Αποκλειστικό: Δουλέμπορος καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση έπειτα από ναυάγιο με 33 νεκρούς

Δουλέμποροι προσπάθησαν να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες από την Πρέβεζα στην Ιταλία. Το σκάφος ναυάγησε με αποτέλεσμα 33 μετανάστες να χάσουν τη ζωή τους. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τριών διακινητών, με το δικαστήριο να αποφασίζει για έναν εξ αυτών την καταδίκη του σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για το πολύνεκρο ναυάγιο.  Η μεταφορά των μεταναστών που αποκαλύπτει σήμερα το enikos.gr πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2020.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Η υπόθεση εκδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισαν οι λιμενικές αρχές της Πρέβεζας οι τρεις διακινητές από το Αφγανιστάν προσπάθησαν να μεταφέρουν περίπου 50 μετανάστες με… πλαστικό σκάφος. Τελικά 12 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Αντιπαξών το μικρό σκάφος βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μεγάλη έρευνα και διάσωση των μεταναστών.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους οι μετανάστες μεταφέρθηκαν λίγες ημέρες πριν από το ναυάγιο με βαν από την Αθήνα στην Άρτα και από εκεί στην Πρέβεζα. Οι λιμενικές αρχές της Πρέβεζας πέρασαν χειροπέδες σε τρεις Αφγανούς, οι οποίοι κατηγορήθηκαν πως ήταν επικεφαλής του κυκλώματος που οργάνωσε την επιχείρηση της μεταφοράς.

«Ο εντολέας μου κατηγορήθηκε για το θάνατο 33 ατόμων εξαιτίας μιας ελλιπούς αστυνομικής προανάκρισης που είχε ως αποτέλεσμα οι πραγματικοί υπαίτιοι να διαφύγουν της σύλληψης, παριστάνοντας τους μεταφερόμενους. Στο πρωτόδικο καταφέραμε να αναδείξουμε αυτές τις αντιφάσεις, να «σπάσουμε» την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που απειλούνταν για κάθε έναν από τα 33 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, και με την αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης να τιμωρηθούμε με 8 έτη», δήλωσε στο enikos.gr, ο δικηγόρος Αντώνης Καραγιάννης. «Σήμερα, έχοντας και νέα στοιχεία, αναμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Εφετείου για να αποδείξουμε την αθωότητα του.

Αντώνης Καραγιάννης, δικηγόρος

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ