Το ρόφημα που καταπολεμά την κατάθλιψη

Το πράσινο τσάι Matcha (μάτσα) που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλές στους κύκλους της υγιεινής διατροφής, μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Οι ερευνητές το χορήγησαν σε ποντίκια τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα, ώστε είτε να είναι ευάλωτα, είτε ανθεκτικά στο στρες. Όλα τα ποντίκια είχαν παραμείνει απομονωμένα για μία εβδομάδα.

Η απομόνωση είχε μειώσει σημαντικά την δραστηριότητα των ποντικιών – μία μείωση που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατάθλιψης των τρωκτικών. Ωστόσο αυτό παρατηρήθηκε μόνο στα ευάλωτα στο στρες τρωκτικά

Όταν οι επιστήμονες χορήγησαν σε αυτά ποντίκια τσάι Matcha, ο χρόνος της αδράνειας μειώθηκε αισθητά στα τρωκτικά που ήταν ευάλωτα στο στρες. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στα ανθεκτικά ποντίκια, τα οποία ούτως ή άλλως παρέμειναν πιο δραστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στην έρευνά τους 190 ποντίκια. Όσες μέρες έμειναν απομονωμένα, τα ζώα είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε άφθονη τροφή και νερό. Δεν τους επιτρεπόταν, όμως, να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Η ορμόνη της ευεξίας
Για να εξακριβώσουν οι ερευνητές πως μπορούσε το τσάι να επηρεάζει την ψυχική διάθεση των ζώων, τα υπέβαλλαν σε σειρά εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση του τσαγιού Matcha διέγειρε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου τους.

Τα τμήματα αυτά ήταν ο προμετωπιαίος φλοιός (PFC) και ο επικλινής πυρήνας (NAc). Πρόκειται για δύο περιοχές του εγκεφάλου που αποτελούν τμήμα του ντοπαμινεργικού κυκλώματός του. Το κύκλωμα αυτό ρυθμίζει την έκκριση της ουσίας ντοπαμίνη, η οποία θεωρείται η ορμόνη της ευεξίας.

Η διέγερση του κυκλώματος έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Δεν παρατηρήθηκε ανάλογη επίδραση του τσαγιού στα ποντίκια που ήταν ανθεκτικά στο στρες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «το τσάι Matcha ασκεί αντικαταθλιπτική δράση, ενεργοποιώντας τον εγγενή μηχανισμό της ευεξίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Yuki Kurauchi, βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο Kumamoto. «Με αυτό τον τρόπο ως φαίνεται βελτιώνει την ψυχική διάθεση, όταν αυτή είναι πεσμένη».

Μένει να εξακριβωθεί εάν το τσάι ασκεί την ίδια επίδραση και στους ανθρώπους, κατέληξε.

Πηγή: iatropedia

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ