Μηχανοδηγός προς σταθμάρχη Λάρισας: Είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ;

Λίγο πριν τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, το μοιραίο Intercity 62 μπήκε στο ρεύμα καθόδου. Τότε ο ένας μηχανοδηγός φαίνεται πως απευθύνθηκε στο σταθμαρχείο Λάρισας εκείνη τη στιγμή. Ο σταθμάρχης Λάρισας όμως φέρεται να μην έδωσε απάντηση

Η μεγάλη έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συνεχίζεται και η κάθε πληροφορία αξιολογείται με προσοχή. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται όλα όσα έγιναν τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου και κυρίως ό,τι ειπώθηκε τη στιγμή που το μοιραίο Intercity 62 άλλαξε σιδηροδρομική τροχιά και βρέθηκε στο ρεύμα καθόδου. Πληροφορίες του Alpha δίνουν νέα τροπή και αν επιβεβαιωθούν ο σταθμάρχης Λάρισας, θα έρθει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Καθώς ο μηχανοδηγός φέρεται να προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, εκείνα τα καθοριστικά δευτερόλεπτα, αλλά να μην πήρε απάντηση.

Ο ένας μηχανοδηγός του Intercity 62 του είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ;» Ο σταθμάρχης Λάρισας, δεν έδωσε απάντηση. Οι αδικοχαμένοι μηχανοδηγοί συνέχισαν και λίγα λεπτά αργότερα συγκρούστηκαν μετωπικά, με μεγάλη ταχύτητα, με την εμπορική αμαξοστοιχία, που κατευθυνόταν από Κατερίνη για Λάρισα.

O σταθμάρχης Λάρισας θα απολογηθεί το πρωί της Κυριακής 5 Μαρτίου, μετά τη νέα αναβολή που ζήτησε και πήρε το πρωί. Οι καταγγελίες σε βάρος του, τις τελευταίες μέρες διαδέχονται η μία την άλλη. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν άπειρο και ανεπαρκή που τοποθετήθηκε για να συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για τη σύνταξη, ενώ άλλοι έχουν κάνει καταγγελίες για αλκοόλ και δυνατή μουσική που ακουγόταν εκείνη τη νύχτα μέσα στο σταθμαρχείο του.

Το τι πραγματικά συνέβη και ειπώθηκε ανάμεσα στους μηχανοδηγούς που σκοτώθηκαν και τον σταθμάρχη Λάρισας που κατηγορείται, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Ήδη όλες οι συνομιλίες βρίσκονται στα χέρια των Αρχών και αναλύονται. Είναι βέβαιο ότι θα δώσουν απαντήσεις και θα φωτίσουν τα θολά σημεία της εθνικής τραγωδίας.

Οι αδικοχαμένοι μηχανοδηγοί του Intercity 62

Βράδυ Τρίτης ώρα 21:40. Μία ώρα και 41 λεπτά πριν το δυστύχημα, το Intercity 62 φτάνει στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου. Εκεί θα παραμείνει για 48 λεπτά, εξαιτίας ενός προβλήματος που διαπιστώνεται στην ηλεκτροδότηση. Οι μηχανοδηγοί παίρνουν εντολή να ξεκινήσουν και να κινηθούν στο ρεύμα καθόδου. Κάτι που έχει γραφτεί και στο βιβλίο κίνησης.

Από Παλαιοφάρσαλα μέχρι Λάρισα η αμαξοστοιχία κινείται στο αντίθετο ρεύμα, λόγω του προβλήματος ηλεκτροδότησης, με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στις 22:38 όταν το μοιραίο Intercity φτάνει στη Λάρισα, διαβάζουμε στο βιβλίο καταγραφών: «Από γραμμή καθόδου μέσω διαγωνίου στη γραμμή εισόδου 2η γραμμή».

Οι επιβάτες που περίμεναν στον σταθμό της Λάρισας επιβιβάζονται και η νέα εντολή στους μηχανοδηγούς είναι η εξής: «Περάστε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων».

Περίπου 500 μέτρα μετά τον σταθμό της Λάρισας και ενώ το Intercity είχε ξεκινήσει κανονικά στο ρεύμα ανόδου για Θεσσαλονίκη, ένα κλειδί που ήταν ξεχασμένο το οδηγεί στο αντίθετο. Το ποια ακριβώς ήταν η αντίδραση των δύο μηχανοδηγών αναμένεται να διαπιστωθεί όταν δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συνομιλίες.

Συνταξιούχος σταθμάρχης από την Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι βάσει κανονισμών, οι μηχανοδηγοί θα έπρεπε τότε να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη Λάρισας και να αναφέρουν την αλλαγή στο ρεύμα κυκλοφορίας. Κάτι που ίσως το έκαναν.

Πηγή: newsit.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ