Διάρροια: Τι πρέπει να φάω και τι να αποφύγω
Το να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το τι τρώτε όταν έχετε διάρροια μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα. Μείνετε σε ήπιες τροφές που δεν θα ερεθίσουν περαιτέρω το πεπτικό σας σύστημα. Η γνωστή δίαιτα BRAT —μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ— ταιριάζει πολύ καλά.
Άλλα τρόφιμα που συνιστώνται σε μια δίαιτα κατά της διάρροιας περιλαμβάνουν μαγειρεμένα αυγά, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, καθαρές σούπες και ζωμοί, απλά ζυμαρικά και κράκερ. Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όξινα ή πλούσια σε λιπαρά.
Μπορείτε να πίνετε απλό τσάι χωρίς καφεΐνη, νερό ή ροφήματα ηλεκτρολυτών για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε ενυδατωμένοι. Το γάλα, ο καφές, ο χυμός ή το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.
Αυτό το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση του τι πρέπει να τρώτε όταν έχετε διάρροια — και τι πρέπει να αποφεύγετε. Εξηγεί επίσης πιθανές παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε.
Οφέλη από μια δίαιτα κατά της διάρροιας
Εάν έχετε διάρροια και δυνητικά σχετικά συμπτώματα όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι και φούσκωμα, μια προσωρινή μετάβαση σε περιορισμένη δίαιτα μπορεί να μειώσει το στρες στο πεπτικό σας σύστημα. Η δίαιτα κατά της διάρροιας δίνει στα έντερά σας την ευκαιρία να ξεκουραστούν και βοηθά στην αποκατάσταση των υγρών και των ηλεκτρολυτών του σώματός σας.
Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα του σώματός σας, όπως το νάτριο και το κάλιο και είναι σημαντικοί χημικοί αγγελιοφόροι που χρειάζονται για τους καρδιακούς παλμούς, τα νευρικά σήματα και άλλες λειτουργίες. Η απώλεια υγρών στη διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών , η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ιατρικά προβλήματα.
Οι απλές επιλογές τροφίμων μειώνουν την ποσότητα υπολειμμάτων ή άπεπτων αποβλήτων στο παχύ έντερο. Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο μέρος του πεπτικού σας συστήματος πριν φύγουν τα απόβλητα από το σώμα, επομένως λιγότερα απόβλητα σημαίνει λιγότερες επείγουσες κινήσεις του εντέρου.
Τα τρόφιμα που κινούνται αργά στο σύστημά σας του δίνουν περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς και βοηθούν στην ηρεμία της διάρροιας.
Οι τροφές στη δίαιτα κατά της διάρροιας είναι απλές γιατί η ιδέα είναι να δώσετε στο σώμα σας το διάλειμμα που χρειάζεται. Η δίαιτα μπορεί να φαίνεται δύσκολο να ακολουθηθεί, αλλά βοηθάει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να την τηρούμε μόνο προσωρινά. Από την άλλη πλευρά, η πολύ γρήγορη προσθήκη τροφών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας και να διαρκέσει περισσότερο η διάρροια.
Πιθανότατα θα κάνετε αλλαγές στο πόσες φυτικές ίνες τρώτε κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι φυτικές ίνες εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε πόσες φυτικές ίνες μπορείτε να φάτε χωρίς να επιδεινώσετε τα συμπτώματά σας.
Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην απορρόφηση του νερού και στη μείωση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται στο νερό.
Διάρκεια της δίαιτας κατά της διάρροιας
Πιθανώς θα χρειαστεί να τηρήσετε τη δίαιτα κατά της διάρροιας μόνο για λίγες ημέρες. Αυτό είναι καλό γιατί αυτά τα τρόφιμα δεν προσφέρουν αρκετή ποικιλία, ώστε αυτό το διατροφικό πρόγραμμα να είναι υγιές μακροπρόθεσμα.
Καθώς αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα, μπορείτε να αρχίσετε να χαλαρώνετε. Όμως μπορεί να χρειαστείτε μια εβδομάδα έως 14 ημέρες για να επιστρέψετε πλήρως στις κανονικές σας τροφές.
Επιλέξτε αυτά τα τρόφιμα:
- Λευκό ψωμί ή τοστ
- Ζωμός
- Νερό καρύδας
- Ζυμαρικά σκέτα
- Λευκή πατάτα (ξεφλουδισμένη)
- Μπανάνες
- Άσπρο ρύζι
- Κονσερβοποιημένα αχλάδια
- Αλεύρι
- Πουρές μήλων
- Αυγά (μαλακά)
- Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- Στήθος κοτόπουλου (χωρίς πέτσα)
- Τσάι χωρίς καφεΐνη
Αποφύγετε αυτές τις τροφές:
- Γαλακτοκομικά (εκτός από γιαούρτι)
- Τηγανητό, λιπαρό ή πικάντικο κρέας
- Ολικής αλέσεως
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Φασόλια και όσπρια
- Ωμά λαχανικά
- Καλαμπόκι
- Κρεμμύδι και σκόρδο
- Πατατάκια
- Καραμέλα ή τσίχλα χωρίς ζάχαρη
- Λάχανο και μπρόκολο
- Αποξηραμένα φρούτα
- Βούτυρα ξηρών καρπών
- Ανθρακούχα ποτά
- Καφές
- Εσπεριδοειδή και χυμός
- Αλκοόλ
Φρούτα: Οι μπανάνες είναι ήπιες και εύπεπτες, καθιστώντας τις μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση ενός διαταραγμένου πεπτικού συστήματος. Είναι μια καλή πηγή καλίου, ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης που μπορεί να μειωθεί όταν έχετε διάρροια, καθώς και μια πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής ίνας.
Εάν έχετε διάρροια, η κατανάλωση διαλυτών ινών μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του υγρού στα έντερα, ενώ αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Ο πουρές μήλου είναι καλύτερη επιλογή, καθώς η φλούδα του φρούτου περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες που μπορούν να επιβαρύνουν το πεπτικό σας σύστημα.
Λαχανικά: Τα λαχανικά είναι διατροφικές πηγές ενέργειας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν όταν τρώγονται ωμά. Κάντε τα πιο φιλικά για τη δίαιτα κατά της διάρροιας ξεφλουδίζοντάς τα, αφαιρώντας τυχόν σπόρους και μαγειρεύοντάς τα καλά.
Η φλούδα μιας ψημένης πατάτας είναι θρεπτική, αλλά μπορεί να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από όσες μπορεί να αντέξει το σύστημά σας, γι’ αυτό προτιμήστε τις καθαρισμένες πατάτες. Αποφύγετε το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τις πιπεριές, τον αρακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το καλαμπόκι, καθώς τείνουν να προκαλούν αέρια .
Δημητριακά : Καθώς αναρρώνετε, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε λίγο πλιγούρι βρώμης. Η βρώμη είναι πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να σφίξουν και να πυκνώσουν τα κόπρανα για να μειώσουν τη διάρροια. Αν συνήθως αρωματίζετε το πλιγούρι βρώμης με ζάχαρη, μέλι, σιρόπι ή βούτυρο, θα πρέπει να τα αποφύγετε μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια σας.
Το σιτάρι ολικής αλέσεως είναι γενικά η πιο υγιεινή επιλογή, αλλά το λευκό ψωμί μπορεί να είναι καλύτερο, καθώς είναι πιο εύκολο στην πέψη.
Το απλό λευκό ρύζι χωνεύεται εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στη σύσφιξη των χαλαρών κοπράνων. Μαγειρέψτε το σκέτο ή με ζωμό κότας. Τα ζυμαρικά από άσπρο αλεύρι χωρίς σάλτσα ή βούτυρο είναι μια άλλη καλή επιλογή.
Γαλακτοκομικά: Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι να βελτιωθεί η διάρροια σας. Ακόμα κι αν κανονικά ανέχεστε τη λακτόζη (τα σάκχαρα που βρίσκονται στο γάλα), μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί όταν έχετε διάρροια.
Η μόνη εξαίρεση είναι μια μικρή μερίδα γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών με ζωντανές ή ενεργές καλλιέργειες βακτηρίων. Επιλέξτε μάρκες που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και δεν περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα αέρια και τη διάρροια.
Πρωτεΐνη: Το κοτόπουλο στον ατμό είναι μια από τις πιο εύκολα εύπεπτες πηγές ζωικής πρωτεΐνης. Οι άπαχες, χωρίς λιπαρά μερίδες γαλοπούλας, μοσχάρι, χοιρινό και ψάρι είναι επίσης καλές.
Ποτά: Είναι σημαντικό να αντικαθιστάτε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες πίνοντας άφθονο νερό. Το νερό καρύδας είναι μια άλλη επιλογή. Τα αθλητικά ποτά αντικατάστασης ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι επίσης μια επιλογή, αν και μπορεί να είναι πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη.
Η κατανάλωση πολύ ζεστών ή πολύ κρύων ροφημάτων μπορεί να διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου. Προτιμήστε τα ροφήματα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας.
Αποφύγετε τον καφέ και το τσάι με καφεΐνη γιατί μπορούν να τονώσουν τις συσπάσεις του εντέρου. Θα θελήσετε επίσης να παραλείψετε τα αλκοολούχα ποτά, όπως κρασί, μπύρα και κοκτέιλ μέχρι να βελτιωθεί η διάρροια σας. Ανθρακούχα ποτά, όπως το νερό και η σόδα, μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα.
Επιδόρπια: Τα παγάκια είναι μια δροσερή απόλαυση που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Αποφύγετε τις σκληρές καραμέλες, τις τσίχλες και τα ποτά που περιέχουν αλκοόλες ζάχαρης όπως σορβιτόλη, ξυλιτόλη, ή ερυθριτόλη, καθώς μπορεί να έχουν ήπια καθαρτική δράση. Ενώ το παγωτό και η πουτίγκα είναι μαλακά τρόφιμα, είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και παρασκευάζονται με γάλα, τα οποία πρέπει να αποφεύγονται.
Τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στη δίαιτα κατά της διάρροιας έχουν σκοπό να μειώσουν τις επισκέψεις σας στη τουαλέτα. Προσφέρουν επίσης βασικά θρεπτικά συστατικά, προσθέτουν φυτικές ίνες για τη σύσφιξη των κοπράνων σας και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.
Προτεινόμενος χρόνος
Εάν έχετε κάνει εμετό, περιμένετε μέχρι να μπορέσετε να διατηρήσετε τη στερεά τροφή πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα για διάρροια. Δοκιμάστε πρώτα ζεστό ζωμό ή γουλιές νερό και δείτε πώς νιώθετε.
Ανάλογα με την αιτία της διάρροιας, μπορεί να θέλετε να παραμείνετε σε καθαρά υγρά για μερικές ώρες έως μια ολόκληρη μέρα. Μόλις θελήσετε να φάτε, επιλέξτε ήπια φαγητά και ξεκινήστε με μικρές μερίδες.
Δώστε χρόνο στο στομάχι σας να ξεκουραστεί ανάμεσα σε ελαφριά γεύματα και σνακ. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ναυτία ή χορταίνετε γρήγορα, δοκιμάστε να τρώτε και να πίνετε σε ξεχωριστές ώρες. Εάν αισθάνεστε καλύτερα μετά από μερικές ημέρες, μπορείτε να δοκιμάσετε μια σταδιακή επιστροφή στον κανονικό τρόπο διατροφής σας.
Συμβουλές μαγειρικής
Ορισμένα είδη τροφίμων είναι γενικά δύσκολο να χωνευτούν, αλλά η θέρμανση τους αλλάζει τη χημική τους σύνθεση και διευκολύνει το σώμα σας να τα διασπάσει.
Εάν ακολουθείτε τη δίαιτα κατά της διάρροιας, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πιο εύπεπτα είναι να τα μαγειρέψετε. Τα καρότα, τα πράσινα φασόλια, τα παντζάρια, το βελανίδι και τα ξεφλουδισμένα κολοκυθάκια μαγειρεύονται εύκολα στον ατμό, ακόμη και στο φούρνο μικροκυμάτων. Μπορείτε επίσης να τα βράσετε.
Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι στα μαγειρεμένα λαχανικά σας, αλλά παραλείψτε το βούτυρο, τη μαργαρίνη, την κρέμα γάλακτος ή τη σάλτσα. Το λίπος και το λάδι μπορεί να διαταράξουν ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.
Όσον αφορά το κρέας, κρατήστε τα πράγματα απλά. Αποφύγετε το μαγείρεμα με βούτυρο, λάδια ή οποιαδήποτε μπαχαρικά και καρυκεύματα (εκτός από λίγο αλάτι). Το ψήσιμο στον ατμό, το ψήσιμο και το ψήσιμο είναι καλές επιλογές. Το αλάτισμα του κρέατος με ζωμό κοτόπουλου μπορεί να βελτιώσει τη γεύση και να το αποτρέψει από το να στεγνώσει και να σκληρύνει.
Τροποποιήσεις
Οι συστάσεις για μια δίαιτα διάρροιας είναι διαφορετικές για ενήλικες και παιδιά. Τα παιδιά έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις γενικά, αλλά όταν εμπλέκεται μια ασθένεια που σχετίζεται με τη διάρροια, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά και τα μωρά μπορεί να αφυδατωθούν πιο γρήγορα από τους ενήλικες.
Εάν ένα παιδί τρώει ήδη τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη δίαιτα διάρροιας ως μέρος της κανονικής του διατροφής και τα διαχειρίζεται καλά, μπορεί ακόμα να τα φάει όταν έχει διάρροια. Όταν πρόκειται για την πρόληψη της αφυδάτωσης, η κατανάλωση υγρών θα είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά πλέον στους γονείς να περιορίζουν ένα παιδί στη δίαιτα BRAT όταν έχει διάρροια.
Εάν έχετε άλλη ιατρική πάθηση που επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή σας (όπως ο διαβήτης), θα χρειαστεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο τι τρώτε. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να θέλει να προσθέσετε ειδικά συμπληρώματα διατροφής, για να βεβαιωθείτε ότι το σάκχαρό σας παραμένει σταθερό.
Υπάρχουν κάποια φάρμακα ή συμπληρώματα που μπορείτε να συνδυάσετε με τη δίαιτα κατά της διάρροιας. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να λαμβάνουν ένζυμα όταν τρώνε τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά. Εάν εμφανίζετε διάρροια συχνά λόγω μιας κατάστασης όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ( IBS ), οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προτείνουν ένα προβιοτικό συμπλήρωμα.
Κάθε φορά που χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας, έστω και προσωρινά, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς θα επηρεάσει τη ζωή σας. Η διάρροια συνήθως δεν είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, αλλά μπορεί να παρουσιάσει κάποιες καθημερινές προκλήσεις ενώ την αντιμετωπίζετε.
Η περιορισμένη δίαιτα ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα βασικών θρεπτικών συστατικών. Καθιστά επίσης πιο δύσκολο να τρώτε αρκετές θερμίδες κάθε μέρα και να πίνετε αρκετά υγρά για να παραμένετε ενυδατωμένοι.
Η δίαιτα κατά της διάρροιας προορίζεται να ακολουθηθεί μόνο για λίγες μέρες όσο αναρρώνετε. Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τη δίαιτα διάρροιας συχνά λόγω μιας ιατρικής πάθησης, φροντίστε να συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας.
Παρενέργειες
Εάν τρώτε περιορισμένη ποικιλία τροφών σε μικρές ποσότητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά.
Για παράδειγμα, εάν γίνετε αναιμικοί (χαμηλά σε ερυθρά αιμοσφαίρια) λόγω έλλειψης σιδήρου, μπορεί να αισθανθείτε ιδιαίτερα κουρασμένοι και να έχετε δύσπνοια. Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο , το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία των ούλων και δερματικά εξανθήματα.
Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που έχουν εγκριθεί για τη δίαιτα διάρροιας έχουν σκοπό να επιβραδύνουν την πέψη και να μειώνουν τη διάρροια, αλλά αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε οπωσδήποτε άφθονο νερό. Εάν η δυσκοιλιότητα σας δεν βελτιώνεται, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών.
Η διάρροια προκαλεί το σώμα σας να χάνει πολύ νερό και η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευεξία σας όταν ακολουθείτε τη δίαιτα κατά της διάρροιας. Τα μωρά, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα.
Εάν ακολουθείτε μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή, θα θέλετε να αποφύγετε τις περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια και φασόλια, που μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.
Στην αρχή, μπορεί να μην σας πειράζει να κάνετε περιορισμένη δίαιτα επειδή δεν αισθάνεστε καλά. Εάν είστε κουρασμένοι και έχετε ναυτία, τότε τα τρόφιμα που χωνεύονται εύκολα θα είναι μια παρηγοριά. Αλλά μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, καλό είναι να συνεχίσετε να τρώτε ως συνήθως.
πηγή: jenny.gr