Τουρκία: Κοινό μυστικό ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Ανησυχία και εκτιμήσεις

Ύστερα από την φοβερή καταστροφή των διπλών σεισμών, έχει αρχίσει έντονη συζήτηση στην Τουρκία για το επίκεντρο του επόμενου σεισμού που πιθανότατα να είναι η Κωνσταντινούπολη.

Τις τελευταίες μέρες γίνονται πολλές συζητήσεις για το ότι δεν αποκλείεται να έρθει ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

Κάποιοι σεισμολόγοι στην Τουρκία, μάλιστα, τόνισαν πως είναι σίγουρο ότι θα έρθει ένας μεγάλος σεισμός, δεν μπορούν όμως να προσδιορίσουν το πότε. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης μίλησε στην ΕΡΤ3 για το θέμα.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση, υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οπότε είναι ένα κοινό μυστικό στη σεισμολογική κοινότητα, το ξέρουμε, απλώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακρίβεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μ.Σκορδίλης.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν θα συμβεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ, ο Σουκρού Ερσόι, καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yıldız, απάντησε: «Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πότε θα συμβεί. Με τα δεδομένα που έχουμε για τους προηγούμενους σεισμούς και ορισμένα μοντέλα , μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης είναι κοντά. Δεν θα εκπλαγούμε αν χτυπήσει…».

Πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη κάνει ο γνωστός καθηγητής Νατζί Γκιορούρ ο οποίος είχε προβλέψει τον σεισμό του Καχραμάνμαρας. «Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή. Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι έρχεται η ώρα της Κωνσταντινούπολης. Είχε ειπωθεί το 1999 ότι αναμενόταν σεισμός σε περίπου 30 χρόνια. Έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια, από τότε. Η πιθανότητα να ξεσπάσει σεισμός πάνω 7 στην Κωνσταντινούπολη έχει αυξηθεί στο 80%. Αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα έχουμε περισσότερες καταστροφές από το Καχαραμανμαράς» είπε ο διάσημος Τούρκος σεισμολόγος.

Αναφερόμενος στον μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά το 1999 που ήταν πάνω από 7.6 Ρίχτερ, ο Νατζί Γκιορούρ, μιλά για την πιθανότητα να γίνει νέος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχοντας ήδη ένα σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά, πάνω από 7, η πιθανότητα να γίνει σεισμός ανά πάσα στιγμή μετά από 30 χρόνια, είχε ειπωθεί ότι ήταν 62%. Τώρα, αφού έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια (από το 1999) η πιθανότητα έχει αυξηθεί στο 80%. Άρα κάθε μέρα η πιθανότητα στην περιοχή του Μαρμαρά αυξάνεται και ο σεισμός πλησιάζει» σημείωσε.

Πάντως, τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσαν και επιστήμονες του γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών, οι οποίοι ανέλυσαν σεισμικά δεδομένα από την χερσόνησο Αρμουτλού του Μαρμαρά, νοτίως της Κωνσταντινούπολης και δυτικά της Νικομήδειας.

Ο κύριος βραχίονας του ρήγματος βρίσκεται μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της χερσονήσου Αρμουτλού και πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι επίκειται εκεί ένας μεγάλος σεισμός. Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός στην Τουρκία και την Συρία θα μπορούσε να ήταν μια τρομερή προειδοποίηση.

«Η πιθανότητα ενός σεισμού δεν έχει επιδεινωθεί μεν εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών την Ανατολία, ο κίνδυνος όμως ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη παραμένει υψηλός», τόνισε ο σεισμολόγος Γκέρνοτ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου στην εφημερίδα «Βild».

Την ίδια άποψη έχει και ο Μάρκο Μπόνχοφ του GFZ: «Ένας καταστροφικός σεισμός έως 7,4 Ρίχτερ κάθε άλλο παρά θα αποτελούσε έκπληξη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αν και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει λόγω των πρόσφατων σεισμών στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο κίνδυνος είναι γενικά το ίδιο υψηλός όσο και εκεί.

Η μέση περίοδος επανάληψης ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι 250 χρόνια και η περιοχή αυτή είναι η μόνη ολόκληρου του ορίου της πλάκας της Βόρειας Ανατολίας που δεν έχει ενεργοποιηθεί για περισσότερα από 250 χρόνια. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι έχει συσσωρευθεί μεγάλη ενέργεια.

Ο τελευταίος μεγάλος στην Κωνσταντινούπολη έγινε το 1766, άρα ο επόμενος έχει καθυστερήσει», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ