Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία: Νικητής ο Πετρ Πάβελ

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Τσεχία. Νικητής αναδείχτηκε ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ, επικρατώντας του πρώην πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις.

Με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ κέρδισε τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Δημοκρατία της Τσεχίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Πετρ Πάβελ επικράτησε του Αντρέι Μπάμπις, του δισεκατομμυριούχου λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργού με 54,9% έναντι 45,1% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 60% των εκλογικών περιφερειών.

Στον πρώτο γύρο πριν από 15 ημέρες, ο φιλοδυτικός Πάβελ εξασφάλισε 35,4%, ενώ ο Μπάμπις έλαβε 35%.

Εκλογές – Τσεχία: «Μήλον της Έριδος» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Και οι δύο υποψήφιοι ψήφισαν την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, κατά την πρώτη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ο Μπάμπις είπε για τις εκλογές ότι είναι δημοψήφισμα για τον χαρακτήρα του. Ο Πάβελ ζήτησε μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων και σημείωσε ότι διακυβεύονται πολλά.

Στην Τσεχία, ο ρόλος του αρχηγού του κράτους είναι κυρίως τελετουργικός, ωστόσο ο πρόεδρος διορίζει την κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας. Ο 68χρονος Μπάμπις προσπάθησε να εμφανίσει τον αντίπαλό του ως πολεμοκάπηλο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής στην Πράγα μίας ειρηνευτικής διάσκεψης. Ο Πάβελ, ο οποίος είναι 61 ετών, τάχθηκε υπέρ της αποστολής βοήθειας στο Κίεβο.

πηγή: newsit.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ