Γαλλία: Καταψηφίστηκε οριακά η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε σήμερα το βράδυ οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αυτή την πρόταση μομφής που ήταν ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
Αυτή η πρώτη πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές αναμένεται τώρα να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά, η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί. Στη συνέχεια, η μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε οριστικά.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η κυβέρνηση της Γαλλίας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίσιμη στιγμή τη Δευτέρα με τις προτάσεις δυσπιστίας που κατατέθηκαν από βουλευτές που είναι εξοργισμένοι επειδή ο Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη χρήση ειδικών συνταγματικών εξουσιών για να επιβάλει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη χωρίς να τους δώσει δικαίωμα ψήφου.

Νωρίτερα η Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι καταθέτει ένσταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο εναντίον του νόμου για το συνταξιοδοτικό ενώ η πρωθυπουργός της Γαλλίας υπερασπίστηκε την αμφισβητούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως “συμβιβασμό”. “Ποτέ δεν πήγαμε τόσο μακριά στην οικοδόμηση ενός συμβιβασμού όσο κάναμε με αυτή τη μεταρρύθμιση”, δήλωσε στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η χρήση του άρθρου για την παράκαμψη της ψηφοφορίας ήταν “βαθιά δημοκρατική” σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας που θέσπισε ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης ψήφισαν το απόγευμα για δύο προτάσεις δυσπιστίας. Μία από συνασπισμό κεντρώων και αριστερών κομμάτων και μία δεύτερη από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει και την πρώτη πρόταση. Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί που υποστηρίζουν το σχέδιο συνταξιοδότησης, ενέκρινε τη νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα.

Η πτώση της κυβέρνησης είναι “ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κοινωνική και πολιτική κρίση σε αυτή τη χώρα”, δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο France Inter ο Σαρλ ντε Κουρσόν, συντάκτης μιας εκ των δυο προτάσεων δυσπιστίας.

Καθώς άνοιγε η συζήτηση για την πρότασή του στο κοινοβούλιο, ο ντε Κουρσόν χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση των συντάξεων “άδικη” και είπε ότι ο χειρισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση ήταν “άρνηση της δημοκρατίας”.

Κυβερνητικοί γνώστες και παρατηρητές έχουν εκφράσει φόβους ότι η Γαλλία οδεύει και πάλι προς μια νέα έξαρση βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λίγα μόλις χρόνια μετά το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” που συγκλόνισε την κυβέρνηση Μακρόν και τη χώρα.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει τη Δευτέρα, χάρη στην υποστήριξη του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος των Ρεπουμπλικάνων που διαθέτει 61 έδρες.

Οι προτάσεις δυσπιστίας χρειάζονται η καθεμία την υποστήριξη 287 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή, για να περάσουν. Το Associated Press αναφέρει ότι αν και οι προτάσεις φαίνεται απίθανο να επιτύχουν, το κλίμα διαμαρτυρίας που προκάλεσαν οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στο κοινοβούλιο και στους δρόμους σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση δεν είναι εγγυημένο. Καμία τέτοια πρόταση δεν έχει επιτύχει από το 1962.

Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC την Παρασκευή ότι οι αντίπαλοι του Μακρόν είναι απίθανο να φτάσουν τις απαιτούμενες 287 από τις 577 ψήφους. Όμως η ψηφοφορία αναμένεται να είναι δύσκολη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το ειδικό συνταγματικό μέτρο για να περάσει το μακροχρόνιο σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Tην ίδια ώρα τα συνδικάτα αναμένεται να διαδηλώσουν στην πλατεία Βομπάν πιο κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία από την Εθνοσυνέλευση όπου απαγορεύεται από την αστυνομία.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ