Ιστορίες Μυστηρίου : “Ghostwatch” – Η Απαγορευμένη ταινία του BBC

Την βραδιά του Halloween του 1992 γίνεται η πρεμιέρα ενός νέου τηλεοπτικού προγράμματος στο BBC, με το όνομα «Ghostwatch». Πρόκειται για μια υποτιθέμενη ζωντανή έρευνα παραφυσικής δραστηριότητας στο σπίτι μιας οικογένειας στο βορειοδυτικό Λονδίνο, το οποίο παρουσιάστηκε ως το πιο στοιχειωμένο σπίτι στη Βρετανία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την Απαγορευμένη ταινία του BBC μπορείτε να βρείτε στο κανάλι MYSTERY PLACE PROJECT

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο  facebook 

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο Instagram 

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι στο Youtube ώστε να ενημερώνεστε για τα βίντεο που ανεβαίνουν.

Παρακολουθήστε στο βίντεο για  την απαγορευμένη ταινία του BBC «Ghostwatch»

Oυσιαστικά το εν λόγω  πρόγραμμα ήταν μια φανταστική ιστορία φαντασμάτων που παρουσιάστηκε ως πραγματική έρευνα στους μη υποψιασμένους θεατές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής, οι παρουσιαστές παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των φαντασμάτων μέσα στο σπίτι, ενώ η οικογένεια Early αντιμετώπιζε ολοένα και πιο τρομακτικές παραφυσικές δραστηριότητες χτίζοντας σιγά σιγά το συναίσθημα του τρόμου μέχρι την απόλυτη κορύφωση.

Ενώ το συνεργείο του προγράμματος γιόρταζε με ποτά κατά τη διάρκεια της προβολής του «Ghostwatch», πολλοί τηλεθεατές, ιδιαίτερα τα παιδιά, τραυματίστηκαν από την συγκεκριμένη εκπομπή. Αρκετοί επικοινώνησαν με τον σταθμό πολύ οργισμένοι. Πάνω από 20.000 άτομα που παρακολούθησαν το πρόγραμμα, με πολλούς από αυτούς να είναι παιδιά πίστεψαν ότι αυτά που είχαν δει ήταν πραγματικά γεγονότα.

Ορισμένες αναφορές μιλούν για τρεις έγκυες γυναίκες  που γέννησαν ενώ παρακολουθούσαν, και έναν εφημέριο που τηλεφώνησε για να παραπονεθεί για τις δαιμονικές δυνάμεις που ξύπνησε το BBC, ακόμα κι αν το πρόγραμμα δεν ήταν πραγματικό.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε από το “The British Medical Journal” στις 12 Μαρτίου 1994, οι ερευνητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες δύο έφηβων αγοριών, 10 και 11 ετών, που είχαν βιώσει Διαταραχή Μετατραυματικού στρες αμέσως μετά την παρακολούθηση του «Ghostwatch». Σε μια από τις περιπτώσεις, μια 11χρονη αντιμετώπιζε για έναν ολόκληρο χρόνο διαταραχή ύπνου, εφιάλτες, φόβο για το σκοτάδι, αδυνατούσε να κοιμηθεί μόνη, είχε έντονο φόβο για τα φαντάσματα, ενοχλητικές σκέψεις και κρίσεις πανικού.

Μια συγκεκριμένη οικογένεια, οι Denhams στο Nottingham βίωσαν ένα ιδιαίτερα τραγικό αποτέλεσμα μετά την προβολή του προγράμματος.

Η οικογένεια των April και Percy Denham, αλλά και οι γιοί τους Martin και Gavin παρακολούθησαν το πρόγραμμα. Η April και ο Percy ανέφεραν ότι σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής, ο Martin που ήταν 18 ετών ταραζόταν όλο και περισσότερο. Η April μίλησε για την αυξανόμενη ταραχή του καθώς συνεχιζόταν η εκπομπή λέγοντας: «Κάπως κουλουριάστηκε ενώ παρακολουθούσε. Ρωτήσαμε αν ήταν καλά, αλλά φαινόταν υπνωτισμένος από αυτό που έβλεπε».

Τις ημέρες που ακολούθησαν μετά τη μετάδοση του προγράμματος, ο Μάρτιν άρχισε να αλλάζει. Σύμφωνα με την Εϊπριλ, ο Μάρτιν φαινόταν ενθουσιασμένος κάθε φορά που συζητούσαν για φαντάσματα.

Στη συνέχεια, πέντε ημέρες μετά την παρακολούθηση της εκπομπής του BBC, ο Μάρτιν αυτοκτόνησε. Είχε δέσει ένα κομμάτι από πλαστικό λάστιχο σε ένα δέντρο στο πάρκο Μπεστγουντ που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του και είχε κρεμαστεί. Στην τσέπη του είχε αφήσει ένα σημείωμα που έγραφε: «Αν υπάρχουν φαντάσματα, τώρα θα είμαι ένα από αυτά και θα είμαι πάντα μαζί σας».

Τελικά πάρα τις υψηλές τηλεθεάσεις, το BBC σταμάτησε το «Ghostwatch» και δεν ξαναβγήκε ποτέ ξανά στον αέρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ