Τουρκία: Tι σημαίνει η αποχώρηση Ιντζέ – Δημοσκοπικό προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου

Η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ αλλάζει τις ισορροπίες και ανοίγει τον δρόμο να υπάρξει νικητής ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Την απόσυρσή του από την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο αρχηγός κόμματος Χώρα (Memleket) Μουχαρέμ Ιντζέ.

«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Το κάνω αυτό για τη χώρα μου. Να μην έχουν δικαιολογίες. Διαφορετικά το πρωί των εκλογών θα ρίξουν όλο το φταίξιμο σε μας. Αποσύρω την προεδρική μου υποψηφιότητα», ανέφερε ο Μουχαρρέμ Ιντζέ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ παραιτείται έπειτα από όργιο φημών για ροζ βίντεο και δωροδοκίες, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση απόσυρσής τους ο υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απηύθυνε έκκληση στον Μουχαρρέμ Ιντζέ να συμμετάσχει στο τραπέζι της αντιπολίτευσης, γράφοντας στο Twitter «Η έκκλησή μου εξακολουθεί να ισχύει. Ας αφήσουμε στην άκρη τις παλιές δυσαρέσκειες και τις μνησικακίες. Αναμένουμε τον κ. Ιντζέ στο τραπέζι της Τουρκίας. Είναι ευπρόσδεκτος, παρακαλώ ελάτε».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε θλιμμένος για την απόσυρση Ιντζέ. «Ένας από τους υποψηφίους αποσύρθηκε. Γιατί αποσύρθηκε, δεν είναι δυνατόνα καταλάβω. Η αλήθεια είναι ότι στεναχωρήθηκα».

Φήμες αναφέρουν ότι και ο τέταρτος υποψήφιος για την προεδρία Σινάν Ογάν θα αποσυρθεί επίσης από την υποψηφιότητά του. Ωστόσο ο ηγέτης του Κόμματος Νίκη Ουμίτ Οζντάγ, ενός εκ των κομμάτων της συμμαχίας που τον υποστηρίζουν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ το διέψευσε.

 Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Παράλληλα, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 28 Μαΐου.

Tα συμπεράσματα της δημοσκόπησης ενισχύουν την άποψη ότι σε αυτές τις εκλογές ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της εικοσαετούς παρουσίας του στην εξουσία. Συνάδουν μάλιστα με τα συμπεράσματα άλλων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται.

Το έργο του Ερντογάν έχει περιπλακεί εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής, που προκλήθηκε από τον διογκούμενο πληθωρισμό και από την υποτίμηση της λίρας, σε συνδυασμό με τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άστεγοι.

 Είναι σημαντικό οι εκλογές στην Τουρκία να είναι διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Στάνο.

Για την ΕΕ είναι «σημαντικό» και αναμένει ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία θα είναι «διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες. Επίσης, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ από πολλές απόψεις και παρακολουθούμε τις επερχόμενες εκλογές πολύ στενά», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η διαδικασία να διεξαχθεί με βάση τα δημοκρατικά πρότυπα καθώς και όλα τα κόμματα να σέβονται το κράτος δικαίου και τη βούληση των πολιτών της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «είναι σημαντικό επίσης να υπάρχει εγγύηση για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και διαβεβαίωση για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των πολιτικών κομμάτων».

Όσον αφορά στη στάση της Άγκυρας στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Πίτερ Στάνο απάντησε ότι η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, είναι μεταξύ των σημαντικών εταίρων της ΕΕ με τους οποίους υπάρχουν τακτικές επαφές με στόχο την αποτροπή της παράκαμψής τους. «Αυτή είναι η συνεχής έκκλησή μας προς όλους τους εταίρους» τόνισε τέλος ο εκπρόσωπος.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ