Τουρκία: Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άστεγοι μετά τους φονικούς σεισμούς

Τουρκία: Χιλιάδες άστεγοι στους καταυλισμούς στο κρύο και σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις λόγω των αστέγων στον πλανήτη, μετά τους φονικούς σεισμούς που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές και σκότωσαν τουλάχιστον 41.200 ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει στέγη σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες, την ώρα που ειδικοί εκτιμούν πως τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στην χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Για να στεγάσει τους εκτοπισμένους, η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε ένα μείγμα προσωρινών λύσεων, μεταξύ των οποίων είναι το στήσιμο καταυλισμών με σκηνές και κοντέινερ στα περίχωρα των κατεστραμμένων πόλεων. Εχει επίσης απομακρύνει φοιτητές πανεπιστημίων από τους κοιτώνες τους σε όλη τη χώρα, εν μέσω των χειμερινών διακοπών, για να στεγάσει εκτοπισμένους, προκαλώντας επικρίσεις από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους», σημειώνει η Wall Street Journal.

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση δέχεται πυρά από τους σεισμόπληκτους και την αντιπολίτευση που καταγγέλλουν ελλιπή οργάνωση και ανεπαρκή αντίδραση μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. 

Εν μέσω του τεταμένου κλίματος λαϊκής οργής, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε, την Τρίτη, για σειρά μέτρων, τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή «ασφαλών κτιρίων υψηλής ποιότητας», σε βάθος ενός έτους, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης στις σεισμόπληκτες περιοχές. 

 «Η κρίση των αστέγων έχει πλήξει τους Τούρκους όλων των τάξεων»
Ο Αμπουζέρ Ιζτσί εργαζόταν ως γραμματέας στην πόλη Αντιγιαμάν. Η θέση αυτή επέτρεπε στον ίδιο, τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους να ζουν ως μεσοαστοί σε ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου στο κέντρο της πόλης. Τώρα, ο 47χρονος ζει μόνος του σε καταυλισμό με σκηνές, σε ένα πάρκο. Οι δύο έφηβες κόρες του σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους κατέρρευσε από τον σεισμό. Η σύζυγός του και ο μικρός του γιος νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αγκυρας.

«Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί, δεν ξέρω τι να κάνω», λέει, καθώς στέκεται δίπλα σε ένα βαρέλι με αναμμένα καυσόξυλα για να ζεσταθεί. «Δεν ξέρω καν πώς να επιστρέψω με τον γιο μου από το νοσοκομείο ή πού να τον φέρω», σχολίασε χαρακτηριστικά.  

ΟΗΕ: Έκκληση για άμεση βοήθεια ενός δισ. δολαρίων στην Τουρκία

Tα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση για διεθνή βοήθεια για τη συγκέντρωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε τουλάχιστον 42.000 ανθρώπους σε αυτή τη χώρα και στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η χρηματοδότηση – η οποία καλύπτει μια περίοδο τριών μηνών – θα βοηθήσει 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους και θα επιτρέψει σε οργανώσεις παροχής βοήθειας να ενισχύσουν την κρίσιμη υποστήριξή τους στις προσπάθειες υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της Τουρκίας, μετά τον πιο καταστροφικό σεισμό στη χώρα εδώ και έναν αιώνα», έγραψε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος «προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα και να χρηματοδοτήσει πλήρως αυτή τη ζωτικής σημασίας προσπάθεια για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της εποχής μας».

«Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο και έχει δείξει τεράστια γενναιοδωρία στη γειτονική της Συρία εδώ και χρόνια», επέμεινε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας την ονομασία «Türkiye» αντί για «Turkey» που ζητά η Άγκυρα να χρησιμοποιείται από το 2022 και τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ το έχουν αποδεχθεί.

«Τώρα είναι η ώρα να στηρίξει ο κόσμος τον λαό της Τουρκίας, όπως έκαναν με άλλους που αναζητούν βοήθεια», πρόσθεσε ο Γκουτέρες, διευκρινίζοντας ότι «οι ανάγκες είναι τεράστιες, (ότι) οι άνθρωποι υποφέρουν και (ότι ) δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

 Ελεγχοι στα κτίρια
Κλιμάκια ειδικών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν αποσπαστεί στις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών σε κτίρια που ακόμα στέκονται όρθια. Ενα κτίριο χαρακτηρίζεται μη κατοικήσιμο εάν, για παράδειγμα, έχει μια ρωγμή πλάτους άνω των τριών χιλιοστών, ή τρεις μικρότερες ρωγμές, ή έναν θρυμματισμένο πυρήνα σε κολόνες οπλισμένου σκυροδέματος. Τα κτίρια που θεωρούνται άκρως επικίνδυνα ταξινομούνται στη λίστα για «άμεση κατεδάφιση».

Ο Ερντογάν δήλωσε, την Τρίτη, ότι πάνω από 175.000 σκηνές έχουν στηθεί στη σεισμόπληκτη ζώνη για να στεγαστούν εκτοπισμένοι. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει 5.400 κοντέινερ για στέγαση, ενώ επιπλέον 10.000 κοντέινερ μεταφέρονται από το Κατάρ και αναμένεται να φτάσουν σύντομα στο λιμάνι του Ισκεντερούν.

Το υπουργείο Εμπορίου απαγόρευσε την εξαγωγή κοντέινερ και προκατασκευασμένων κτιρίων για τρεις μήνες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για στέγαση στο εσωτερικό της χώρας. 

Η οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι σεισμοί ίσως ανέρχεται σε 84 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε αυτή την εβδομάδα η τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων θα απαιτηθεί για την ανοικοδόμηση σπιτιών και υποδομών για εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Η ασφαλιστική κάλυψη είναι πιθανό να είναι μικρή στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, σύμφωνα με τον οίκο Fitch: παρότι η ασφαλιστική κάλυψη για το ενδεχόμενο σεισμού είναι θεωρητικά υποχρεωτική στη χώρα, πολύ συχνά δεν εφαρμόζεται ο κανόνας, παρατηρεί o οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι περίπου 211.000 νοικοκυριά είτε κατέρρευσαν εντελώς είτε υπέστησαν τόσο μεγάλες ζημιές που θα πρέπει να κατεδαφιστούν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να κατασκευάζει 30.000 νέα σπίτια, σε πρώτη φάση, στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, ο πραγματικός αριθμός των κατεστραμμένων σπιτιών είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτόν που ανακοίνωσε ο Ερντογάν. 

Ο Χερντέμ Ντογκρούλ, γραμματέας του τουρκικού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων στο Ντιγιάρμπακιρ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 420.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί σε ολόκληρη τη σεισμόπληκτη ζώνη, με βάση την εκτίμηση του οργανισμού για τον μέσο αριθμό διαμερισμάτων ανά κτίριο. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι, είπε ο Ντογκρούλ, συνυπολογίζοντας ότι κάθε οικογένεια της περιοχής αποτελείται, κατά μέσο όρο, από πέντε άτομα. 

Με φόντο την απελπιστική κατάσταση, δίνεται «μάχη» για την παροχή βοήθειας, με εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών και δήμων που ελέγχονται από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανοργάνωτη αντίδραση μετά τους σεισμούς.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ελέγχεται από πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, έστειλε στην πόλη Ισκεντερούν ένα τροποποιημένο πλοίο για να στεγάσει έως και 1.200 ανθρώπους. Στο σκάφος υπάρχει κουζίνα, ιατρείο και δωμάτια για τη φροντίδα των παιδιών. Φιλοξενούμενοι κοιμούνται σε καρέκλες στην καφετέρια ή ξαπλωμένοι σε υπνόσακους στο πάτωμα του σκάφους.

Την Τετάρτη, οικογένειες που διαμένουν στο πλοίο εξέφρασαν την ανακούφισή τους που τρώνε τρία κανονικά γεύματα μέσα στην ημέρα και μπορούν να πλυθούν στα ντους. Αρκετοί είχαν καταγγείλει ότι κοιμόντουσαν επί μία εβδομάδα στον δρόμο, πριν έρθει η βοήθεια από την Κωνσταντινούπολη. 

Κathimerini

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ