Ισπανία: Φωτιά σε μεγάλες δασικές περιοχές – Φόβος για δύσκολο καλοκαίρι

Οι πρώτες μεγάλες δασικές πυρκαγιές της χρονιάς στην Ευρώπη ξέσπασαν στη Ισπανία. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη σε δύο περιφέρειες μετά από έναν ξηρό χειμώνα και οι αρχές φοβούνται ότι αποτελούν προάγγελο ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού.

Η μάχη με τα πύρινα μέτωπα άρχισε στην Ισπανία πριν ακόμα μπει ο δεύτερος μήνας της άνοιξης. Μεγάλες πυρκαγιές κατακαίουν δασικές εκτάσεις στη Βαλένθια και στην Αραγωνία.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, με 18 αεροπλάνα και ελικόπτερα, δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα πύρινα μέτωπα ενισχύονται από ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που αγγίζουν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Στάχτη 30.000 στρέμματα δάσους

30.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν ήδη στάχτη, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά 8 χωριά. Πάνω από 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

«Αναμένονται μεταβλητοί και ισχυροί άνεμοι με ταχύτητες 40 ακόμα και 50 χιλιόμετρα την ώρα. Θα μπορούσαν να δυναμώσουν τις φλόγες, σε συνδυασμό με τις σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες», δήλωσε η περιφερειακή υπουργός Εσωτερικών, Γκαμπριέλα Μπράβο.

Την κατάσταση επιδεινώνει η παρατεταμένη ξηρασία, καθώς επί 36 μήνες τα επίπεδα της βροχής ήταν κάτω του μέσου όρου.

Περισσότερες από 500 πυρκαγιές έκαψαν πέρυσι πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα στην Ισπανία, και οι Αρχές φοβούνται ότι τα σημερινά πύρινα μέτωπα αποτελούν προάγγελο μεγαλύτερης καταστροφής για το φετινό καλοκαίρι.

πηγή: MEGA TV

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ