Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ασκήσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων

Η γυμναστική μπορεί να κάνει «θαύματα» για το σώμα και τον εγκέφαλο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο, εάν αντιμετωπίζετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια διαταραχή της αλληλεπίδρασης εγκεφάλου-εντέρου.

«Η άσκηση είναι μέρος της συμπεριφορικής υγείας και της ολιστικής φροντίδας που είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του άξονα εγκεφάλου-εντέρου και των επιδράσεων του σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου» αναφέρει ο δρ Brennan Spiegel, γαστρεντερολόγος και καθηγητής ιατρικής.

Ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Neurogastroenterology and Motility εξέτασε διάφορες ασκήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα έντασης από το περπάτημα ή την yoga έως την ορειβασία. Διαπιστώθηκε ότι κάθε μία από τις ασκήσεις βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του σύνδρομου και στη βελτίωση της διάθεσης.

Πώς ανακουφίζει η γυμναστική από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;
Είναι όμως μια άσκηση καλύτερη από την άλλη όταν πρόκειται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου;

«Η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που σας αρέσει και μπορείτε να κάνετε τακτικά» λέει η Megan Riehl, γαστρεντερολόγος Michigan Medicine.

Πριν δούμε τις ασκήσεις, πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα άσκησης, ειδικά εάν ο κοιλιακός πόνος, τα συμπτώματα του IBS ή η γαστρεντερική δυσφορία σας εμπόδιζαν από το να γυμναστείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

#1 Η γιόγκα βελτιώνει την πέψη και τη διάθεση
Ενώ υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα, μερικά πιο αερόβια από άλλα, όλα ακολουθούν τις βασικές αρχές της σύνδεσης του εγκεφάλου, του σώματος και της αναπνοής μέσω μιας σειράς στατικών στάσεων (asanas) και ενεργών κινήσεων.

Ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Digestive Diseases and Sciences, αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες που ξεκίνησαν γιόγκα είχαν βελτιωμένη πέψη, λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με το IBS ενώ ένιωθαν και πιο δυνατοί. Ανέφεραν επίσης λιγότερο άγχος.

Αν μόλις ξεκινάτε, δοκιμάστε μαθήματα για αρχάριους, τα οποία είναι πιο ήπια και λιγότερο απαιτητικά ή αυτά που επικεντρώνονται στην ανακούφιση από το άγχος, μέχρι να είστε έτοιμοι για ένα πιο έντονο μάθημα.

#2 Το περπάτημα ανακουφίζει από τα συμπτώματα
Η απλή καθημερινή βόλτα ή ακόμα και το χαλαρό τζόκινγκ καίει θερμίδες, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ενεργοποιεί τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες του σώματος. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLoS One αναφέρει ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν την ημέρα άτομα με IBS, τόσο λιγότερο σοβαρά ήταν τα συμπτώματά τους.

Σε άλλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bodywork and Movement Therapies, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε πρόγραμμα έξι εβδομάδων, κάνοντας διάδρομο για μόλις 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα IBS και στη διάθεσή τους.

«Το περπάτημα βοηθά στην πέψη, μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα και μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση των αερίων για την ανακούφιση του κοιλιακού πόνου» λένε οι ειδικοί.

#3 Το ποδήλατο σάς επιτρέπει να αλλάζετε την ένταση
Το ποδήλατο, είτε στατικό είτε το κλασικό σε εξωτερικούς χώρους, είναι μια εξαιρετική προπόνηση για τα πόδια και την καρδιά. Χαρίζει στον αναβάτη τον απόλυτο έλεγχο της έντασης, καθώς μπορείτε εύκολα να αυξήσετε ή να μειώσετε την ένταση, επιλέγοντας διαφορετικές ταχύτητες και κλίσεις.

Είναι μια εξαιρετική αερόβια δραστηριότητα που είναι ασφαλής, ευχάριστη και χαμηλής πρόσκρουσης.

Μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που διατήρησαν την συνήθεια να κάνουν ποδήλατο ή άλλη άσκηση, είχαν βελτιωμένα συμπτώματα και συνολική υγεία πέντε χρόνια μετά την έναρξη της άσκησης.

vita.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ