Γαλλία: Τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας στους δρόμους – Διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ ζητά η κυβέρνηση

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων, μετά τις τρεις νύχτες ταραχών που βιώνει η χώρα με αφορμή τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ σε όλη τη χώρα μετά τις 21:00 ζητά η κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Μακρόν: Τα social media φταίνε για τα επεισόδια

Ο Γάλλος πρόεδρος  ανακοίνωσε την ανάπτυξη από το υπουργείο Εσωτερικών «πρόσθετων μέσων», καταγγέλλοντας «εργαλειοποίηση» του θανάτου του εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού. Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού», δήλωσε, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης καθώς και την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα». «Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε διαμερίσματα που είναι τα πλέον ευαίσθητα», είπε.

«Είναι σαφές ότι το περιβάλλον που ζούμε, το βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα οργανωμένων, βίαιων και εξοπλισμένων ενίοτε ομάδων, τις οποίες καταδικάζουμε, τις οποίες συλλαμβάνουμε και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά και πολλών νέων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας», παρατήρησε ο Μακρόν.

Απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (…) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», συνέχισε.

Παράλληλα τόνισε ότι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν τα βίαια επεισόδια. Όπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

«Έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς αναβιώνουν στο δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», τόνισε. «Θα υποβάλλονται αιτήματα όπου είναι χρήσιμο και όποτε είναι χρήσιμο, να υπάρχει ταυτοποίηση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για ταραχές ή να εντείνουν τη βία», ανέφερε.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαγραφή «των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου».

Οργή για το βίντεο που δείχνει τον Μακρόν σε συναυλία του Έλτον Τζον

Λάδι στη φωτιά έριξαν βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media και δείχνουν τον Εμανουέλ Μακρόν να παρακολουθεί συναυλία του Έλτον Τζον στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης, τη δεύτερη δηλαδή βραδιά των ταραχών.

Αυτή η απόφαση του Γάλλου προέδρου, ενώ η χώρα «φλέγεται», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αρνητικά στα social media.

@endirectfr Alors que plusieurs villes en France étaient en feu, le Président Emmanuel Macron s’amusait hier au concert d’Elton John à Paris. Qu’en pensez-vous ? 🔴 #fypシ #foryou #pourtoi #foryoupage #emmanuelmacron #nahel #nanterre ♬ son original – ENDIRECT

O σύντροφος του Έλτον Τζον, Ντέιβιντ Φέρνις, ανέβασε χθες στο Instagram μια φωτογραφία με τον ίδιο, τον γνωστό τραγουδιστή, τον Γάλλο πρόεδρο και την σύζυγό του Μπριζίτ.. «Βackstage στο Παρίσι» έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας.

 

667 συλλήψεις κατά την τρίτη νύχτα ταραχών

Συνολικά 667 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. «Αυτή τη νύχτα οι αστυνομικοί, οι χωροφύλακες και οι πυροσβέστες μας αντιμετώπισαν και πάλι με θάρρος μια σπάνια βία. Σύμφωνα με τις οδηγίες μου για αυστηρότητα, προχώρησαν σε 667 συλλήψεις», έγραψε ο υπουργός στο Twitter έπειτα από μια νέα νύχτα βιαιοτήτων που σηματοδοτήθηκε από λεηλασίες και καταστροφές δημόσιων αγαθών.

249 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν στις Ταραχές το βράδυ της Πέμπτης

Διακόσιοι σαράντα εννέα αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια των νέων ταραχών που σημειώθηκαν σε πόλεις στη Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά 40.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, από τα οποία 5.000 στο Παρίσι. Κανένας αστυνομικός ή χωροφύλακας δεν έχει τραυματισθεί σοβαρά, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Η Μασσαλία απαγορεύει τις συγκεντρώσεις – Διακοπή λειτουργίας ΜΜΜ στις 19.00

Η πόλη της Μασσαλίας αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα, έπειτα από την χθεσινή νύχτα ταραχών σε ολόκληρη την Γαλλία, ανακοίνωσαν οι αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19.00.

Βρετανία: Ταξιδιωτική οδηγία για τα ταξίδια στη Γαλλία

Ταξιδιωτική οδηγία για τη Γαλλία εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω βίαιων ταραχών που βιώνει η χώρα με αφορμή τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού.

«Ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές στις οδικές μετακινήσεις και η παροχή συγκοινωνιών εντός της χώρας μπορεί να μειωθεί», ανέφερε το βρετανικό ΥΠΕΞ στην ταξιδιωτική οδηγία που ανήρτησε διαδικτυακά.

«Ορισμένες τοπικές αρχές ενδέχεται να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι απρόβλεπτο πότε και πού θα ξεσπάσουν ταραχές. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης, να αποφεύγετε περιοχές όπου γίνονται ταραχές», προειδοποίησε τους Βρετανούς υπηκόους.



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ