Στις 28 Μαρτίου σε διευρυμένο τμήμα του ΣτΕ η απόφαση για ΠΟΠ Ελιά
Αναβαθμίστηκε το θέμα της απόφασης Γεωργαντά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, για λόγους σπουδαιότητας και εθνικής σημασίας και η εκδίκαση της αίτησης των φορέων της Μεσσηνίας για την ακύρωσή της, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Γι’ αυτό και η εκδίκασή της μετατέθηκε, από σήμερα που ήταν προγραμματισμένη, για τις 28 Μαρτίου.
Οπως έγινε γνωστό από τον γενικό διευθυντή του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιάννη Πάζιο, με πρόταση της εισηγήτριας της υπόθεσης, η πρόεδρος του 4ου Τμήματος του ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημά της να μεταφερθεί η εκδίκαση της υπόθεσης της αίτησης ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης “Γεωργαντά” αναφορικά με την χρήση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας “Καλαμών” στις επιτραπέζιες ελιές, από 5μελή σε 7μελή σύνθεση του ΣτΕ, επικαλούμενη λόγους σπουδαιότητας και εθνικής σημασίας. (Η ολομέλεια του ΣτΕ συνεδριάζει μόνο για θέματα Συνταγματικότητας). Το αίτημα έγινε δεκτό οπότε η υπόθεση δεν θα εκδικαστεί την Τρίτη 24/1, αλλά στις 28/3.
Οι δικηγόροι των φορέων της Μεσσηνίας το θεωρούν καλή εξέλιξη.
Την αίτηση ακύρωσης της ΥΑ “Γεωργαντά” ως συνέχεια της ήδη απορριφθείσας ΥΑ “Αποστόλου” υπογράφουν: Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Μεσσηνίας” ο φορέας που έχει καταχωρίσει την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα. Ο Σύλλογος υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) ο φορέας που προσέφυγε κατά της ΥΑ “Αποστόλου”, πετυχαίνοντας την ακύρωση της από το ΣτΕ τον Μάιο του 2022. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Δυτικής Μάνης. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
* Με αίτημα της εταιρείας Agrosparta (από τη Λακωνία) η οποία τέλος Ιουλίου άσκησε έφεση -αίτηση τριτανακοπής όπως λέγεται στο ΣτΕ- κατά της πρώτης απόφασης του ΣτΕ και εκδικάζεται μαζί με την αίτηση ακύρωσης κατά της ΥΑ Γεωργαντά, άλλαξε η εισηγήτρια όσο και η σύνθεση για λόγους ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, αφού οι δικαστές που το είχαν αναλάβει ήταν οι ίδιοι που εξέδωσαν την πρώτη απόφαση.
Να υπενθυμίσουμε ότι με ομόφωνο ψήφισμά τους για την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, για να προστατευτεί η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και να θωρακιστεί το εθνικό προϊόν, η ποικιλία Ελιά Καλαμών, που υιοθέτησαν τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού, οι φορείς της Μεσσηνίας. μεταξύ άλλων, καλούν “τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε άμεση ανάκληση της άκριτης και εθνικά επιζήμιας νέας υπουργικής απόφασης που αποτελεί ακριβές αντίγραφο της υπουργικής απόφασης Αποστόλου”. Και δηλώνουν πως “για την επίτευξη των στόχων μας θα ασκήσουμε κάθε ένδικο δικαίωμά μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,με σκοπό την ανατροπή της εκ νέου επικυρωμένης Υ.Α. Αποστόλου από τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά”.