ECDC: Η παραλλαγή Kraken πρόκειται να έρθει στην Ευρώπη αλλά όχι άμεσα

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με την επανεμφάνιση του κορωνοϊού. Στην Κίνα έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες σαρώνει η νέα παραλλαγή Κράκεν η οποία όπως λένε οι ειδικοί εξαπλώνεται ραγδαία. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν αναμένεται άμεσα έξαρση στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο μέσο δυο παγκόσμιων υγειονομικών κρίσεων. Από τη μία έχουμε την ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής στην Κίνα η οποία δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία διότι υπάρχει ήδη στην Ευρώπη.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη πάρει μέτρα με ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όσους ταξιδεύουν από Κίνα σε Ευρώπη.

Και από την άλλη, έχουμε μια νέα πιο επιθετική παραλλαγή, την «Κράκεν» η οποία θερίζει τις ΗΠΑ. Σχετικά με την Κράκεν, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων – ECDC – το επιστημονικό όργανο της Κομισιόν- αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα αυτή η παραλλαγή να έχει αυξανόμενη επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ αλλά όχι μέσα στον επόμενο μήνα.

Προσθέτει επίσης ότι η παραλλαγή αυτή τη στιγμή είναι ήδη παρούσα στην ΕΕ αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό που προβληματίζει έντονα είναι το ότι ο κίνδυνος έκρηξης κρουσμάτων συμπίπτει με μια ήδη δύσκολη περίοδο γρίπης καταπονώντας τα νοσοκομεία.

Στο Βέλγιο, οι αρχές δημόσιας υγείας κήρυξαν επιδημία γρίπης λόγω αυξανόμενων κρουσμάτων, με την κορύφωση να αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ