Βρετανικός: Το «δίδυμο» πλοίο του Τιτανικού που βυθίστηκε σε βάθος 136 μέτρων κοντά στην Κέα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Βρετανικός, το «δίδυμο» πλοίο του Τιτανικού, βυθίζεται στις 21 Νοεμβρίου 1916 χτυπημένος από γερμανική νάρκη ανοιχτά της Κέας κι έπειτα από περίπου έναν αιώνα, σε μια συντονισμένη επιχείρηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του ιδρύματος «Βρετανικός», το βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ» και το ρομποτικό όχημα «Max Rover» καταγράφουν όλες τις λεπτομέρειες του βυθισμένου πλοίου.

Στο βίντεο που εξασφάλισε η ΕΡΤ κατεγράφησαν μοναδικές εικόνες από το πλοίο που βυθίστηκε βυθίστηκε ανοιχτά της Κέας.

Η τραγική μοίρα των δύο υπερωκεάνιων

Ο Βρετανικός και ο Τιτανικός ήταν δύο από τα τρία υπερωκεάνια κλάσης «Olympic» που χρησιμοποιούσε η εταιρεία White Star Line και είχαν την ίδια τραγική κατάληξη.

Ο Τιτανικός καθελκύστηκε το Μάιο του 1911 και ξεκίνησε το παρθενικό – και ταυτόχρονα τελευταίο – του ταξίδι στις 10 Απριλίου του 1912, αφού 2 ημέρες αργότερα χτύπησε σε παγόβουνο και βυθίστηκε προκαλώντας το θάνατο σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά δυστυχήματα στη σύγχρονη ιστορία.

Ο Βρετανικός, που βρισκόταν στο στάδιο της ναυπήγησης όταν έγινε το δυστύχημα του Τιτανικού, καθελκύστηκε το 1914.

Το Νοέμβριο του 1915 επιτάχθηκε λόγω του Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε νοσοκομειακό πλοίο και να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στις 23 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ωστόσο, το Νοέμβριο του 1916 και κατά τη διάρκεια του έκτου ταξιδιού του, συγκρούστηκε με γερμανική νάρκη και στη συνέχεια βυθίστηκε στα ανοιχτά του νησιού της Κέας, με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους να φτάνουν τους 30.

Πηγή: Daily Mail

Μουσείο ναυαγίων στο βυθό της Κέας

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο μουσείο ναυαγίων στην Ελλάδα λειτουργεί στο Δήμο Κέας.

Το εν λόγω μουσείο φιλοξενεί δύο από τα πιο σπουδαία επισκέψιμα ναυάγια στον κόσμο, το Βρετανικό και το γαλλικό υπερωκεάνιο Μπουρντιγκαλά, ενώ σημειώνεται πως τα δύο αυτά υπερωκεάνια βρίσκονται σε πάρα πολύ μικρή απόσταση από το λιμάνι της Τζιας.

Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν την ευκαιρία να δουν και ένα τροχήλατο ατμόπλοιο του 19ου αιώνα, το πρώτο μηχανοκίνητο πλοίο που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα με την ονομασία «Πατρίς» το οποίο βρίσκεται επίσης στα νερά της Κέας, στον ύφαλο του Κούνδουρου.

Το μουσείο ναυαγίων της Κέας απευθύνεται σε εξειδικευμένους δύτες με μεγάλη εμπειρία και παρόλο που στοχεύει σε σχετικά μικρό κοινό, προσελκύει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ