Καλαμάτα: Κώδωνας κινδύνου για την αλλαγή των χαρακτηριστικών της βίας των ανηλίκων μετά και τον νέο ξυλοδαρμό

Ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό βίας στην Καλαμάτα με άγριο ξυλοδαρμό επίθεση ανηλίκων σε ανήλικους. Πρόκειται για ένα σοβαρό επεισόδιο με βαριά χτυπήματα σε δυο ανήλικους 15χρονους που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι και η μοναδική περίπτωση.

Τα γεγονότα

Τα παιδιά έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο και σήμερα κατά πάσα πιθανότητα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφεραν οι γονείς στην ΕΡΤ, μπορεί να εξεταστούν από ιατροδικαστή στην Κόρινθο καθότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Σοκάρει η αγριότητα

Εκείνο όμως που σοκάρει είναι η αγριότητα με την οποία χτύπησαν αυτά τα δύο παιδιά κι για αυτή την επίθεση συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι και οι γονείς τους για παραμέληση ανηλίκων, οι οποίοι στη συνέχεια με απόφαση του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την δική. Ωστόσο φαίνεται πως οι δυο εκ των ανηλίκων εμπλέκονται και σε προηγούμενη επίθεση προ 15 ημερών σε βάρος ενός 35χρονου στο κέντρο της Καλαμάτας. Όλα αυτά δημιουργούν μια εύλογη ανησυχία στην τοπική κοινωνία καθότι συμβαίνουν στην πρωτεύουσα, σε μεγάλες πόλεις αλλά και στην Καλαμάτα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Κώστα Γαζούλη η Κοινωνική Λειτουργούς και Επιμελήτρια Ανηλίκων στα Δικαστήρια της Καλαμάτας κ. Αγγελική Ρουμελιώτη τόνισε πως «αυτό που συμβαίνει πάντα μας ανησυχεί. Όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία αφορούν τα παιδιά σε όλα τα επίπεδα, είτε ένα παιδί δράστης ή ένα παιδί θύμα είναι για μας ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε σε σχέση με το μεγάλωμα του καθώς αυτό το παιδί θα είναι αύριο ο πολίτης, άρα έχουμε μία ευθύνη όλοι μας ο καθένας από το ρόλο του να βοηθήσουνε στο να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που να χωράει όλα τα παιδιά ένα χώρο με άλλους ανθρώπους όπου να μπορούν να ζήσουν αρμονικά“.

Αλλάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βίας

Η ίδια υπογράμμισε ότι «έχουμε κάποια ζητήματα πλέον που φαίνεται να αλλάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βίας στους ανήλικους και θα πρέπει να το δούμε ως ένα καμπανάκι που χτυπάει και που ζητά από όλους μας να αναλάβουμε τους ρόλους μας ο καθείς εκεί που ανήκει. Δηλαδή η οικογένεια θα πρέπει να ανασυνταχτεί και να αναθεωρήσει κάποια πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα, και το σχολείο θα πρέπει να δει κάποια άλλα πράγματα και να προσεγγίσει τα παιδιά όταν υπάρχουν κίνδυνοι».

Να ενισχυθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες

Σημείωσε δε με έμφαση πως, «όταν υπάρχουν ζητήματα και κίνδυνοι οι θεσμοί γύρω μας, όλο αυτό που λέμε το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τα παιδιά και ιδίως τα παιδιά υψηλού κινδύνου γιατί υπάρχουν δυσκολεμένα παιδιά που ξέρουμε ότι πιθανόν υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να μας δώσουν τέτοιου είδους ζητήματα αλλά και σε ένα επίπεδο κεντρικής πολιτικής θα πρέπει πλέον να πρότεροποιήσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την φροντίδα των παιδιών. Δηλαδή είναι πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό θέμα το να βάλουμε προτεραιότητα στο να ενισχύσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες είναι η κατεξοχήν υπηρεσίες που δρουν σε επίπεδο πρόληψης γιατί θέλουμε την πρόληψη δεν θέλουμε να αυξάνουν τα περιστατικά και μετά να μιλάμε για την αύξηση τους“, κατέληξε η ίδια.

Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης

πηγή 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ