Ρωσία: Έτοιμη για αντίποινα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Πούτιν

Βίντεο από την επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Κρεμλίνο, την επίσημη κατοικία του Ρώσου προέδρου, το βράδυ της Τρίτης έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν». Από την πλευρά του το Κίεβο υποστηρίζει ότι «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στην καταγγελλόμενη από την Μόσχα επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου, που έγινε τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, χρησιμοποιήθηκαν δύο drones τα οποία εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης.

«Δύο μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα στόχευσαν το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρών ενεργειών που έγιναν από τον στρατό και τις ειδικές υπηρεσίες με την χρήση στρατιωτικού συστήματος ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Αντιμετωπίζουμε τις πράξεις αυτές ως σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου που πραγματοποιήθηκε τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, κατά την οποία σχεδιάζεται να παραστούν ξένοι καλεσμένοι…

«Η ρωσική πλευρά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει απάντηση όπου και όταν το θεωρήσει σκόπιμο».

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι συντρίμμια των drones διασκορπίστηκαν εντός του χώρου του Κρεμλίνου, αλλά δεν υπήρξαν θύματα ή ζημίες.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει στήλη καπνού επάνω από το Κρεμλίνο. Δεν ακούγεται κανένας ήχος στο βίντεο, αλλά μάρτυρες ισχυρίστηκαν στο Telegram ότι άκουσαν τουλάχιστον μια δυνατή έκρηξη. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για σπίθες στον ουρανό πάνω από το τείχος του Κρεμλίνου.

Ένα ακόμη βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει επίσης μια φωτιά στην οροφή του παλατιού της Γερουσίας, της δεύτερης κατοικίας εργασίας του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο. Οι φλόγες φαίνονται να υψώνονται κοντά στην κορυφή της οροφής.

Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram φέρεται να δείχνει τη στιγμή που ένα από τα drones χτύπησε το παλάτι της Γερουσίας. Το βίντεο δείχνει το μη επανδρωμένο όχημα να πλησιάζει το κτίριο, πριν ανατιναχτεί ακριβώς πάνω από τον θόλο του. Η έκρηξη δεν φάνηκε να προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτίριο.

Έπειτα από αυτό, η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε ουκρανική επίθεση με drone κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που διατηρεί κατοικία στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου. Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτήν την στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Τα βίντεο αναρτήθηκαν από ομάδα κατοίκων στην περιοχή απέναντι από το Κρεμλίνο στην απέναντι όχθη του Μόσχοβα και δημοσιεύθηκαν από ρωσικά μέσα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η παρέλαση της 9ης Μαΐου θα διεξαχθεί στην Μόσχα παρά το περιστατικό, μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Η διάψευση από το Κίεβο και τα… «χιλιάδες UAV»

“Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την κατηγορία της Ρωσίας. Ερωτώμενος γιατί η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε πως ο Πούτιν έχει ανάγκη να δώσει κίνητρο στο λαό του, καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία νίκη.

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, τόνισε από την πλευρά της η ουκρανική προεδρία.

«Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους. «Τέτοιες δηλώσεις που σκηνοθετεί η Ρωσία θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσπάθεια προετοιμασίας ενός πλαισίου» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα «για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Για τον Ουκρανό αξιωματούχο, μια τέτοια επίθεση, αν την είχε πραγματοποιήσει το Κίεβο «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», τη στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας. «Αντίθετα, αυτό θα υποκινούσε τη Ρωσία σε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού μας», υποστήριξε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, η Μόσχα «είναι πολύ φοβισμένη με την έναρξη των ουκρανικών επιθέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής και προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να πάρει την πρωτοβουλία, να στρέψει αλλού την προσοχή».

Για μήνες, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατέχει Ρωσία στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, ο επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Aleksey Danilov, υποστήριξε στο Twitter ότι η Ουκρανία διαθέτει «δεκάδες μοντέλα» και «χιλιάδες UAV», συμπεριλαμβανομένων εκείνων με βεληνεκές «πάνω από 3.000 χιλιόμετρα»…

Άλλωστε, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γιεβγκένι Πριγκίοζιν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει ήδη αρχίσει και ότι οι δυνάμεις του παρατηρούν αυξημένη δραστηριότητα κατά μήκος του μετώπου.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η υπηρεσία τύπου της Wagner στο Telegram, ο Πριγκόζιν αναφέρει ότι η «ενεργός φάση» της αντεπίθεσης ενδέχεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες.

Όπλα ικανά «να καταστρέψουν το καθεστώς του Κιέβου»

Ο ισχυρός πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν ζήτησε να γίνει χρήση «όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου» σε απάντηση για την επίθεση ουκρανικού drone στο Κρεμλίνο.

Σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στο Telegram, ο Βολόντιν αναφέρει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα αρχίσει συνομιλίες υπό τους δικούς της όρους.

Ανλυτικά οι δηλώσεις Βολόντιν:

Το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου πρέπει να αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ζελένσκι, δίνοντας εντολές για τρομοκρατικές επιθέσεις, στάθηκε στο ίδιο επίπεδο με άλλους διεθνείς τρομοκράτες.

Το καθεστώς του Κιέβου σήμερα δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο από την Αλ Κάιντα, την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, το ISIS.

Οι εγκληματικές του μέθοδοι είναι προφανείς σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα: Πυρηνικός εκβιασμός, δολοφονίες πολιτικών και δημοσίων προσώπων, δολιοφθορές και υπονόμευση πολιτικών εγκαταστάσεων. Τώρα γίνεται απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου της χώρας μας.

Το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου, έχοντας καταλάβει ένα ολόκληρο κράτος, απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας, της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Οι πολιτικοί στις δυτικές χώρες που δίνουν όπλα στο καθεστώς Ζελένσκι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν γίνει όχι μόνο χορηγοί, αλλά και άμεσοι συνεργοί τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Ζελένσκι.

Θα απαιτήσουμε τη χρήση όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Τι λένε οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία που έκανε η Μόσχα ότι η Ουκρανία επιχείρησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν με επίθεση με drone στην κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Προσπαθούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Αν υπήρχε κάτι, δεν υπήρχε προειδοποίηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία της Ρωσίας, όμως ταυτόχρονα είπε ότι ο ίδιος θα αντιμετώπιζε «με πολύ μεγάλη επιφύλαξη» οτιδήποτε προέρχεται από το Κρεμλίνο.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον θα επέκρινε το Κίεβο στην περίπτωση που επέλεγε από μόνο του να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνει η Ουκρανία για το πώς θα αμυνθεί.

πηγή: topontiki.gr



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ