Ιστορίες Μυστηρίου : Ο μυστηριώδης ημιτελής Οβελίσκος του Ασουάν

Αν είχε ολοκληρωθεί θα ήταν ο μεγαλύτερος οβελίσκος στον κόσμο. Βρίσκεται σε ένα λατομείο γρανίτη στο Ασουάν και είναι γνωστός για το τεράστιο μέγεθός του, αλλά και επειδή οι εργασίες που έγιναν σε αυτόν δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Αν είχε τελειώσει, θα ήταν ο μεγαλύτερος οβελίσκος που κατασκευάστηκε ποτέ από τους αρχαίους Αιγύπτιους.Ωστόσο το γεγονός ότι παρέμεινε σε ημιτελή κατάσταση μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύασαν τις κολοσσιαίες, σημαντικές και εμβληματικές κατασκευές τους.

Κάπως έτσι και τα ημιτελή μοάι αποκάλυψαν τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα για να φτιάξουν τα γιγάντια αγάλματά τους.

Η λέξη οβελίσκος είναι καθαρά ελληνική και είναι υποκοριστικό του οβελός, δηλαδή σούβλα, καρφί, μυτερός κίονας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τους ονόμαζαν «τεκχενού» που σημαίνει να τρυπάς των ουρανό, όμως οι Έλληνες που τους είδαν, χρησιμοποίησαν το ελληνικό οβελίσκος και στη συνέχεια η λέξη αυτή πέρασε στα Λατινικά και τα Αγγλικά.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα οι Οβελίσκοι; Πρόκειται για ένα ψηλό μνημείο με τέσσερεις πλευρές που στενεύει προς τα πάνω και καταλήγει σε πυραμοειδές σχήμα στο τέλος του, το πυραμίδιο. Στηρίζονται σε μία βάση ενώ η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών που έχουν, αποκαλύπτει ότι κατασκευάζονταν συνήθως για να τιμήσουν την μνήμη ενός ατόμου ή ενός γεγονότος ή ακόμα και για να τιμήσουν του θεούς. Ήταν κυρίαρχο στοιχείο της αρχιτεκτονικής των αρχαίων Αιγυπτίων, οι οποίοι τους τοποθετούσανε σε ζευγάρια στις εισόδους των ναών.

Οι αρχαίοι οβελίσκοι είναι μονολιθικοί, δηλαδή αποτελούνται από μια μόνο πέτρα, ή αλλιώς λίθο και σχεδόν πάντα από κόκκινο γρανίτη. Ένα είδος πετρώματος που απαντάται κυρίως στο Ασουάν στη νότια Αίγυπτο. Στα λατομεία γρανίτη, οι οβελίσκοι λαξεύονταν κατευθείαν από τον βράχο και στη συνέχεια μεταφέρονταν με την βοήθεια του ποταμού Νείλου στους προορισμούς τους όπου και θα υψώνονταν.

Μία από τις περιοχές στο Ασουάν όπου γινόταν εκσκαφή γρανίτη ήταν στα βόρεια λατομεία όχι πολύ μακριά από τη σύγχρονη πόλη του Ασουάν. Και εδώ ήταν που ανακαλύφθηκε ο ημιτελής αυτός οβελίσκος.

Πιστεύεται ότι η κατασκευή του διατάχθηκε από την Χατσεψούτ η οποία ήταν η δεύτερη ιστορικά επιβεβαιωμένη γυναίκα φαραώ η οποία ανήλθε στον θρόνο της το 1478 π.Χ. Η Χατσεψούτ ήταν μία από τους πιο παραγωγικούς κατασκευαστικά Φαραώ, αναθέτοντας εκατοντάδες έργα σε όλη την Αίγυπτο. Αναμφισβήτητα, τα κτίριά της ήταν μεγαλύτερα και πολυάριθμα από εκείνα των προκατόχων της.

Αργότερα, οι Φαραώ προσπάθησαν  να διεκδικήσουν κάποια από τα έργα της ως δικά τους.

Η ίδια λοιπόν διέταξε την κατασκευή δύο ακόμη οβελίσκων για να γιορτάσει το 16ο έτος της ως Φαραώ και που θα υψώνονταν στο Καρνάκ.

Ένας από τους οβελίσκους έσπασε κατά τη διάρκεια της κατασκευής και ένας τρίτος κατασκευάστηκε για να τον αντικαταστήσει. Ο σπασμένος οβελίσκος αφέθηκε στο λατομείο του στο Ασουάν , όπου παραμένει ακόμα και είναι αυτός που ασχολούμαστε σήμερα.

Αν είχε ολοκληρωθεί θα έφτανε σε ύψος 42 μέτρων και θα ζύγιζε περισσότερο από 1200 τόνους.

Γεγονός που θα τον έκανε τον μεγαλύτερο οβελίσκο που δημιουργήθηκε ποτέ από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Η εγκατάλειψη του ημιτελή οβελίσκου προσφέρει ασυνήθιστες γνώσεις για τις αρχαίες αιγυπτιακές τεχνικές επεξεργασίας πέτρας, με σημάδια από τα εργαλεία των εργατών να είναι ακόμη ευδιάκριτα, καθώς και με γραμμές ώχρας που σημάδευαν το σημείο που εργάζονταν.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο 28 οβελίσκοι, είτε όρθιοι είτε πεσμένοι ή ακόμα και ημιτελείς.

Δυστυχώς από αυτούς τους 28, μόνο οι οκτώ παραμένουν στην Αίγυπτο καθώς πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, του Λονδίνου, του Παρισιού και της Νέας Υόρκης είτε τους έχουν κλέψει στην αρχαιότητα είτε τους έχουν δοθεί από Αιγύπτιους αξιωματούχους τον 19ο αιώνα. Ορισμένοι λένε ότι αυτοί οι οβελίσκοι εκτίθενται σε αυτές τις χώρες για να συμβολίσουν τη νίκη του Χριστιανισμού επί του παγανισμού.

Εκτός από τον ημιτελή οβελίσκο, μια ημιτελής, μερικώς επεξεργασμένη βάση οβελίσκου ανακαλύφθηκε το 2005 στα λατομεία του Ασουάν . Ανακαλύφθηκαν επίσης κάποια βραχογραφήματα και υπολείμματα που μπορεί να αντιστοιχούν στην τοποθεσία όπου δημιουργήθηκαν οι περισσότεροι διάσημοι οβελίσκοι. Όλα αυτά τα λατομεία του Ασουάν και τα ημιτελή αντικείμενα είναι ένα υπαίθριο μουσείο και προστατεύονται επίσημα από την αιγυπτιακή κυβέρνηση ως αρχαιολογικός χώρος.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον Οβελίσκο του Ασουαν μπορείτε να βρείτε στο κανάλι MYSTERY PLACE PROJECT

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο  facebook 

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο Instagram 

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι στο Youtube ώστε να ενημερώνεστε για τα βίντεο που ανεβαίνουν.

Παρακολουθήστε στο βίντεο για  τον Οβελίσκο του Ασουάν 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ