Μνημόνιο συνεργασίας και δίκτυο Ελληνικών πόλεων για την κλιματική ουδετερότητα – Σε θέση οδηγού η Καλαμάτα

Η Καλαμάτα, μαζί με τις άλλες 5 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Κοζάνη) βρίσκονται σε θέση οδηγού, έχοντας ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Αποστολή του Δικτύου των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030 και έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την αντιστροφή των αρνητικών συνεπειών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο της εν λόγω Ευρωπαϊκής Αποστολής μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, των έξι Δήμων που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή (ανάμεσά τους και η Καλαμάτα) καθώς και Δήμων της Ελλάδας που μέσω αυτής της συνεργασίας θα μπορούν να λάβουν τεχνογνωσία, καλές πρακτικές κ.λπ. Το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη.

Παράλληλα, με την επικύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ 80 ελληνικών Δήμων, υπήρξε και συνάντηση ανταλλαγής απόψεων και ενημέρωσης για το βηματισμό προς την κλιματική ουδετερότητα, όπου  επικεφαλής της προσπάθειας αυτής είναι οι έξι πόλεις μέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής.

Σημειώνεται ότι οι δήμοι που συμμετέχουν στο μνημόνιο συνεργασίας δεσμεύονται να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες, να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα, να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την Κυκλική Οικονομία, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα όπως και τη Βιώσιμη Διατροφή και ταυτόχρονα να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ