4ο Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμυθιού Καλαμάτας «σΤης Ελιάς το Δάκρυ»

Το 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμυθιού Καλαμάτας «σΤης Ελιάς το Δάκρυ» επιστρέφει και φέτος με μια σειρά από δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, πραγματοποιήθηκε, ανοιχτή παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ, σε ένα ταξίδι μνήμης με αφηγηματικές στιγμές προηγούμενων διοργανώσεων.
Την Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, το Φεστιβάλ ξεκινά με μια αφήγηση για ενήλικο κοινό και εφήβους από 11 χρονών και πάνω με τίτλο “Κι αν έχει η αγάπη βάσανα, έχει και νοστιμάδα” με την Νάγια Οικονομοπούλου και την μουσική συντροφιά της Μαρίας Γεωργοπούλου.
Παραμύθια της προφορικής παράδοσης για την αγάπη και τα βάσανά της, τους πόνους της και την χαρά της.
Παραμύθια για κόρες που ψάξαν και την βρήκαν, 
η μια την βρήκε με σιωπή,
η άλλη με τραγούδια, 
κι άλλη μόνη την κέντησε, με τρεις χρυσές κλωστίτσες. 
Κι αν έχει η αγάπη πείσματα, παράπονα και πόνους,
Τα παραμύθια τους καημούς θε να τους γειάνουν όλους.
Γενική είσοδος 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων την Παρασκευή από τις 17:00 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας!
σας περιμένουμε!
Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ ευχαριστούν θερμά, την Μαρία Παναγιωτοπούλου που με τις λαϊκές της δημιουργίες αγκαλιάζει την φωλιά των παραμυθιών και συντροφεύει τους παραμυθάδες και τις ιστορίες τους, καθώς και τους ευγενικούς χορηγούς:
Το Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης παιδιών “Παράθυρο στον Ήλιο” , Το Κέντρο εκπαίδευσης “Brainobrain” Καλαμάτας, Τον Χώρο δημιουργίας και έκφρασης “Φτου και Βγαίνω” και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.
Η Νάγια Οικονομοπούλου αποφοίτησε από τον διετή κύκλο εκπαίδευσης της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και έχει μαθητεύσει δίπλα σε σημαντικούς αφηγητές όπως η Αγνή Στρουμπούλη, η Λίλη Λαμπρέλη, ο Στέλιος Πελασγός , ο Henri Gougaud, ο Jihad Darwiche κ.α. Από το 2012 αφηγείται σε ενήλικο και παιδικό κοινό σε μικρές θεατρικές σκηνές, μουσεία, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού, σχολεία και φεστιβάλ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Επαγγελματιών Αφηγητών – Ιστορητών Ελλάδος (Σ.ΕΠ.Α.Ι.Ε.). Έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ( Αθήνα, Κιάτο, Ναύπλιο, Βέροια, Τρίκαλα, Λέσβο, Χίο, Αίγιο κ.α)
Η Μαρία Γεωργοπούλου είναι καθηγήτρια κλασικής κιθάρας, μουσικοπαιδαγωγός και συνθέτρια. Εργάζεται στους τομείς της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης ως Συντονίστρια μουσικοκινητικών παιχνιδιών. Επίσης, ασχολείται με την σύνθεση τραγουδιών και πρωτότυπης μουσικής στο πλαίσιο διαδραστικών βιβλιοπαρουσιάσεων και παιδαγωγικών παιχνιδιών βιωματικού χαρακτήρα για νήπια από 6 μηνών και για παιδιά, με στόχο την καλλιέργεια των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και την επαφή τους με τους μαγικούς κόσμους των λαϊκών παραμυθιών και των λογοτεχνικών ιστοριών.
Το Σάββατο 04 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, οπλιστείτε με θάρρος.
“Μια δράκα δράκοι” θα ξεπηδήσουν από τις ιστορίες που θα μοιραστούν μαζί μας η Νάγια Οικονομοπούλου και η Μαρία Γεωργοπούλου. Προσοχή μεγάλη γιατί η αφήγηση αφορά μόνο ατρόμητους μεγάλους και παιδιά από 6 χρονών και πάνω.
Γενική είσοδος 3 ευρώ.
Σάββατο , 18:00, Studio Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
“Μια δράκα δράκοι”
Παραμύθια για ατρόμητους, μεγάλους και μικρούς!
Με μουσικές και παραμύθια μαγικά και ευτράπελα από την ελληνική λαϊκή παράδοση, θα καλωσορίσουμε ατρόμητους μεγάλους και μικρούς, για να αναμετρηθούμε όλοι μαζί με δράκους φοβερούς!Βοηθοί ακάματοι στο πλευρό μας θα είναι νιούτσικοι γενναίοι, παλικαράκια τυχερά και …ένας γάτης που μιλά!
Αφήγηση: Νάγια Οικονομοπούλου
Μουσική: Μαρία Γεωργοπούλου
Ηλικίες: 6+ ετών
Διάρκεια: 50 λεπτά
Την ίδια μέρα,το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 21:00, πάλι στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, τρεις πολυταξιδεμένες “Παραμυθοκόρες”. Η Βασιλεία Βαξεβάνη, η Αντωνία Βέλλιου και η Ιφιγένεια Κακριδώνη θα μοιραστούν μαζί μας μια ιστορία έρωτα, απώλειας και αγάπης κεντημένη από τρεις φωνές και στολισμένη με παραδοσιακά τραγούδια.
Μια ιστορία κατάλληλη για ενήλικες αλλά και έφηβους από 15 χρονών και πάνω! Γενική είσοδος 5 ευρώ.
Σάββατο , 21:00, Studio Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
“Το Χρυσό Δεντρί”
Σκοτεινές λίμνες με τρομερούς δράκους, υγρές σπηλιές με τρομερά τέρατα και άγρια δάση με κακούς λύκους. Και όμως υπάρχουν κάποιοι που δε φοβούνται και τολμούν να πάνε ως εκεί και να τα βάλουν μαζί τους. Μπορεί οι ήρωές μας να είναι μικροκαμωμένοι και να μοιάζουν αδύναμοι, είναι όμως τετραπέρατοι και γεμάτοι θάρρος. Γιατί στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών τίποτα δεν είναι όπως δείχνει.
Μικρά κοκόρια τα βάζουν με βασιλιάδες και ατρόμητα παιδιά ξεκάνουν κοτζάμ γίγαντες, ζώα μιλούν και τραγουδούν, δέντρα αλλάζουν μορφή, μοχθηρά ξωτικά βάζουν στοιχήματα σκληρά, βάτραχοι κρύβουν μαγεμένα πριγκιπόπουλα και άφοβα παλικάρια τα βάζουν με μάγισσες, δράκους και γοργόνες. Η παράσταση συνοδεύεται από τραγούδι και μουσική με κιθάρα και αυτοσχέδια όργανα.
Αφήγηση: “Παραμυθοκόρες”
Ηλικίες: 4+ ετών
Διάρκεια: 1 ώρα
Την Κυριακή 05 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι και πάλι στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, οι “Παραμυθοκόρες” θα “κλείσουν” το φεστιβάλ με μια μεγάλη περιπέτεια! Θα μας ταξιδέψουν σε σκοτεινές λίμνες με τρομερούς δράκους, υγρές σπηλιές με τρομερά τέρατα και άγρια δάση με κακούς λύκους!!! Αλλά μικροί μας φίλοι μη φοβηθείτε!!! Γιατί υπάρχουν κάποιοι που τολμούν και δεν φοβούνται να τα βάλουν μαζί τους! Μια ιστορία κατάλληλη μόνο για τολμηρούς μεγάλους και μικρούς από 4 χρονών και πάνω! Γενική είσοδος 3 ευρώ.
Κυριακή , 12:00, Studio Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
Ένας τόσο δα μικρούλης ήρωας
Σκοτεινές λίμνες με τρομερούς δράκους, υγρές σπηλιές με τρομερά τέρατα και άγρια δάση με κακούς λύκους. Και όμως υπάρχουν κάποιοι που δε φοβούνται και τολμούν να πάνε ως εκεί και να τα βάλουν μαζί τους. Μπορεί οι ήρωές μας να είναι μικροκαμωμένοι και να μοιάζουν αδύναμοι, είναι όμως τετραπέρατοι και γεμάτοι θάρρος. Γιατί στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Μικρά κοκόρια τα βάζουν με βασιλιάδες και ατρόμητα παιδιά ξεκάνουν κοτζάμ γίγαντες, ζώα μιλούν και τραγουδούν, δέντρα αλλάζουν μορφή, μοχθηρά ξωτικά βάζουν στοιχήματα σκληρά, βάτραχοι κρύβουν μαγεμένα πριγκιπόπουλα και άφοβα παλικάρια τα βάζουν με μάγισσες, δράκους και γοργόνες. Η παράσταση συνοδεύεται από τραγούδι και μουσική με κιθάρα και αυτοσχέδια όργανα.
Αφήγηση: “Παραμυθοκόρες”
Ηλικίες: 4+ ετών
Διάρκεια: 1 ώρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ