Φαγητό αργά το βράδυ: Οι καλύτερες μέθοδοι για να «κόψετε» την βλαβερή συνήθεια

Συγκαταλέγεστε σε εκείνους που «τρώνε σωστά» καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά αργά το βράδυ έχουν έντονη επιθυμία για θερμιδικό φαγητό, όπως επεξεργασμένα αλμυρά ή γλυκά σνακ; Εάν ναι, τότε δεν είστε οι μόνοι. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλοί είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή ή δίαιτα αλλά τελικά πέφτουν σε αυτήν την «παγίδα».

Το ερώτημα είναι αν αυτή η συνήθεια οφείλεται σε κάτι ψυχολογικό ή φυσιολογικό. Εάν δεν οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου, τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κάτι ψυχολογικό και να έχει γίνει συνήθεια.

Η συνήθεια του να τρώτε αργά την νύχτα μπορεί να είναι επιζήμια για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μπορεί ακόμη και να σταθεί εμπόδιο στην απώλεια βάρους.  Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση της πλειοψηφίας των θερμίδων σας αργά το βράδυ μπορεί να σας αποτρέψει από το να χάσετε βάρος.

Για αυτό είναι σημαντικό να βρείτε τους πιο αποτελεσματικούς και ταιριαστούς για εσάς τρόπους για να αποφύγετε το φαγητό αργά το βράδυ και να «κόψετε» την επιβλαβή συνήθεια:

#Τακτικά γεύματα
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε το φαγητό αργά το βράδυ είναι να αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων.

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) καθώς και να αυξήσει την επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής αργότερα. Προσπαθήστε να τρώτε περίπου τρία ισορροπημένα γεύματα και ένα απογευματινό σνακ καθημερινά.

Προσθέστε σνακ μεταξύ των γευμάτων εάν χρειάζεται. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι το βράδυ.

#Αφαιρέστε τους… πειρασμούς
Εάν δεν τα βλέπετε, δεν σας επηρεάζουν… Αυτός ο κανόνας ισχύει και για τις θερμιδικές τροφές που έχετε την τάση να λαχταράτε πιο έντονα το βράδυ. Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη όσων έχετε ήδη στο σπίτι και, αφού το τελειώσετε, φροντίστε να αποφύγετε να αγοράσετε ξανά.

Αν δεν είναι εκεί, στο ψυγείο σας ή στα ντουλάπια της κουζίνας σας δεν μπορείτε να το φάτε.

#Δημιουργήστε νέες συνήθειες
Εάν κάθε βράδυ, όταν κάθεστε να παρακολουθήσετε τηλεόραση, βρίσκεστε στην κουζίνα και ψάχνετε στα ντουλάπια για να βρείτε ένα σνακ, σταματήστε να βλέπετε τηλεόραση το βράδυ μέχρι να κόψετε τη συνήθεια ή δοκιμάστε να την παρακολουθήσετε σε διαφορετικό δωμάτιο.

Η επιλογή μιας νέας τοποθεσίας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την επιθυμία και τη λαχτάρα σας για φαγητό. Στόχος να επιλέγετε μέρη όσο το δυνατόν πιο μακριά από την κουζίνα.

#Επιλέξτε έξυπνα το φαγητό σας
Εάν αφού δοκιμάσετε τα παραπάνω, η επιθυμία σας για ένα σνακ ή επιδόρπιο επιμείνει, τότε κάντε την πιο έξυπνη θερμιδικά και διατροφικά επιλογή.

Προσπαθήστε η επιλογή σας να μην ξεπερνά τις 150 θερμίδες. Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν:

Ένα δοχείο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λιγότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρη.
1 1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένες φράουλες.
3 φλιτζάνια ποπ κορν με λίγο λάδι.
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ξηρών καρπών (αμύγδαλο, φιστίκι, κάσιους).
1 κομμάτι φρέσκο φρούτο (μέγεθος μπάλας του τένις), 1 φλιτζάνι μούρα.

vita.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ