Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά – 19/05 στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και ώρα 8.30 μ.μ. η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά θα παρουσιάσει την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Η είσοδος είναι ανοιχτή στο κοινό.
Η υπόθεση του έργου:
Ο Πλούτος είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Γράφτηκε το 388 π. Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την Αρχαία στη Νεότερη Αττική Κωμωδία. Στην κωμωδία αυτή ο Αριστοφάνης διακωμωδεί την άνιση κατανομή του Πλούτου ο οποίος, επειδή είναι τυφλός, πηγαίνει μόνο στους κακούς.
Ο Χρεμύλος (όνομα επινόηση του Αριστοφάνη από τις λέξεις χρέος + αιμύλω = απατώ), απογοητευμένος από τη φτώχεια του, αναχωρεί για το Μαντείο των Δελφών για να συμβουλευθεί τον θεό Απόλλωνα πώς να αναθρέψει τον γιο του. Να τον αναθρέψει τίμια για να πεθάνει φτωχός ή ως κλέφτη και απατεώνα για να πνιγεί στα πλούτη; Η Πυθία με τον χρησμό της του απαντά: “Να παραλάβεις στην οικία σου τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσεις αναχωρώντας από τον ναό μου”. Με τη βοήθεια του δούλου του Καρίωνα (δηλωτικό της καταγωγής του, από την Καρία της Μ. Ασίας), ανακαλύπτει πως ο άντρας που έχει πάρει στο κατόπι δεν είναι άλλος από τον Πλούτο. Ο Χρεμύλος και όλοι οι τίμιοι συμπολίτες του θα ευημερήσουν, αν ο Πλούτος ξαναδεί το «φως το αληθινό». Η θεραπεία του Ασκληπιού στέφεται με επιτυχία και η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Η Πενία (Φτώχεια) που τόσο καιρό διαφέντευε την πόλη, προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις χάρες της φτωχής πλην τίμιας ζωής, αλλά οι Αθηναίοι δεν πείθονται και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τον Πλούτο στην παλιά του θέση, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς (εκεί όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου).
Από τον καιρό του Αριστοφάνη μέχρι σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου. Ο Πλούτος προφανώς είναι ακόμη ο πιο ισχυρός του πλανήτη και η κινητήρια δύναμη του κόσμου, καθώς διάφορα «οικονομικά συμφέροντα» καθορίζουν τα πάντα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ