μια έδρα χάνει η Ελληνική Λύση και από μια έδρα παίρνουν ΝΙΚΗ με τον Σπύρο Τσιρώνη και Σπαρτιάτες με τον Γιώργο Ασπιώτη.

Δωδεκάνησα

Η ΝΔ κερδίζει μια έδρα στα Δωδεκάνησα και επανεκλέγεται ο κ. Βασίλης Υψηλάντης. Η έδρα που παίρνει η ΝΔ χάνεται από το ΣΥΡΙΖΑ και την Χρύσα Καραγιάννη.

Έβρος

Μια έδρα κερδίζει η ΝΔ και επανεκλέγεται ο Σταύρος Κελέτσης ενώ την χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Μενέλαος Μαλτέζος

Εύβοια

Στην Εύβοια χάνει την έδρα  η Ελληνική Λύση (Βασίλης Αρμόνης) και πηγαίνει στους Σπαρτιάτες (Δέσποινα Γιακομίδου)

Ημαθία

Η ΝΔ κερδίζει 3 έδρες και εκλέγονται οι Απόστολος Βεσυρόπουλος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα που κρατούσε ο Άγγελος Τόλκας ενώ εκλέγεται από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Κοτίδης.

Ηράκλειο Κρήτης

Μια έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ (Σωκράτης Βαρδάκης) και πηγαίνει στους Σπαρτιάτες (Μιχάλης Γαυγιωτάκης)

Ιωαννίνων

Η ΝΔ κερδίζει 2 επιπλέον έδρες και επανεκλέγονται οι Μαρία Κεφαλά και Γιώργος Αμυράς. Από μια έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Στέφος) και ΚΚΕ (Πάκος Εξαρχος)

Καβάλα

Η ΝΔ κερδίζει μια έδρα και εκλέγει την Αγγελική Δελικάρη . Η έδρα χάνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Σουλτάνα Ελευθεριάδου

Καρδίτσα

Δύο έδρες επιπλέον κερδίζει η ΝΔ και εκλέγει την Ασημίνα Σκόνδρα και τον Τέλη Σπανιά. Οι έδρες χάνονται από ΣΥΡΙΖΑ (Νίκο Μιχαλάκη) και ΠΑΣΟΚ (Σωτήρη Παπαγεωργίου)

Κοζάνη

Μια έδρα κερδίζει η ΝΔ και επανεκλέγει τον Μιχάλη Παπαδόπουλο ενώ η έδρα χάνεται από το ΚΚΕ (Τίνα Κουζιάκη)

Κόρινθος

Αλλαγή εδρών παρατηρείται και στην Κόρινθο με την ΝΔ να κερδίζει μια επιπλέον (Μαρία Σούκουλη) που την χάνει το ΠΑΣΟΚ (Κατερίνα Ταγαρά)

Κυκλάδες

Μια έδρα παίρνει η ΝΔ και στις Κυκλάδες καταγράφοντας σε μια ακόμα τετραεδρική το απόλυτο 4 στα 4. Η έδρα χάνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Συρμαλένιος)

Λάρισα

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα (Γιάννης Καρυπίδης) όπως και η Ελληνική Λύση (Κυριάκος Βελόπουλος). Μια έδρα παίρνει η ΝΙΚΗ (Γιώργος Ρούντας) και οι Σπαρτιάτες (Κώστας Φλώρος)

Λέσβος

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα (Γιάννης Μπουρνούς) που πάει στο ΚΚΕ (Μαρία Κομνηνάκα)

Μεσσηνία

Η ΝΔ παίρνει 2 επιπλέον έδρες και επανεκλέγει τους Γιάννη Λαμπρούλη και Περικλή Μαντά. Οι έδρες χάνονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ

Πέλλας

Μια έδρα αλλάζει χέρια καθώς την χάνει το ΠΑΣΟΚ (Ραχήλ Αλεξανδρίδου) και την κερδίζει η Ελληνική Λύση (Γιώργος Γεωργιάδης)

Πιερία

Αλλαγή έδρας με τον ΣΥΡΙΖΑ να την χάνει (Σάκης Γκούνας) και να την κερδίζει η Νικη (Κομνηνός Δελβερούδης)

Σέρρες

Η ΝΔ κερδίζει επιπλέον1 έδρα και επανεκλέγει την Φωτεινή Αραμπατζή. Την έδρα χάνει το ΠΑΣΟΚ (Μιχάλης Τζελέπης)

Τρίκαλα

Η ΝΔ κερδίζει επιπλέον 2 έδρες και στα Τρίκαλα (Κατερίνα Παπακώστα , Αθανάσιος Λιούτας) ενώ χάνουν από μια έδρα ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Φθιώτιδα

Η ΝΔ επανεκλέγει Γιάννη Οικονόμου και Γιώργο Κοτρωνιά. Οι έδρες χάνονται από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Χανιά

Αλλαγή έδρας υπάρχει και στα Χανιά με την ΝΔ να κερδίζει μια επιπλέον (Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης) και να την χάνει το ΚΚΕ (Αλέξανδρος Μαρινάκης)

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ