Ιστορίες Μυστηρίου – Η θρυλική βασίλισσα του βουντού Marie Laveau (Μαρί Λεβό)

Πολλοί την αποκαλούσαν ιέρεια, άλλοι πίστευαν πως ήταν η μεγαλύτερη μάγισσα που υπήρξε ποτέ. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την βασίλισσα του βουντού.

Μεταφερόμαστε στην Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνα του 19ου αιώνα για να γνωρίσουμε την θρυλική βασίλισσα του βουντού Marie Laveau, αλλά και όλους τους θρύλους γύρω από το πρόσωπο αυτό.

Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1801 στην Νέα Ορλεάνη. Η μητέρα της Marguerite Henry D’Arcantel, μια ελεύθερη έγχρωμη γυναίκα, ιθαγενής, αφρικανικής και γαλλικής καταγωγής δεν παντρεύτηκε ποτέ τον πατέρα της Μαρί, Charles Laveau Trudeau, ο οποίος έγινε κάποια στιγμή και δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης.


Λεπτομέρειες πολλές για τα πρώτα χρόνια της ζωής της Μαρί Κατερίν Λεβό όπως είναι το πλήρες όνομά της, δεν υπάρχουν. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το 1819, δηλαδή σε ηλικία 18 ετών παντρεύτηκε έναν Γάλλο μετανάστη από τον Άγιο Δομίνικο που ονομαζόταν Ζακ Παρί. Λίγο μετά τον γάμο τους, ο Ζακ εξαφανίστηκε και τελικά κηρύχθηκε νεκρός. Μαζί του απέκτησε δύο κόρες, την Φελίσιτι και την Αντζέλ που μυστηριωδώς εξαφανίστηκε κάθε ίχνος τους επίσης. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Παρί δεν πέθανε, αλλά απλώς εγκατέλειψε την οικογένειά του.

Αποκαλώντας τον εαυτό της Χήρα Παρί, η Μαρί άρχισε να εργάζεται ως κομμώτρια. Οι πελάτισσές της, πολλές από τις οποίες ήταν εύπορες λευκές και κρεολές γυναίκες της γαλλικής συνοικίας , την έβλεπαν ως έμπιστη και της έλεγαν συχνά τα πιο προσωπικά τους μυστικά, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στο χώρο των κομμωτηρίων.

Της εξομολογούνταν για τους συζύγους τους ή τους εραστές τους, τις περιουσίες τους, τις ερωμένες των συζύγων τους αλλά και πολλά άλλα μυστικά. Όλες αυτές τις πληροφορίες η Μαρί τις θυμόταν με κάθε λεπτομέρεια και τις χρησιμοποιούσε αργότερα για να ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Εκτός από την εργασία της ως κομμώτρια, η Μαρί εργαζόταν περιστασιακά και ως νοσοκόμα. Υπάρχουν επίσης και εκείνοι που αναφέρουν ότι διατηρούσε έναν οίκο ανοχής.

Κάποια στιγμή γνώρισε και έκανε σχέση με τον Louis Christophe Dumesnil de Glapion. Επειδή λοιπόν, ο Γκλάπιον ήταν λευκός, αυτός και η Μαρί δεν μπόρεσαν να παντρευτούν νόμιμα, αλλά έζησαν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής του και έκανε μαζί του πολλά παιδιά. Οι φήμες λένε ότι ήταν επτά, ενώ άλλες λένε ότι είχε αποκτήσει μαζί του μέχρι και δεκαπέντε παιδιά. Μόνο δύο όμως κατάφεραν να επιζήσουν. Τα υπόλοιπα πέθαναν πριν την ενηλικίωσή τους, κάτι που γεννά ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για την ζωή αυτής της εμβληματικής γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1820, η Μαρί άρχισε να μελετά το Βουντού με έναν άντρα που ονομαζόταν Doctor John, ή John Bayou ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ηγέτης στην κοινότητα Voodoo. Μέσα σε μια δεκαετία περίπου, η χήρα Παρί ήταν γνωστή ως μία από τις πολλές Βουντού Βασίλισσες στην πόλη της Νέας Ορλεάνης.

Το βουντού είναι μια θρησκεία που αναπτύχθηκε στην Αϊτή και στις ΗΠΑ, από τους αφροαμερικανούς σκλάβους, που διατήρησαν την αφρικανική λατρεία, αναμεμειγμένη με στοιχεία της καθολικής εκκλησίας. Ο θεός βουντού δεν ανακατεύεται στα ανθρώπινα ζητήματα. Αυτό το κάνουν τα πνεύματα, που είναι κατώτερες θεότητες. Το βουντού προστατεύει από τη μαύρη μαγεία, άρα την αναγνωρίζει και οι ιέρειές του χαρακτηρίζονταν μάγισσες.

Επιστρέφοντας στην Λεβό να αναφέρουμε ότι η επιρροή της εκτεινόταν από τα χαμηλότερα μέχρι τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα, γεγονός εκπληκτικό για μια έγχρωμη γυναίκα, η οποία στην εποχή της δουλείας ήταν ελεύθερη.
Εγκαταλείπει την δουλειά της ως κομμώτρια και αφιερώνεται αποκλειστικά στο να γίνει η Ανώτερη Βουντού Βασίλισσα της Νέας Ορλεάνης μιας και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 οι βασίλισσες βουντού στην Νέα Ορλεάνη ήταν πάρα πολλές. Πολεμούσαν μεταξύ τους για να αποκτήσουν έλεγχο πάνω στην τότε πλατεία Κόνγκο σήμερα πλατεία Μπόρεγκαρντ, που ήταν το ανώτατο σημείο συγκέντρωσης για πάνω από 20 χρόνια, ενώ πραγματοποιούσαν και μυστικές τελετές στην λίμνη (Ποντσαρτρέν) Pontchartrain. Ο μύθος λέει ότι όταν η Μαρί Λεβό αποφάσισε να γίνει η Ανώτερη Βασίλισσα, οι υπόλοιπες βασίλισσες απλά άρχισαν να υποχωρούν στο μεγαλείο και την δύναμή της.

Εμφανιζόταν δημόσια με ένα φίδι τυλιγμένο στο λαιμό της ενώ οι πρακτικές της ήταν ένα μείγμα αρχαίων αφρικανικών τελετουργιών και καθολικισμού. Ως ευσεβής Καθολική, η Λεβό χρησιμοποιούσε αγιασμό, θυμίαμα και αγάλματα αγίων στις βουντού τελετουργίες της.
Οι πληροφορίες που γνώριζε, οι διασυνδέσεις τις με υψηλόβαθμα άτομα αλλά και η απίστευτη γνώση της πάνω σε ξόρκια την έκαναν την πιο ισχυρή γυναίκα στη πόλη. Οι πελάτες της έφευγαν πάντα ευχαριστημένοι, καθώς τα ξόρκια τα μείγματα βοτάνων έδειχναν να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι δικαστές την πλήρωναν 1000 δολάρια για να τους βοηθήσει με τις εκλογές και ακόμα και οι πιο ασήμαντες ερωτικές τις σκόνες κόστιζαν 10 δολάρια. Πουλούσε σακούλες gris – gris, δηλαδή προστατευτικά φυλαχτά που προέρχονταν από την Αφρική, καθώς επίσης γούρια και μαγικά φίλτρα.

Στα γεράματά της η Μαρί Λεβό έκανε μια απρόσμενη κίνηση επιστροφής στην καθολική πίστη κάτι που φάνηκε να μην αρέσει στους οπαδούς της.

Είχε δημιουργήσει στενή φιλία με τον καθολικό ιερέα πατέρα Antoine ο οποίος ήταν και αυτός που την πάντρεψε με τον πρώτο της σύζυγο.

Το 1869 σε μια συνάντηση στις όχθες της λίμνης Ποντσαρτρέν, η Μαρί εκθρονίστηκε από βασίλισσα του Βουντού.

Αντικαταστάθηκε από την Μαλβίνα Λατούρ, όμως ο χρόνος έδειξε ότι η Λατούρ δεν ήταν αντάξια της προκατόχου της. Άλλες πνευματίστριες και μάγοι – γιατροί του βουντού επιχείρησαν επίσης να πάρουν τη θέση της όμως κανείς δεν κατάφερε να τη φτάσει.

Άφησε την τελευταία της πνοή στις 15 Ιουνίου του 1881 σε ηλικία 80 ετών, στο κρεβάτι του σπιτιού της.

Μέχρι σήμερα η Βασίλισσα του Βουντού παραμένει θρυλική μορφή στη Νέα Ορλεάνη. Όλο το χρόνο επισκέπτονται τον τάφο της πιστοί του βουντού, αλλά και όσοι διακατέχονται από μακάβρια περιέργεια.
Πολλοί αφήνουν στο μνήμα της μικρές προσφορές όπως τρόφιμα, χρήματα, φυλαχτά και λουλούδια. Ακόμα και τώρα πιστεύουν πως αν ολοκληρώσουν ένα μικρό τελετουργικό η Λεβό θα ακούσει την επιθυμία τους και θα την πραγματοποιήσει. Στο τελετουργικό αυτό θα πρέπει να γυρίσουν τρεις φορές γύρω από τον εαυτό τους και να κάνουν έναν σταυρό με κεραμίδι επάνω σε μία πέτρα.

Το νεκροταφείο είναι μικρό, αλλά ο τάφος κάποιες φορές φαίνεται να εμφανίζεται από το πουθενά καθώς τριγυρνάς μέσα στο χώρο αυτό.

Σύμφωνα με το θρύλο, το πνεύμα της βγαίνει από τον τάφο κάθε 23η Ιουνίου και προΐσταται σε μια θεαματική τελετή βουντού.

Η κόρη της Μαρί Λεβό και του Γκλάπιον, που επίσης ονομάζεται Μαρί ανέλαβε το έργο της μητέρας της μιας και είχε αρχίσει να ασκεί το βουντού σε νεαρή ηλικία. Ποτέ δεν κέρδισε το ίδιο επίπεδο δημοτικότητας που απολάμβανε όμως η μητέρα της.
Πίστευε πως μπορούσε να κατακτήσει αυτή τη θέση με τον φόβο και την υποτέλεια, κάτι που η μητέρα της το έκανε με την αγάπη και το δέος.

Την βασίλισσα του βουντού Μαρί Λεβό την γνώρισαν όσοι δεν την ήξεραν μέσα από το «American Horror Story: The Coven» την οποία ενσάρκωσε η Angela Bassett.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την βασιλισσα του Βουντού μπορείτε να βρείτε στο κανάλι MYSTERY PLACE PROJECT

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο  facebook 

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο Instagram 

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι στο Youtube ώστε να ενημερώνεστε για τα βίντεο που ανεβαίνουν.

Παρακολουθήστε στο βίντεο για  την βασίλισσα του Βουντού 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ