Βιταμίνη Α: Πόσο σημαντική είναι στην εγκυμοσύνη;

Η βιταμίνη Α είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία αποθηκεύεται στο συκώτι. Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος του μωρού. Για τη μέλλουσα μαμά, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους.

Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης Α: η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη η οποία βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η προβιταμίνη Α (καροτονοειδή) που βρίσκεται σε φυτικές τροφές με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα (πιπεριές, καρότο κτλ).

Πόση βιταμίνη Α χρειάζονται οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη;

Η βιταμίνη Α μετριέται σε μονάδες IU (International Units) ή Retinol Activity Equivalents (RAE). Οι έγκυες χρειάζονται770 mcg RAE βιταμίνης Α την ημέρα, ενώ την περίοδο του θηλασμού 1.200 mcg την ημέρα.

Οι καλύτερες τροφές με βιταμίνη Α

Τα φρούτα και τα λαχανικά με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα είναι πλούσια σε β-καροτίνη, δηλαδή προβιταμίνη Α. Όσο για την προσχηματισμένη βιταμίνη Α, η καλύτερη πηγή είναι το συκώτι και μάλιστα η ποσότητα που περιέχει υπερβαίνει αυτήν που χρειάζεστε καθημερινά.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, το τυρί ricotta, το αυγό, το μάνγκο και το μπρόκολο.

Θα χρειαστείτε συμπλήρωμα βιταμίνης Α στην εγκυμοσύνη;

Το πιθανότερο είναι όχι. Οι περισσότερες έγκυες παίρνουν σε επάρκεια την ποσότητα βιταμίνης Α που χρειάζονται μέσα από την κατανάλωση τροφίμων. Επίσης, προσέξτε να μην το παρακάνετε με την ποσότητα που καταναλώνετε καθώς η πρόσληψη πολύ μεγαλύτερης ποσότητας βιταμίνης Α από την αναγκαία μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες ή να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι.

Έλλειψη βιταμίνης Α στην εγκυμοσύνη

Η έλλειψη σε βιταμίνη Α είναι κάτι σπάνιο, ακριβώς γιατί οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες λαμβάνουν την ποσότητα που χρειάζονται σε επάρκεια μέσω της διατροφής. Συμπτώματα έλλειψης, παρόλα αυτά, είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και η κακή βραδινή όραση.

Πηγή: mothersblog.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ