Τα ψάρια αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής αρκεί να μην είναι τηγανητά

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μετα-ανάλυση που δεν βρήκε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά προσφέρουν ουσιαστικό όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία.

Τώρα όμως μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medicine από ερευνητές του Zhejiang University, στην Κίνα, συμπεραίνει ότι  η κατανάλωση ψαριών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αρκεί να μην είναι τηγανητά.

Στη μελέτη, 240.729 άνδρες και 180.580 γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια εκ των οποίων 54.230 άνδρες και 30.882 γυναίκες πέθαναν.

Τα υψηλότερα λιπαρά οξέα ψαριών και μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 συνδέθηκαν σημαντικά με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα.

Συγκρίνοντας, την υψηλότερη με τη χαμηλότερη κατανάλωση, οι άνδρες είχαν:

  • χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα κατά 9%,
  • χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 10%,
  • χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 6%,
  • χαμηλότερη θνησιμότητα λόγω ασθενειών από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα κατά 20%,
  • χαμηλότερη θνησιμότητα από χρόνια ηπατική νόσο κατά 37%.

Οι γυναίκες είχαν:

  • χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα κατά 8%,
  • χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 10%,
  • χαμηλότερη θνησιμότητα από νόσο Αλτσχάιμερ κατά 38%.

Η κατανάλωση τηγανητών ψαριών δεν συνδέθηκε με τη θνησιμότητα στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες συνδέθηκε με αυξημένους κινδύνους θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις αναπνευστικές νόσους.

Η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συσχετίστηκε με 15% και 18% χαμηλότερη θνησιμότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα, όταν συγκρίθηκε το υψηλότερο και το χαμηλότερο πεμπτημόριο.

Πηγή: healthyliving.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ