Εκλογές 2023: Η επόμενη ημέρα μετά την σαρωτική νίκη της ΝΔ – Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με «περίπατο», περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και οκτοκομματική Βουλή, ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας κερδίσει ξεκάθαρη εντολή για δεύτερη εκλογική θητεία, συντάσσει την λίστα των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου του, με την κυβέρνηση να ορκίζεται στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. «Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα ανεχτώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά».

Στον αντίποδα, η νέα συντριπτική ήττα στις κάλπες δρομολογεί εξελίξεις στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ξεκινούν άμεσα οι διεργασίες για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής. «Έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «απαιτείται τολμηρή ανανέωση».

Χαμόγελα επικρατούν σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, που είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται σε σύγκριση με τις κάλπες του Μαΐου, ενώ η Ελληνική Λύση διατηρεί τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το πολιτικό σκηνικό, ωστόσο αλλάζει, καθώς τρία νέα κόμματα εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή, οι «Σπαρτιάτες» που είχαν τις… ευλογίες του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Εκτός Κοινοβουλίου έμεινε το ΜέΡΑ25, όπως είχε συμβεί και στις εκλογές του Μαΐου. «Η μη είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή είναι το λιγότερο» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως «το μείζον είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς, επειδή αποτύχαμε από την μία μεριά να μετατρέψουμε την 10ετή αντίσταση στην μνημονιακή καταστροφή σε ένα προοδευτικό μέτωπο και ταυτόχρονα αποτύχαμε να αποτρέψουμε την μετατροπή της λαϊκής οργής σε ένα ακροδεξιό ρεύμα».

Σημειώνεται ότι στις 11 το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την νέα κυβέρνησή του, στην οποία αναμένονται εκπλήξεις, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Ήδη, πάντως, ακούγονται τα πρώτα ονόματα που θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Μητσοτάκης: Κλείσαμε τον κύκλο του διχασμού και της τοξικότητας

«Αυτό που πετύχαμε σε αυτή την εκλογή είναι να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο του διχασμού και της τοξικότητας που άνοιξε πριν από μία δεκαετία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις που έκανε στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς. «Για δεύτερη φορά όλη η Ελλάδα είναι μπλε» είπε και ευχαρίστησε τα κομματικά στελέχη, σημειώνοντας ότι «το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας».

Υπογράμμισε πως αυτό που «κυρίως πετύχαμε σε αυτή την εκλογή είναι να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο του διχασμού και της τοξικότητας που άνοιξε πριν από μία δεκαετία», ενώ τόνισε πως αισθάνεται πολύ βαριά την ευθύνη στους ώμους του. «Προσέξτε έχουμε τον ίδιο αριθμό βουλευτών που είχαμε το 2019 μόνο που τώρα η διαφορά μας με τον βασικό μας αντίπαλο είναι 24 μονάδες ενώ τότε ήταν 8. Όμως φίλες και φίλοι, προσέξτε αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας ούτε λευκή επιταγή. Αυτό το οποίο θα ζητήσω και πάλι από όλα μας τα στελέχη είναι να είμαστε προσγειωμένοι» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων – Δεν θα ανεχτώ καμία έπαρση»

«Οι πολίτες δεν έστειλαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά μια ισχυρή εντολή», τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που απηύθυνε για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα, αλλά σας βεβαιώνω ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν θα ανεχτώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά» και «θα πολεμήσω κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

Ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία για την εμπιστοσύνη τους και την απλόχερη στήριξη, που, όπως είπε, «αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους», ενώ σημείωσε πως «εδραιώθηκε η εποχή της αληθινής προόδου».

Η δεύτερη θητεία μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα, είπε, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαμήνυσε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα και ότι «θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις».

«Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε όσους δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές ή δεν προσήλθαν καν στις κάλπες.

Σε προσωπικό επίπεδο, τόνισε ότι «όταν πριν από 20 χρόνια έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρισκόμουν μπροστά σας να έχω αυτή την μεγάλη τιμή, αυτή την μεγάλη ευθύνη, εκλεγμένος για δεύτερη φορά αυτοδύναμος Πρωθυπουργός, και μάλιστα με μία ισχυρή εντολή». «Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω ως εδώ», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα τα είχε καταφέρει χωρίς τους συνεργάτες του. Ευχαρίστησε και την οικογένειά του, που «με κράτησαν πάντα προσγειωμένο».

«Σήμερα θα χαρούμε για λίγο την νίκη μας, από αύριο το πρωί σηκώνουμε τα μανίκια» είπε και κατέληξε λέγοντας ότι «ξημερώνει για όλους μία ακόμη καλύτερη ημέρα».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινούν άμεσα οι διεργασίες για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής

Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις αναμένονται να είναι σημαντικές τις επόμενες ημέρες. Η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 17,83%, έχοντας απωλέσει σχεδόν δύο μονάδες σε σύγκριση με τα ποσοστά στις εκλογές του Μαΐου (20,07%). Οι απώλειες είναι τεράστιες για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του Ιουλίου 2019, όταν είχε συγκεντρώσει 31,53%.

Μετά και τις εξελίξεις της Κυριακής (25/6), κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν  ότι ξεκινούν άμεσα οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να προκαθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου και μελών κεντρικής επιτροπής του κόμματος από τη βάση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα το Εκτελεστικό γραφείο, στη συνέχεια η πολιτική γραμματεία και η κεντρική επιτροπή.

Μένει να φανεί βεβαίως αν θα κατατεθούν άλλες υποψηφιότητες για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω των δηλώσεων που έκανε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, προανήγγειλε την εκ νέου υποψηφιότητά του για την ηγεσία. Συγκεκριμένα, είπε πως είναι «αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Τσίπρας: Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών σημείωσε πως «τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη δημιουργική, συλλογική διαδικασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου, στην κρίση των μελών του κόμματος».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους και είπε ότι υπό τις συνθήκες που διεξήχθη αυτή η εκλογική αναμέτρηση, η ψήφος τους δεν ήταν καθόλου δεδομένη.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για εμάς, αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης που διαφάνηκε μετά την κάλπη της απλής αναλογικής αποφεύχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα. Πιστεύω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και την δημοκρατία.  Η ανάδειξη στη βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν τόσο αρνητικοί συσχετισμοί για τον προοδευτικό χώρο. Και αυτό εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δυστυχώς για την εξέλιξη αυτή έχει ευθύνη και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, διολισθαίνοντας μάλιστα σε έναν ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο, ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη, τελικά διόγκωσε την ακροδεξιά» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι απαιτείται «να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους», δηλαδή, «της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση».

Ως χρονικό ορίζοντα για «την επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Είπε συγκεκριμένα ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος, ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα» και «πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια». Ταυτόχρονα, σημείωσε, «πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος», για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημοκρατία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέους συσχετισμούς υπέρ της προόδου.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις αποφάσεις του «με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες» «όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα» και πως «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι «είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένα κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ανδρουλάκης: Ξαναπιάσαμε το νήμα της ιστορίας – Θα ασκήσουμε στιβαρή και αξιότιμη αντιπολίτευση

«Το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει στιβαρή και αξιότιμη αντιπολίτευση» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τους πολίτες που στήριξαν το κόμμα, λέγοντας πως «απόψε κάναμε όλοι μαζί ακόμη ένα βήμα στην σταθερή ανοδική μας πορεία, την πορεία που κάνει το κίνημά μας το τελευταίο διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει, ανανεώνεται, προχωρά. Στη διπλή εκλογική μάχη αυξήσαμε την εκλογική και κοινοβουλευτική μας δύναμη κατά 50%. Σε πολλούς νομούς το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχθεί δεύτερη δύναμη» και υπογράμμισε πως «ξαναπιάσαμε το νήμα της ιστορίας, ενώνουμε τις αγωνίες, τα όνειρα, τις ελπίδες μας, με τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες».

Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή προοδευτική δύναμη «θα ασκήσει στιβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες. Θα είμαστε δίπλα σας σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον σεβασμό των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάδειξη ενός νέου, βιώσιμου ανθεκτικού μοντέλου παραγωγής, που θα δώσει προοπτική στα Ελληνόπουλα».

Δεν έκρυψε, δε, τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για την «άνοδο της ακροδεξίας και των νεοναζιστικών μορφωμάτων».

«Το αποψινό αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουνε την σύγχρονη κεντροαριστερά απέναντι στη ΝΔ» και έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι από αύριο το πρωί «ξεκινάει ένα νέο ταξίδι για μια ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτή την πορεία θα είμαι σε όλοι μαζί», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κουτσούμπας: Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή – Θα βρεθούμε μπροστά στους αγώνες

Συνεχίζεται η δυναμική ανόδου του ΚΚΕ, σχολίασε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας στην πρώτη δήλωση του για το αποτέλεσμα των εκλογών. «Για το σημερινό αποτέλεσμα φαίνεται ότι η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή», είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα εξήγησε ότι το ΚΚΕ καταγράφει άνοδο σε ψήφους αλλά μείωση σε έδρες εξαιτίας του νόμου. «Με βάση το αποτέλεσμα έχουμε αύξηση σε ποσοστό και σε ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Το ποσοστό του ΚΚΕ είναι 7,7% με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους ενώ η μείωση που παρατηρείται σε βουλευτές οφείλεται στον καλπονοθευτικό νόμο της ΝΔ που κλέβει τις βουλευτικές μας έδρες», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Οι βουλευτές που εξέλεξε το ΚΚΕ θα βρεθούν την επόμενη μέρα εκεί που έχουν υποσχεθεί, μπροστά στους αγώνες, δίπλα στους εργαζόμενους στις λαϊκές δυνάμεις στην νεολαία», υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επιπλέον ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον λαό μας. Το ΚΚΕ θα κάνει από αύριο πράξη τη δέσμευση του ότι θα βρεθεί στο μετερίζι μίας μαχητικής λαϊκές αντιπολίτευσης».

Στίγκας: Ο Κασιδιάρης ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», ο Βασίλης Στίγκας ευχαρίστησε τα στελέχη του κόμματος για τον αγώνα που έκαναν, αλλά και τον καταδικασμένο για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη. «Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών».

Αναλυτικά, ο Βασίλης Στίγκας τόνισε πως «μετά από αρκετό καιρό ένα εθνικό κόμμα, μια εθνική φωνή, θα είναι μέσα στο εθνικό Κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδεώδη του Ελληνισμού και τις αξίες, που σήμερα λείπουν από την χώρα μας. Οι Σπαρτιάτες έρχονται όχι για να δικάσουν, έρχονται για να ενώσουν. Βασικό ρητό των Σπαρτιατών είναι “ισχύς εν τη ενώσει”, κάτι το οποίο δυστυχώς σήμερα λείπει από την χώρα μας. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου, στον δύσκολο αγώνα που κάναμε για περίπου τρεις εβδομάδες, να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους».

Ενημέρωσε στη συνέχεια τον ελληνικό λαό, ότι «θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών του, και θα φέρουμε ένα νέο ήθος και ύφος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες πάντοτε και πριν γίνουν ακόμα ένας πολιτικός φορέας, ήταν ένα δίκτυο κοινωνικής δράσης, που βοηθούσε όλους τους αδύναμους συμπατριώτες μας, που είχαν πιεστεί τώρα τελευταία στα χρόνια των μνημονίων. Επομένως το θετικό πρόσημο που κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας, είναι να είμαστε δίπλα στον Έλληνα, στον άνθρωπο που υποφέρει, στον άνθρωπο τον αδικημένο, που δεν μπορεί να βρει το δίκιο του, και προσπαθεί καθημερινά να τα φέρει βόλτα.

Βελόπουλος: Η Ελληνική Λύση είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει

Με έντονη κριτική στους δημοσκόπους σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν και άντεξαν τον βρώμικο πόλεμο του συστήματος. Λυπάμαι πραγματικά όλους αυτούς τους δημοσκόπους που παίζουν με την ψυχολογία των ανθρώπων, που παίζουν με τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν, έως την τελευταία στιγμή να μας λένε το ανώτατο όριο είναι 4,2% και μπορεί να είμαστε έξω από τη Βουλή; Λυπάμαι γιατί ανεχόμαστε μια κατάσταση, η οποία πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

«Αυτό που έχω να τους πω όμως και είναι ωμό, είναι πως η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει και ό,τι και να κάνουνε θα αποδείξουμε πως είμαστε πολύ σκληροί. Θα συνεχίσουμε, εθνικά, κοινωνικά, λαϊκά, τον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ένα χαμόγελο από μας, σε αυτούς που ήθελαν να πεθάνει η Ελληνική Λύση. Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει ποτέ», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποιους βουλευτές εκλέγει το κόμμα του, ο κ. Βελόπουλος απάντησε: «Αν δεν βγει το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι βουλευτές. Όποιοι κι αν είναι, εμείς είμαστε Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων».

Νατσιός: Πορευόμαστε με σεβασμό και φόβο Θεού

Την πρώτη δήλωση του για την είσοδο της «Νίκης» στη Βουλή, έκανε ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός.

«Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για’ αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους αλλά για όλο τον ελληνικό λαό. Ασφαλώς και γι’ αυτή την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν προσήλθε να ψηφίσει», είπε ο Δημήτρης Νατσιός.

Και συνέχισε: «Με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας και με φόβο θεού θα πορευθούμε μαχόμενοι για την νίκη του ελληνισμού, την νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την νίκη του απλού λαού».   

Κωνσταντοπούλου: «Θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών – Εγώ κάνω για 100 βουλευτές»

«Θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών και αν είμαστε 8 ή 9 βουλευτές, εγώ κάνω για 100 και ο καθένας από τους υπόλοιπους κάνει για 20» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της για το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Απόψε έχουμε κάθε λόγο να χαμογελάμε. Και να χαμογελάμε πλατιά. Αντέξαμε απέναντι σε μία ανέντιμη πρωτοφανή επίθεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να έχουν εκπροσώπηση μέσα στη Βουλή. Υπερασπιστήκαμε την ελπίδα και την προσδοκία των πολιτών. Και οι πολίτες υπερασπιστήκαν την ελπίδα τους και την προοπτική η “Πλεύση Ελευθερίας” να βρίσκεται στη Βουλή. Η Βουλή να έχει ζωή. Και η Βουλή να έχει μέσα τους πολίτες» ανέφερε αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και συνέχισε: «Εμείς ρωτήσαμε τους πολίτες “Θέλεις να είσαι εσύ στη Βουλή” και οι πολίτες μας απάντησαν “ΝΑΙ”. Και πιστεύω ότι βλέποντας ακόμη περισσότερο την Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή ολοένα και περισσότεροι πολίτες θα απαντήσουν “ΝΑΙ” με τρόπο ηχηρότερο γιατί η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι μέσα στη Βουλή η αντιπολίτευση που δεν θα υπάρξει από κανένα άλλο κόμμα και από κανέναν άλλο βουλευτή».

«Θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών και αν είμαστε 8 ή 9 βουλευτές, εγώ κάνω για 100 και ο καθένας από τους υπόλοιπους κάνει για 20» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε: «Θα αντιμετωπίσουμε κάθε αντιξοότητα, κάθε κυβερνητική καταχρηστική πρωτοβουλία. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία με χαμόγελο με αποφασιστικότητα και με πυγμή. Οι πολίτες αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν την ελπίδα τους, να υπάρχει γυναίκα αρχηγός κόμματος στη Βουλή και θα είμαι η μόνη αρχηγός κόμματος στην Βουλή. Αποφάσισαν ότι η Πλεύση Ελευθερίας αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό και τους Έλληνες πολίτες».

«Έχω πραγματικά υψηλό αίσθημα ευθύνης διότι αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι πολύ δύσκολο, αλλά εμείς είμαστε για τα δύσκολα. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι αυτό που δεν θα κάνει κανείς άλλος μέσα στη Βουλή και θα το κάνουμε έχοντας συμμάχους μας τους πολίτες που θα τους φέρνουμε -όπως υποσχεθήκαμε- μέσα στο κοινοβούλιο. Γιατί δεν είμαστε αυτά που λέμε, είμαστε αυτά που κάνουμε. Και εμείς ότι λέμε το κάνουμε» ανέφερε.

«Αυτό που ξεκινάει σήμερα είναι η απαρχή. Είναι μόνο η αρχή. Θα έχουν οι πολίτες την ευκαιρία να δουν μία αντιπολίτευση που δεν έχει δει ξανά η Βουλή. Όσοι δεν μας ψήφισαν θα έχουν την ευκαιρία να μας εμπιστευτούν. Ξεκινάμε μία πορεία με μεγάλη ευθύνη και αποφασιστικότητα. Εμείς θα είμαστε και η αξιωματική αντιπολίτευση και η μόνη αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή. Σε αυτήν την θέση ήρθαμε με ένα πάρα πολύ έντιμο αγώνα, ανθρώπων καθαρών που πάλεψαν με τις δυνάμεις του και την ψυχή τους.

Τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι η Πλεύση Ελευθερίας δεν είχε χρηματοδότηση, δεν είχε διαφήμιση, δεν είχε «πλάτες», αντιθέτως, αντιμετώπισε «ανηλεή πόλεμο».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ