Ιστορίες Μυστηρίου : Η Κιβωτός του Νώε – Μύθος η Πραγματικότητα ;

Οι ερευνητές αισθάνονται πολύ σίγουροι ότι βρήκαν τελικά τη θέση της κιβωτού του Νώε. Στο παρελθόν η κιβωτός είχε χαθεί στον χρόνο αν και πολλοί πίστευαν ότι πιθανότατα προσάραξε με την λήξη του κατακλυσμού σε μια οροσειρά στην Τουρκία. Υπάρχει ακόμα πολύς σκεπτικισμός σχετικά με το αν αυτό το απίστευτο εύρημα είναι πραγματικά η αληθινή κιβωτός του Νώε, αλλά οι ερευνητές παραμένουν ισχυροί στην πίστη τους ότι τα απομεινάρια που βρήκαν ανήκαν πραγματικά στην κιβωτό.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την Κιβωτό του Νώε  μπορείτε να βρείτε παρακολουθώντας τo βίντεο στο κανάλι MYSTERY PLACE PROJECT.

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο  facebook 

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο Instagram 

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι στο Youtube ώστε να ενημερώνεστε για τα βίντεο που ανεβαίνουν.

Παρακολουθήστε το βίντεο για  την Κιβωτό του Νώε

 Η ιστορία της κιβωτού του Νώε γοητεύει τους ερευνητές αλλά και τους κοινούς ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια με τις ιστορίες της Βίβλου για τον Νώε και τη ζωή του αλλά και τη σωτήρια βάρκα που επιπλέει σε όλο τον κόσμο να παραμένουν ακόμα ζωντανές.  Αμέτρητοι άνθρωποι αναρωτιούνται πόσο μεγάλο πρέπει να ήταν αυτό το σκάφος και πως ένας και μόνο άνδρας με την οικογένειά του θα μπορούσε να το κατασκευάσει αλλά και να συλλέξει ένα ζευγάρι από κάθε ζώο που υπήρχε στον κόσμο και να ζήσει σε αυτό το σκάφος για περισσότερο από ένα μήνα. Σύμφωνα με την βιβλική ιστορία ο Νώε επιλέχθηκε από τον Θεό και ήταν αυτός που θα έφτιαχνε αυτή τη μεγάλη βάρκα. Του έδειξε λοιπόν ότι ο κόσμος είχε ξεπέσει στην αμαρτία και την ακολασία και δεν υπήρχε πιθανότητα λύτρωσης. Εξαιτίας αυτού, διέταξε μια τεράστια πλημμύρα, σκοτώνοντας όλους τους ανθρώπους της γης εκτός από αυτούς που ήταν στην κιβωτό. Μετά το τέλος του κατακλυσμού και με βάση τις βιβλικές αφηγήσεις η κιβωτός προσάραξε στην κορυφή ενός βουνού.

An open Bible with the story of Noah’s ark.

Ερχόμενοι στο σήμερα πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το σημείο αυτό είναι στα βουνά του Αραράτ που σήμερα είναι Τουρκικό έδαφος. Τον Απρίλιο του 2010 μία ομάδα Κινέζων ερευνητών ανακοίνωσε ότι είχε βρει τα συντρίμμια της κιβωτού του Νώε στα τουρκικά βουνά του Αραράτ, όπως ακριβώς δηλαδή ισχυρίζονταν και τα ιστορικά κείμενα. Αυτή η 15μελής ομάδα ερευνητών έλεγε ότι ήταν 99,9% βέβαιη για την ανακάλυψή τους λέγοντας ότι η μόνη εξήγηση για την προέλευση αυτών των υπολειμμάτων που βρέθηκαν είναι η κιβωτός του Νώε. Η ομάδα που ερευνούσε τα ευρήματα διοργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου και εξήγησε πως βρήκαν ένα κομμάτι ξύλου και κομμάτια από ένα σχοινί που πιθανότατα θα είχαν χρησιμοποιηθεί στην κιβωτό. Τράβηξαν εκτενείς φωτογραφίες και βίντεο από τα ευρήματα και τα μοιράστηκαν παγκοσμίως με όσους ενδιαφέρονταν να μάθουν για αυτή την ανακάλυψη.

Μια ομάδα επιστημόνων από μια χριστιανική οργάνωση γνωστή ως Noah’s ark ministries international ισχυρίστηκε επίσης ότι βρήκε μια μεγαλύτερη δομή του πλοίου σε περίπου 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα βουνά του Αραράτ. Τα βουνά αυτά υπολογίζεται ότι έχουν ύψος περίπου 5.100 μέτρα ενώ τα κομμάτια ξύλου που βρήκαν λέγεται ότι είναι περίπου 4.800 ετών, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τις ιστορίες που αναφέρονται στην Γένεση. Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη τόσο μοναδική είναι ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν μόνο θραύσματα από ξύλο κυπαρισσιού δηλαδή το ακριβές ξύλο που είχε διαταχθεί να χρησιμοποιήσει ο Νώε, αλλά βρήκαν επίσης στοιχεία ότι το πλοίο χωρίστηκε σε πολλά μικρά τμήματα.

Αυτά τα τμήματα μοιάζουν πολύ τους στάβλους που θα είχαν χρησιμοποιηθεί για να στεγάσουν τα ζώα. Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές αυτοί οι στάβλοι θα είχαν αρκετά μεγάλο μέγεθος ώστε να χωρούν περίπου δύο από τα περισσότερα ζώα στη γη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων θηλαστικών όπως λιοντάρια, αρκούδες ή ελέφαντες. Η ακριβής τοποθεσία αυτών των ευρημάτων λέγεται ότι κρατήθηκε μυστική από την Τουρκική κυβέρνηση να γίνουν περαιτέρω ανασκαφές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εικασίες ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να μην είναι γνήσια.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που απορρίπτουν την ιδέα ότι η κιβωτός του Νώε υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα. Υπάρχει μάλιστα μια ιστορία που λέει ότι πριν πάρα πολλά χρόνια ένας Κούρδος ορεσίβιος μετέφερε στο συγκεκριμένο σημείο μια μεγάλη ποσότητα ξυλείας προκειμένου να κατασκευάσει ένα μεγάλο πλοίο. Λόγω του χιονιού που έλιωνε αλλά και των συνθηκών το ξύλο περνούσε γρήγορα σε μια φάση γήρανσης, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι είχε πρόσφατα αποκαλυφθεί αφού είχε παγιδευτεί κάτω από τον πάγο για πάρα  πολλά χρόνια. Αυτοί οι ισχυρισμοί βέβαια δεν αποδείχθηκαν ποτέ αλλά υπήρξαν και αυτοί που πίστευαν ότι όλο αυτό συνέβη προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αξιοθέατο που θα προσέλκυε κόσμο άρα και χρήμα.

Υπάρχουν και οι επιστήμονες που ναι μεν πιστεύουν στην ύπαρξη της κιβωτού αλλά όχι σε αυτή την τοποθεσία, όχι τόσο ψηλά. Θεωρούν αδιανόητο να φτάσει σε τέτοιο υψόμετρο δηλαδή 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει τόσο νερό στον κόσμο.

Μία ακόμα πιθανή τοποθεσία που μπορεί να προσάραξε η κιβωτός του Νώε είναι το βουνό Durupinar που βρίσκεται και αυτό στην Τουρκία.  Το βουνό είχε ερευνηθεί για πολλά χρόνια με χιλιάδες ανθρώπους να πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν η πιο εύλογη περιοχή όπου η κιβωτός θα είχε χτυπήσει στεριά. Το 1959 μια ομάδα ερευνητών από την Τουρκία ανακάλυψε έναν ενδιαφέρον σχηματισμό βράχου που πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι έμοιαζε με το κύτος ενός πλοίου. Το 1977 μια ομάδα ερευνητών κατευθύνθηκε στην περιοχή για να ερευνήσει την οροσειρά, αφού ορισμένοι από αυτούς είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο τόπος προσάραξης της διάσημης κιβωτού. Ενώ έψαχναν την περιοχή οι ερευνητές βρήκαν πολλά κομμάτια μετάλλου που πίστευαν ότι θα μπορούσαν αρχικά να ανήκαν στην κιβωτό.

Θεωρίες όμως που θα μπορούσαν πολύ άνετα να αμφισβητηθούν διότι στη συγκεκριμένη οροσειρά υπάρχει και ένα ηφαίστειο που πολλοί πιστεύουν ότι μια έκρηξη του πριν πάρα πολλά χρόνια θα είχε προκαλέσει μέσω της λάβας του αυτά τα ευρήματα. Μετά από περαιτέρω έρευνα, αποδείχθηκε ότι αυτά τα υποτιθέμενα κομμάτια σιδήρου ήταν στην πραγματικότητα μαγνητίτες που περιείχαν τιτάνιο, επιβεβαιώνοντας λοιπόν τη θεωρία μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Επίσης ένας ακόμα λόγος απόρριψης της συγκεκριμένης τοποθεσίας είναι η βιβλική περιγραφή ότι η κιβωτός είχε σχήμα κύβου και όχι της κλασικής βάρκας που έχουμε όλοι στο μυαλό. Επίσης αναφέρεται ότι κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από ξύλο και μόνο. Οπότε η θεωρία ότι η κιβωτός βρίσκεται στο όρος Durupinar φαίνεται να έχει απορριφθεί.

Ενώ αρκετές ομάδες ερευνητών έκαναν ότι μπορούσαν για να εντοπίσουν την κιβωτό όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μας δώσουν μία 100% επιβεβαιωμένη απάντηση για το που βρίσκεται.  Παρόλο που η βιβλική ιστορία αναφέρει ότι η κιβωτός είχε ξεβραστεί στα βουνά του Αραράτ, δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση ότι τα βουνά εκείνης της εποχής θα είχαν την ίδια μορφή με τα βουνά όπως είναι σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για πριν από 5000 περίπου χρόνια με τις γεωλογικές μεταβολές όχι μόνο στο συγκεκριμένο μέρος αλλά και σε όλο τον πλανήτη να είναι τεράστιες.

Δεχόμενοι ότι υπήρξε η κιβωτός και ότι κάπου σίγουρα θα προσάραξε μετά τον κατακλυσμό. Πιστεύετε ότι θα άφηναν όλη αυτή την ξυλεία που εκείνη την εποχή ήταν πολύτιμη και όλα αυτά τα υλικά που είχαν συγκεντρώσει απλά να σαπίσουν;

Δεν θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το κάθε τι προκειμένου να ξεκινήσουν μια νέα ζωή χτίζοντας πχ σπίτια και καταλύματα; Άρα μήπως είναι μάταιο να αναζητούμε κάτι που μπορεί μετά την χρήση του να τροποποιήθηκε; Το πιο πιθανό είναι ότι αφού η οικογένεια του Νώε εξάντλησε όλους τους πολύτιμους πόρους της κιβωτού, τα μη χρήσιμα υπολείμματα ξύλου απλά θα αποσυντέθηκαν με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά τα χνάρια της κιβωτού έχουν χαθεί για πάντα ή μήπως όχι;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ