Ύπνος: Γιατί ξυπνάμε νωρίτερα μεγαλώνοντας;
Ο ύπνος είναι αναπόσπαστο μέρος των φυσικών αλλαγών της ζωής. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα πίσω από τις αλλαγές στον ύπνο που έρχονται αργότερα στη ζωή.
Όπως και άλλες πτυχές της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, ο εγκέφαλος γίνεται λιγότερο ευαίσθητος καθώς μεγαλώνουμε. Η «καλωδίωση» του εγκεφάλου πιθανότατα δεν αντιλαμβάνεται και δεν ανταποκρίνεται στις εισροές τόσο καλά όσο θα έπρεπε μεγαλώνοντας.
Αυτές οι εισροές περιλαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα, το φως του ήλιου, τα γεύματα, τα κοινωνικά ερεθίσματα και τη σωματική δραστηριότητα που βοηθούν να σηματοδοτήσουμε πού βρισκόμαστε μέσα στην ημέρα. Όλα αυτά δίνουν χρόνο στον εγκέφαλο να αισθανθεί πού βρίσκεται στον 24ωρο κιρκάδιο κύκλο.
Έτσι, για ένα νεότερο άτομο, η ώρα του δείπνου μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να καταλάβει ότι η ώρα του ύπνου είναι σε λίγες ώρες. Ενώ για κάποιον μεγαλύτερο, τα νεύρα που υποτίθεται ότι δίνουν στον εγκέφαλο τις ενδείξεις του χρόνου μπορεί να μην έχουν κάνει αυτή τη σύνδεση.
Ως αποτέλεσμα οι μεγαλύτεροι τείνουν να κουράζονται πιο νωρίς ενώ ξυπνούν πλήρως ξεκούραστοι και νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το φως είναι κι αυτό μέρος της διαδικασίας
Ένας από τους λόγους φαίνεται, επίσης, να είναι ότι οι αλλαγές στην όραση που συμβαίνουν με την ηλικία. Αυτές μειώνουν την ένταση του βαθμού φωτοδιέγερσης που λαμβάνει ο εγκέφαλός μας, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρολογιού.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με καταρράκτη, μια κοινή πάθηση των ματιών που επηρεάζει περισσότερο από το 50% των Αμερικανών ηλικίας 80 ετών και άνω, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Εφόσον εισέρχεται λιγότερο φως στα μάτια λόγω των προβλημάτων όρασης που προκαλεί ο καταρράκτης, το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει μελατονίνη (την ορμόνη του ύπνου) νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε.
Για τους νεότερους ανθρώπους, η μελατονίνη αρχίζει να ανεβαίνει μετά τη δύση του ηλίου. Οι άνρθωποι με καταρράκτη, των οποίων ο εγκέφαλος νομίζει ότι το ηλιοβασίλεμα ήταν νωρίτερα, κουράζονται νωρίτερα το βράδυ. Και το να πέφτουν νωρίτερα για ύπνο σημαίνει ότι ξυπνούν νωρίτερα.
vita.gr