Κούγιας για Τέμπη: Κίνδυνος παραγραφής εάν δεν γίνει γρήγορη ανάκριση – Οι συγγενείς αδιαφορούν για τις αποζημιώσεις

Οι συγγενείς των θυμάτων δεν ενδιαφέρονται μέχρι στιγμής για τις αποζημιώσεις του κράτους, ισχυρίζεται ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση 11 οικογενειών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γνωστός ποινικολόγος ανέφερε σχετικά με τις ανακρίσεις της υπόθεσης για τα Τέμπη πως «κανείς από τους συναδέλφους μου, ούτε εγώ, έχουμε δει πώς προωθούνται οι ανακρίσεις, τι ανακριτικές πράξεις διενεργούνται, αν είναι στοχευμένες και προσβλέπουν στην πλήρη διαλεύκανση υποθέσεως. Και πραγματικά αυτό είναι μια αδυναμία. Είναι πρωτοφανές».

Όσο για το αν θεωρεί πως οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια για να δικαιωθούν εξήγησε ότι: «Δεν θα δικαιωθούν. Θα παραγραφούν τα αδικήματα εάν δεν γίνει γρήγορη ανάκριση και δεν έχουμε σύντομα σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας. Όχι να τα τυλίξουμε σε μια κόλλα χαρτί, όπως λέγαμε παλιά στα χωριά μας. Και όχι γιατί πρέπει το δημόσιο αίσθημα να ικανοποιηθεί και να αρχίζουμε να κρατούμε προσωρινά ανθρώπους που δεν πρέπει να κρατηθούν.

«Πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας. Εμείς οι δικηγόροι ειδικά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά εμείς που υποστηρίζουμε την κατηγορία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για κατηγορούμενους, είτε είναι στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε είναι του Υπουργείου Συγκοινωνιών αργότερα, είτε είναι στελέχη της Hellenic Train. Πραγματικά όμως αν αποδοθούν κατηγορίες θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες».

«Εάν η ανάκριση θα εξελιχθεί και προς το σημείο των πολιτικών ευθυνών. Γιατί εν δυνάμει όλοι, ανεξαρτήτως δεν το λένε, μόνο αν άκουγαν τον κύριο Καρκατσούλη προηγουμένως, καταλαβαίνουν πού πηγαίνει αυτή η ιστορία. Δηλαδή εδώ πραγματικά εγώ στενοχωριέμαι αφάνταστα. Δεν είναι δυνατόν να είσαι πολιτικός προϊστάμενος σε μια υπόθεση», είπε.

«Με τις διωξεις που ασκηθηκαν, η παραγραφή – ειδικά για το αδίκημα της διατάραξης ασφαλείας συγκοινωνιών από την οποία διατάραξη επήλθαν πολλαπλοί θάνατοι – απειλείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Αυτομάτως η παραγραφή αγγίζει τα όρια της εικοσαετίας. Δηλαδή έχει τη δυνατότητα η κύρια και ο κύριος ανακριτής, να πάνε 20 χρόνια πίσω. Για ποιους όμως; Όχι για τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί έχουν φροντίσει με το νόμο περί ευθύνης υπουργών τα αδικήματα τους να παραγράφονται».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση με σκοπό την στήριξη των οικογενειών που έχασαν μέλη τους στην τραγωδία στα Τέμπη, ισχυρίστηκε πως: «Σιγά – σιγά αρχίζω και συναντώ τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι μας επέλεξαν και εμένα και τους συνεργάτες μου. Ούτε ένας δε μου έχει αφήσει ακόμη θέμα αποζημίωσης. Ούτε ένας δεν έχει πει τίποτα. Εκείνο που λένε όλοι είναι “γιατί” και το δεύτερο, “πως θα ζήσουμε από δω και πέρα”».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ